20:20
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:20
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

ΟΗΕ: Η πρόταση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Εικόνες από τον πόλεμο στο Ισραήλ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνες από τον πόλεμο στο Ισραήλ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

27.10.2023
22:44
Η πρόταση για το δημοψήφισμα

Μετά την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα για το Μεσανατολικό, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού καλείται σήμερα να εγκρίνει μια μη δεσμευτική απόφαση, την οποία έχει ήδη απορρίψει το Ισραήλ, με την οποία ζητείται να εφαρμοστεί «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς διανύει ήδη την 21η ημέρα.

Η Ιορδανία, εξ ονόματος της ομάδας των 22 αραβικών χωρών, ζήτησε να διεξαχθεί η ψηφοφορία επί του προσχεδίου απόφασης στις 15.00 (τοπική ώρα, 22.00 ώρα Ελλάδας) μολονότι τουλάχιστον 100 εκπρόσωποι χωρών έχουν ζητήσει να πάρουν τον λόγο. Η πρόταση του Αμάν έγινε δεκτή από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, η οποία συγκλήθηκε αφού το διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε τέσσερα ψηφίσματα μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες.

Για να εγκριθεί το ψήφισμα θα πρέπει να ταχθούν υπέρ τα δύο τρίτα των χωρών που θα ψηφίσουν. Στο κείμενο αυτό ζητείται να εφαρμοστεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία, βιώσιμη και διαρκής, η οποία θα οδηγήσει στην παύση των εχθροπραξιών». Η προηγούμενη εκδοχή του ψηφίσματος έκανε λόγο για «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Το προσχέδιο που συνέταξε η Ιορδανία και στηρίζεται από 40 χώρες επικεντρώνεται στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ζητά να παρασχεθούν αμέσως και ανεμπόδιστα νερό, τρόφιμα, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια στους κατοίκους του θύλακα. Καταδικάζονται επίσης «όλες οι βίαιες ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων και Ισραηλινών αμάχων, κυρίως όλες οι τρομοκρατικές πράξεις και οι επιθέσεις» ενώ εκφράζεται «έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023», χωρίς να κατονομάζεται η Χαμάς. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή του Ισραηλινού πρεσβευτή Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος είπε την Πέμπτη ότι η θέση του κειμένου αυτού είναι «στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».

Ο Καναδάς κατέθεσε μια τροποποίηση του ιορδανικού σχεδίου, με την οποία καταδικάζονται «ανεπιφύλακτα οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς» και ζητείται «η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» των ομήρων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση