Οι ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία σκότωσαν σήμερα 21 αμάχους και τραυμάτισαν 27, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πάβλο Κιριλένκο σε διαδικτυακή ανάρτηση.
Ο Κιριλένκο είπε ότι ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει 10 νεκρούς σε εργοστάσιο οπτάνθρακα στην πόλη Αβντιίβκα που αναφέρθηκαν νωρίτερα, ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων στην περιοχή μετά την επίθεση τον περασμένο μήνα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση.
Οι Ρώσοι προσπαθούν να προελάσουν στο Ντονμπάς από βορρά
Μονάδες του στρατού της Ρωσίας αποπειρώνται να προωθηθούν περαιτέρω στην περιοχή Ντονμπάς (ανατολικά) από τον βορρά, για να περικυκλώσουν ουκρανικές δυνάμεις εκεί, ανέφερε χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο.
Μονάδες τεθωρακισμένων, πεζικού και αλεξιπτωτιστών έπληξαν στόχους στη γραμμή του μετώπου μεταξύ της Ιζιούμ και της Μπάρβενκοφ, σημείωσε.
Donbas #Ukraine pic.twitter.com/yUF9z6B4Hq
— Kriegsverbrechen Ukraine-Syrien (@aymanSa01) May 4, 2022
Για να υποστηρίξουν την προέλασή τους, «οι εισβολείς μετακίνησαν συστοιχίες βαρέων ολμοβόλων 240 χιλιοστών Τιουλπάν και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Σμιρτς από την περιοχή Μπιέλγκοροντ σε αυτή της Ιζιούμ», πάντα κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.
Ρωσικές μονάδες επιτίθενται επίσης στις πόλεις Λίμαν, Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, συνεχίζοντας την έφοδό τους προς τη Λίμαν, τη Σίβερσκ και τη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ακόμη η ενημέρωση του επιτελείου, κατά το οποίο δεν είναι σαφές εάν σημείωσαν εδαφικά κέρδη.
https://twitter.com/TOPTVPINFO/status/1521708698258722817
Αρκετές περιοχές βομβαρδίστηκαν, μερική διακοπή ρεύματος στη Λβιβ
Αρκετές πόλεις της Ουκρανίας αποτέλεσαν στόχο χθες το βράδυ ρωσικών πυραύλων, οι οποίοι κατέστρεψαν κυρίως τρεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Λβιβ, σύμφωνα με τον δήμαρχο αυτής της μεγάλης πόλης στα δυτικά της χώρας που έχει τώρα μερική διακοπή ρεύματος.
|”Τρεις σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές έπειτα από επίθεση πυραύλων”, δήλωσε ο δήμαρχος Αντριι Σαντόβι μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσθέτοντας ότι τα αντλιοστάσια ήταν χωρίς ρεύμα λόγω των ζημιών.
https://twitter.com/JoelGelanor/status/1521678928921960450
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν αρκετές γειτονιές της Λβιβ. Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης από τις τοπικές αρχές στις περιοχές Βινίτσια (κεντρικά), Οδησσό (νοτιοδυτικά) και Κιρόβογκραντ (κεντρικά), χωρίς να αναφέρουν τις ζημιές.
Η περιοχή της Υπερκαρπάθιας, που συνορεύει με την Ουγγαρία στη δυτική Ουκρανία και μέχρι στιγμής είχε γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς, επλήγη για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
“Ένας πύραυλος έπεσε σε ορεινή περιοχή της Υπερκαρπάθιας. Οι υπηρεσίες εργάζονται επί τόπου, διευκρινίζουμε τις πληροφορίες για τους τραυματίες και τα πιθανά θύματα”, δήλωσε στο Telegram ο κυβερνήτης αυτής της περιοχής, ο Βίκτορ Μικίτα.
https://twitter.com/TrumpFix/status/1521709978326814721
Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία πως κατέσχεσε 400.000 τόνους σιτηρών
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου.
Πρόκειται χονδρικά για το ένα τρίτο των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, συνόψισε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, ο Τάρας Βισότσκι, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες βράδυ.
Πριν ξεσπάσει η σύρραξη, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.
Η κατηγορία του Κιέβου ανακινεί οδυνηρές μνήμες και παλιές πολεμικές.
Κατά ουκρανικές πηγές, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτόνησαν στην Ουκρανία την περίοδο 1932-1933, όταν ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης («δικτάτορας» για τους Ουκρανούς), ο Ιωσήφ Στάλιν, επέβαλε κολεκτιβοποίηση των αγροτών και διέταξε να κατάσχονται τα σιτηρά.
Ωστόσο, θάνατοι από πείνα είχαν επίσης καταγραφεί στη νότια Ρωσία και στο Καζακστάν την ίδια περίοδο.
Για την Ουκρανία, επρόκειτο για «γενοκτονία» διατεταγμένη από τη Μόσχα, την οποία αποκαλεί Γολοντομόρ, «Μεγάλο Λιμό».