04:38
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:38
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο αγώνας του Αλεξέι Ναβάλνι μέσα από 10 ημερομηνίες – σταθμούς στη ζωή του!

Ο Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι

17.02.2024
16:11
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2024 • 9:56
Η πολυτάραχη ζωή του Αλεξέι Ναβάλνι

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η είδηση θανάτου του μεγαλύτερου επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι σύμφωνα με πληροφορίες των ρωσικών σωφρονιστικών αρχών πέθανε στην φυλακή της Αρκτικής όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών. Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος αντιφρονούντας είχε συλληφθεί το 2021 μετά την ανάρρωσή του από απόπειρα δολοφονίας με δηλητήριο, η οποία είχε συνδεθεί με την υπηρεσία ασφαλείας FSB της Μόσχας.

Ο αγώνας του Αλεξέι Ναβάλνι κατά της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Ρώσου προέδρου αποτυπώνεται μέσα από 10 ημερομηνίες – σταθμούς της πορείας του, μίας πορείας που οδήγησε στην φυλάκιση, την απομόνωση και τελικά στο θάνατο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία του.

Οι 10 σημαντικές ημερομηνίες του αγώνα του Αλεξέι Ναβάλνι

2007: Μέτοχος σε δημόσιες επιχειρήσεις

Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχοντας πτυχίο στο εμπορικό δίκαιο ξεκίνησε το 2007 να αγοράζει μετοχές σε επιχειρήσεις που δεν άνηκαν 100% στη Ρωσία. Σκοπός του ήταν να είχε πρόσβαση πρόσβαση στα οικονομικά τους στοιχεία και να απαιτεί διαφάνεια. Την ίδια χρονιά ωστόσο αποκλείστηκε από το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Yabloko και ο ίδιος μέσω της ιστοσελίδας του Rospil παρακολουθεί από το 2010 τη διαφθορά στη διακυβέρνηση.

2011: Επικεφαλής των διαμαρτυριών κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν

Το 2011 ο Αλεξέι Ναβάλνι έγινε επικεφαλής κινήματος που αμφισβητεί τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες τελικά κέρδισε το κυβερνών κόμμα. Για πρώτη φορά ωστόσο μετά την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία το 2000, οι συγκεντρώσεις αυτές είχαν τόσο μεγάλη έκταση. Τότε του επιβλήθηκαν οι πρώτες ποινές φυλάκισης. Λίγο μετά ίδρυσε το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK).

2013: Δίκη για απάτη

Τον Ιούλιο του 2013 ο Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων σε βάρος της Kirovles, μιας εταιρίας υλοτομίας. Ο ίδιος κατήγγειλε τη διαδικασία κάνοντας λόγο για πολιτικό κίνητρο και τελικά του επιβλήθηκε ποινή με αναστολή κατά την έφεσή του.

2013: Υποψήφιος στη Μόσχα

Τον Σεπτέμβριο του 2013 γίνεται το πρόσωπο της αντιπολίτευσης με το 27,2% των ψήφων για τις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας. Αντίπαλός του ήταν δήμαρχος από το περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο δύο χρόνια αργότερα το κόμμα του τέθηκε εκτός νόμου.

 2017: Κατηγορίες κατά του Μεντβέντεφ 

Σε έρευνα που αναρτήθηκε στο YouTube, ο Αλεξέι Ναβάλνι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι ήταν επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας ακινήτων που χρηματοδοτείται από ολιγάρχες.

2018: Απαγόρευση συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές

Το 2018 ο Αλεξέι Ναβάλνι κατέβηκε ως υποψήφιος για την προεδρία της Ρωσίας, αλλά η εκλογική επιτροπή απέρριψε την υποψηφιότητά του λόγω της καταδίκης του στην υπόθεση Kirovles.

2020: Δηλητηρίαση

Στις 20 Αυγούστου του 2020 ο Αλεξέι Ναβάλνι έφτασε ένα βήμα πριν από τον θάνατο, όταν νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση στη Σιβηρία. Έπειτα μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Βερολίνο, ύστερα από αίτημα των δικών του ανθρώπων. Λίγο καιρός αργότερα το Βερολίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο σε δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα Novitchok. Με τη σειρά του ο ίδιος κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο και κατ’ επέκταση τη Μόσχα.

2021: Σύλληψη και φυλάκιση 

Επιστρέφοντας στη Ρωσία μετά την ανάρρωσή του,  ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη μόλις προσγειώθηκε στη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου του 2021. Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του διαδήλωσαν υπέρ του και το περιβάλλον αποκάλυψε  για το παλάτι που υποστήριζε πως έχτιζε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η έρευνα συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube, με τον Ρώσο πρόεδρο να το αρνείται.

Στις 2 Φεβρουαρίου, η δικαιοσύνη μετέτρεψε την ποινή του με αναστολή για «απάτη» σε κάθειρξη δυόμιση ετών. Στις διαδηλώσεις υποστήριξής του, οι αρχές συνέλαβαν 10.000 ανθρώπους και το κόμμα του κατά της διαφθοράς FBK έκλεισε κατηγορούμενο για «εξτρεμισμό».

2022: Εννιά χρόνια στη φυλακή

Στις 20 Οκτωβρίου του 2021 έλαβε το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης και μπήκε στον κατάλογο με τους «τρομοκράτες και εξτρεμιστές» στη Ρωσία. Έχοντας κριθεί ένοχος για «απάτη» και «ασέβεια προς το δικαστήριο», καταδικάστηκε στις 22 Μαρτίου 2022 σε κάθειρξη εννέα ετών και μεταφέρθηκε σε φυλακή σε απόσταση 250 χλμ ανατολικά της Μόσχας, από όπου κατήγγειλε την εισβολή στην Ουκρανία.

2023: Νέα καταδίκη

Στις 4 Αυγούστου 2023,  ο Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμισμό». Στις 25 Δεκεμβρίου, η εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι μεταφέρθηκε σε φυλακή στην Αρκτική με τον ίδιο να υποστηρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι καλά. Την 1η Φεβρουαρίου ζήτησε να γίνουν διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία κατά των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 15-17 Μαρτίου και που αναμένεται να επιτρέψει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2030.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση