22:47
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:47
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Γκουτέρες ζητά επιβολή «παγκόσμιου» φόρου στις εταιρείες καυσίμων – «Έρχεται χειμώνας κοινωνικής δυσαρέσκειας»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

20.09.2022
17:48
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2022 • 23:40
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζητά επιβολή «παγκόσμιου» φόρου στις εταιρείες καυσίμων

Για έναν «χειμώνα κοινωνικής δυσαρέσκειας» λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων που πλήττουν την ανθρωπότητα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προειδοποίησε τους ηγέτες όλου του κόσμου, σήμερα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η κρίση της αγοραστικής δύναμης ξεσπά, η εμπιστοσύνη καταθρυμματίζεται, οι ανισότητες αυξάνονται εκρηκτικά, ο πλανήτης μας φλέγεται» και παρ’ όλ’ αυτά, «είμαστε μπλοκαρισμένοι από μια κολοσσιαία παγκόσμια δυσλειτουργία», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην εναρκτήρια ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Αυτές οι κρίσεις απειλούν το ίδιο το μέλλον της ανθρωπότητας και τη μοίρα του πλανήτη. Δεν βαυκαλιζόμαστε. Βρισκόμαστε σε ταραγμένη θάλασσα. Ένας χειμώνας κοινωνικής δυσαρέσκειας διαγράφεται στον ορίζοντα», τόνισε.

Γκουτέρες: Η διεθνής κοινότητα έχει «παραλύσει»

Παρά τους κινδύνους, η διεθνής κοινότητα έχει «παραλύσει», σημείωσε ο Γκουτέρες, περιγράφοντας «μια απειλή επικίνδυνων διχασμών μεταξύ της Δύσης και του Νότου».

«Οι γεωπολιτικοί διχασμοί υπονομεύουν τη δουλειά του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την πίστη των πληθυσμών στους δημοκρατικούς θεσμούς», εξήγησε. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», υπογράμμισε.

Ο Γκουτέρες κάλεσε τις πλούσιες χώρες να φορολογήσουν τα κέρδη του τομέα των ορυκτών καυσίμων για να ανακατανείμουν τα έσοδα στις χώρες που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και στους πληθυσμούς που πλήττονται από τον πληθωρισμό.

«Σήμερα, καλώ όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες να φορολογήσουν τα έκτακτα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων» και να επενδύσουν τα έσοδα αυτά με δύο τρόπους: σε χώρες που μαστίζονται από απώλειες και ζημιές τις οποίες προκαλεί η κλιματική αλλαγή και σε τμήματα του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας», είπε ο Γκουτέρες.

Πούτιν: Κατηγορεί την Ευρώπη ότι μπλοκάρει τη δωρεά 300.000 τόνων λιπασμάτων σε φτωχές χώρες

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την ΕΕ ότι μπλοκάρει τη  δωρεά 300.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων στις χώρες που τα έχουν περισσότερη ανάγκη.

«Το άκρον άωτον του κυνισμού είναι ότι ακόμη και η προσφορά μας (…) να μεταφέρουμε δωρεάν 300.000 τόνους ρωσικών λιπασμάτων, που έχουν αποκλειστεί στα ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω των κυρώσεων, προς τις χώρες που τα έχουν ανάγκη εξακολουθεί να μην έχει λάβει ανταπόκριση», δήλωσε ο Πούτιν σε τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων σε περίπου 20 πρεσβευτές.

«Είναι σαφές: δεν θέλουν να αφήσουν τις επιχειρήσεις μας να βγάλουν λεφτά», σημείωσε και έσπευσε να προσθέσει: «Αλλά εμείς θέλουμε να δώσουμε δωρεάν (αυτούς τους τόνους λιπασμάτων) στις χώρες που έχουν ανάγκη».

Η Ρωσία, παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή σιτηρών, δεν μπορεί να πωλήσει την παραγωγή της και τα λιπάσματά της λόγω των δυτικών κυρώσεων οι οποίες πλήττουν κυρίως τον χρηματοπιστωτικό και επιμελητειακό τομέα.

Το 2021 η Ρωσία ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγός αζωτούχων λιπασμάτων και η δεύτερη πάροχος καλλιούχων και φωσφορούχων λιπασμάτων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο Πούτιν κατήγγειλε «τις παράνομες κυρώσεις»

Σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε εκ νέου «τις παράνομες κυρώσεις» που της έχουν επιβάλλει κάποιες χώρες της Δύσης «για να ενισχύσουν τη θέση τους», οι οποίες έχουν, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, «αρνητικές επιπτώσεις και στις ίδιες», αλλά και «σε κράτη που είναι απολύτως αθώα, (τα οποία) υποφέρουν από την πολιτική αυτού του είδους, πρωτίστως οι αναπτυσσόμενες και οι πιο φτωχές χώρες».

Οι χώρες στην Αφρική, στη νότια Ασία και στην Λατινική Αμερική είναι αυτές «που επλήγησαν κυρίως από τους δυτικούς περιορισμούς στην προμήθεια ενέργειας, τροφίμων και ρωσικών λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που η Μόσχα αμφισβητεί ολοένα και περισσότερο τις δύο συμφωνίες που συνήφθησαν τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη επιτρέποντας την εξαγωγή σιταριού και καλαμποκιού από την Ουκρανία παρά την ρωσική επίθεση, αλλά και θεωρητικά τις εξαγωγές της Μόσχας που έχουν επηρεαστεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Το Κρεμλίνο δηλώνει κυρίως ότι η πλειονότητα των ουκρανικών διατροφικών προϊόντων πηγαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, κάτι το οποίο διαψεύδει το Κίεβο.

Οι ρωσικές επικρίσεις για τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης εγείρουν φόβους για την παρεμπόδιση εκ νέου των ουκρανικών εξαγωγών, καθώς ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εν μέσω γενικευμένων αυξήσεων των τιμών στις αγορές.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση