05:08
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:08
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ουκρανία: Αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιβ με 2 νεκρούς – «Χτύπησαν» το κτίριο δημόσιας διοίκησης (εικόνες)

Το κτίριο στο Μικολάιβ που χτυπήθηκε /Φωτογραφία: Twitter

Το κτίριο στο Μικολάιβ που χτυπήθηκε /Φωτογραφία: Twitter

29.03.2022
11:59
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2022 • 14:27
Την πόλη Μικολάιβ στην Ουκρανία «χτύπησαν» οι ρωσικές δυνάμεις

Την πόλη Μικολάιβ στην Ουκρανία «χτύπησαν» σήμερα το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις από αέρος, μετά από επίθεση στο κτίριο της δημόσιας διοίκησης με αποτέλεσμα δύο άτομα να χάσουν τη ζωή τους,

Σύμφωνα με τα τα διεθνή ΜΜΕ και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media, το κτίριο υπέστη καταστροφές, ενώ ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μικολάιβ, Βιτάλι Κιμ ανέφερε ότι «χτύπησαν το κτίριο περιφερειακής δημόσιας διοίκησης και κατέστρεψαν το μισό, χτύπησαν το γραφείο μου. Οκτώ πολίτες βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια, περίπου 50-100 άτομα πρόλαβαν να βγουν έξω».

Τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικό πλήγμα που κατέστρεψε το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της ουκρανικής πόλης κοντά στην Οδησσό, η οποία βίωνε μια ανάπαυλα στους βομβαρδισμούς τις τελευταίες μέρες.

Νωρίτερα, οι αρχές του Μικολάιβ είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους για ρωσικά αεροπλάνα που είχαν απογειωθεί από την Κριμαία και κατευθύνονταν προς την πόλη και τους ζητούσαν να σπεύσουν στα καταφύγια.

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονταν στο εσωτερικό του γλίτωσαν από το πλήγμα. Ωστόσο «αναζητούνται 8 άμαχοι και 3 στρατιωτικοί» στα συντρίμμια, σημείωσε ο αξιωματούχος.

«Προς το παρόν ψάχνουμε. Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι θάνατοι», πρόσθεσε ο Κιμ, διευκρινίζοντας ότι «το μισό κτίριο καταστράφηκε» και ότι επλήγη το γραφείο του. Αυτός δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει ένα κτίριο ο κεντρικός τομέας του οποίου έχει εν μέρει καταρρεύσει.

Οι Ρώσοι «κατάλαβαν ότι δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν το Μικολάιβ και αποφάσισαν να με καλημερίσουν, να μας καλημερίσουν όλους» βομβαρδίζοντας το κτίριο, σχολίασε.

Δημοσιογράφοι του AFP είδαν σπασμένα τζάμια κοντά στο περιφερειακό γραφείο των βετεράνων, στη γωνία γειτονικού δρόμου.

«Έπαιρνα πρωινό στο διαμέρισμά μου», διηγήθηκε στο AFP ο Ντόναλντ, ένας 69χρονος Καναδός συνταξιούχος που ζει στην Ουκρανία. «Άκουσα ένα σφύριγμα, μετά μια έκρηξη και έσπασε το τζάμι στο παράθυρό μου», συνέχισε.

«Ήταν τρομακτικό. Ήμασταν τυχεροί εδώ στο Μικολάιβ , δεν είχαμε τόσο πολλές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης» σε σχέση με άλλες πόλεις της Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε μεγάλη αποθήκη καυσίμων στο Ρίβνε

Στο μεταξύ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ μεγάλη αποθήκη καυσίμων στην περιοχή Ρίβνε στη δυτική Ουκρανία με πυραύλους κρουζ.

Ξαναρχίζει σήμερα η απομάκρυνση αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζει η απομάκρυνση αμάχων μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως από την Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά την αναστολή της χθες, Δευτέρα, λόγω φόβων για ρωσικές “προβοκάτσιες”.

“Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι επικυρώθηκαν για σήμερα”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε βίντεό της στο Telegram.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρώτος διάδρομος θα ανοιχτεί μεταξύ της Μαριούπολης και της Ζαπορίζια, που βρίσκεται βορειότερα, για την απομάκρυνση αμάχων με αυτοκίνητα, καθώς και μεταξύ του Μπερντιάνσκ, όπου είχαν ήδη απομακρυνθεί άμαχοι τις προηγούμενες ημέρες, και της Ζαπορίζια.

Ο δεύτερος διάδρομος θα ανοιχτεί από την Μελιτόπολη, που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας, προς τη Ζαπορίζια και ο τρίτος θα ενώνει και πάλι την Ζαπορίζια με την Ενεργκοντάρ, που βρίσκεται επίσης στα χέρια των δυνάμεων της Μόσχας και στην οποία υπάρχει πυρηνικός σταθμός.

Χθες οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν για όλη την ημέρα κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων, λέγοντας ότι φοβούνται ρωσικές “προβοκάτσιες”.

Το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων οργανώνεται καθημερινά για τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μάχες στην Ουκρανία ώστε να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων.

Η Ουκρανία έχει καταγγείλει επανειλημμένως ρωσικές επιθέσεις στους διαδρόμους αυτούς, κυρίως γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Συναγερμός στο Κίεβο για επιθέσεις

Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο Κίεβο στην Ουκρανία για νέα αεροπορική επιδρομή.

«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.

Άθικτο το ραδιενεργό υλικό σε επιστημονικό εργαστήριο του Χάρκοβο μετά βομβαρδισμό

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενημέρωσε ότι η «μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού» σε εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας παραμένει «άθικτη», παρά το ότι βομβαρδισμός που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, εξήγησε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες ότι η εγκατάσταση, η οποία είχε βομβαρδιστεί ήδη μια φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου, επλήγη ξανά το Σάββατο.

Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον οργανισμό ότι «το κτίριο, η θερμομόνωσή του και η αίθουσα πειραμάτων υπέστησαν ζημιές, αλλά η πηγή νετρονίου, που περιέχει ραδιενεργό υλικό (…) δεν χτυπήθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εγκατάσταση, το απόθεμα ραδιενεργού υλικού στην οποία είναι μικρό, χρησιμοποιείτο πριν από την πόλεμο για «έρευνα και ανάπτυξη και παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές», εξηγείται ακόμη.

Ο προηγούμενος βομβαρδισμός, νωρίτερα τον Μάρτιο, προκάλεσε ζημιές στο κτίριο και διέκοψε προσωρινά την ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης.

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση