Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Πέμπτη (23/02) ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα την παραμονή της πρώτης επετείου της εισβολής ότι η επιθετικότητα της Μόσχας πρέπει να τερματιστεί.
Με 141 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 32 αποχές, η συμμετοχή στο κάλεσμα για τερματισμό του πολέμου κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τα πέντε προηγούμενα ψηφίσματα που ενέκρινε το διεθνές σώμα των 193 μελών από την ημέρα που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα και τανκς στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Οι επτά χώρες που ψήφισαν κατά ήταν η Λευκορωσία, το Μάλι, η Νικαράγουα, η Ρωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία. Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία του ψηφίσματος που ζητά επίσης να σταματήσουν οι μάχες και να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.
Η στάση της Κίνας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Ο αναπληρωτής πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ Ντάι Μπίνγκ δήλωσε στη συνέλευση την Πέμπτη: «Υποστηρίζουμε μια προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ώστε να επαναλάβουν τον άμεσο διάλογο το συντομότερο δυνατό, να θέσουν τις νόμιμες ανησυχίες τους στη διαπραγμάτευση, να καθορίσουν εφικτές επιλογές και να δώσουν μια ευκαιρία για τον πρόωρο τερματισμό της κρίσης και την ανοικοδόμηση της ειρήνης».
Η κίνηση του Πεκίνου έρχεται λίγες ώρες αφότου εκφράστηκαν ανησυχίες για την παράδοση όπλων από την Κίνα στη Ρωσία προκειμένου να συνεχίσει τον πόλεμο. Η Κίνα επιδιώκει εδώ και εβδομάδες να διαδραματίσει ένα μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, αναφερόμενη δημόσια για ένα σχέδιο -προς το παρόν ακόμα ασαφές- με σκοπό την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν αυτήν την εβδομάδα την Κίνα ότι εξετάζει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, κάτι που το Πεκίνο αρνείται. Παραμονή της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς επανέλαβε επίσης ότι «αυτή η ρωσική εισβολή δεν πρόκειται και δεν πρέπει να πετύχει».
Ποιος ο ρόλος της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ
Η Γενική Συνέλευση έχει γίνει το πιο σημαντικό όργανο του ΟΗΕ που ασχολείται με την Ουκρανία, επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, έχει παραλύσει από τη δύναμη βέτο της Ρωσίας. Τα ψηφίσματά της δεν είναι νομικά δεσμευτικά, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά χρησιμεύουν ως βαρόμετρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Το ψήφισμα συντάχθηκε από την Ουκρανία σε συνεννόηση με τους συμμάχους της.