Όπως μετάδωσε πριν από λίγο ουκρανικό μέσο, ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν εκρηκτικά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε, στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με το Kyiv Independent ότι τα εκρηκτικά ανατινάχθηκαν κοντά στον κύριο αντιδραστήρα του ελεγχόμενου από τη Ρωσία ουκρανικού εργοστασίου και ότι σχεδιάζονται περαιτέρω εκρήξεις.
⚡️Energoatom: Russian troops blew up explosives at Zaporizhzhia nuclear plant.
Ukraine’s state-run nuclear energy company said on March 14 that the explosives had been blown up near the Russian-controlled Ukrainian plant’s main reactor and that further explosions are planned.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 14, 2022
Την καταγγελία κάνει η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Energoatom, που κάνει λόγο για «Ρώσους τρομοκράτες που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και ανατίναξαν εκρηκτικά κοντά στην πρώτη μονάδα». Η Ουκρανία ζητά μέσω της κρατικής αυτής εταιρείας την παρέμβαση της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, για το θέμα.
Energoatom reports that #russian terrorists who seized Zaporizhzhia nuclear power plant blew up ammunition near Unit 1.
UA calls it a terrorist attack & demands that the @iaeaorg intervene immediately.
What are you waiting for? When will NPP be blown up & a new Chornobyl come?— Inna Sovsun (@InnaSovsun) March 14, 2022
Τα συστήματα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που παρακολουθούσαν το πυρηνικό υλικό στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στην Ουκρανία σταμάτησαν να μεταδίδουν δεδομένα, ανακοίνωσε στις 9 Μαρτίου ο οργανισμός.
Όπως μετέδωσε το Reuters, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπου όπως θυμίζουμε παρ’ ολίγον να προκύψει ατύχημα μετά από φωτιά σε κτίριο των εγκαταστάσεων στις αρχές Μαρτίου, παρουσίασε την ίδια διακοπή δεδομένων που αναφέρθηκε και στο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ.
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία απηύθηνε κατεπείγον αίτημα προς τον ΙΑΕΑ και τον πυρηνικό παρατηρητή του ΟΗΕ, για την εκ περιτροπής εργασία 210 εργαζομένων τεχνικού προσωπικού καιφρουρών που εργάζονται στο εργοστάσιο.
Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι «δήλωσε ότι ανησυχεί για την ξαφνική διακοπή της ροής αυτών των δεδομένων προς την έδρα του ΙΑΕΑ στη Βιέννη από τις δύο εγκαταστάσεις, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πυρηνικού υλικού με τη μορφή αναλωμένων ή νωπών πυρηνικών καυσίμων και άλλων τύπων πυρηνικού υλικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΙΑΕΑ.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Ρώσοι έχουν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ραδιενεργών αποβλήτων κοντά στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.
Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ουκρανία και την Ευρώπη
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια κατασκευάστηκε μεταξύ 1984 και 1995. Διαθέτει έξι αντιδραστήρες, ο καθένας από τους οποίους παράγει 950 MW και συνολική ισχύ 5.700 MW, ενέργεια αρκετή για να καλύψει περίπου τέσσερα εκατομμύρια σπίτια.
Το 2017 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσυγχρονισμού στη μονάδα 3, οι οποίες επέτρεψαν 10ετή παράταση ζωής έως το 2027, ενώ πέρσι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσυγχρονισμού στη μονάδα 5, οι οποίες επέτρεψαν 10ετή παράταση ζωής.
Υπό κανονικές συνθήκες παράγει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και σχεδόν τη μισή ενέργεια που παράγεται από τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας της χώρας.
Το εργοστάσιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία στο Enerhodar. Απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς και 550 χιλιόμετρα (νοτιοανατολικά) του Κιέβου.
Διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία
Διακοπή στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας με την Ουκρανία με φόντο την παύση του πολέμου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (14/3) ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη.
«Έγινε μια τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για πρόσθετη εργασία στις υποομάδες εργασίας και διευκρίνιση επιμέρους ορισμών. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις…» τόνισε μέσω Twitter o Ποντόλιακ.
A technical pause has been taken in the negotiations until tomorrow. For additional work in the working subgroups and clarification of individual definitions. Negotiations continue…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 14, 2022
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές ανακοινώνουν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης, η πραγματικότητα είναι διαφορετική με τις συνομιλίες αυτές να κρίνονται «ανούσιες» με τον πόλεμο στο πεδίο να συνεχίζεται.
FM #Makei: the most important thing now is to reach a consensus and find a compromised solution at the negotiating table as soon as possible on the basis of balancing interests of all parties concerned.
Belarus is willing to fully assist in this regard. This is most important pic.twitter.com/yeXYwngLhq
— Belarus MFA 🇧🇾 (@BelarusMFA) March 14, 2022
«Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα – Νεότερα θα υπάρξουν το βράδυ», δηλώνει ο Ζελένσκι
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα, έχουν οδηγήσει σε «δύσκολες διαπραγματεύσεις», δήλωσε νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι νεότερα θα υπάρξουν «το βράδυ».
«Πρέπει να αντέξουμε και να παλέψουμε για να κερδίσουμε, για να επιτύχουμε μια ειρήνη που αξίζει στους Ουκρανούς, μια έντιμη ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος μας, για τον λαό μας. Και για να τις θέσουμε γραπτώς σε διαπραγματεύσεις, δύσκολες διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ένα διάγγελμα μέσω βίντεο, πριν τη διακοπή των συζητήσεων.
Πριν από τον Ζελένσκι, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ είχε επισημάνει ότι «η επικοινωνία (με τη Μόσχα) παραμένει ακόμα κι αν είναι περίπλοκη».
«Ο λόγος για τις διαφωνίες μας οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα», είπε, αποκαλώντας εκείνο της Ρωσίας «απόλυτης καταπίεσης της δικής της κοινωνίας».
Η Ουκρανία δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι απαιτεί για άλλη μια φορά άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.