05:35
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:35
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ντράγκι: «Οι περισσότεροι εισαγωγείς στην Ευρώπη έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια – Συμφωνία με Μπάιντεν για πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου»

Ο Μάριο Ντράγκι και ο Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μάριο Ντράγκι και ο Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

11.05.2022
22:15
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2022 • 8:17
Στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, συμφώνησαν Μάριο Ντράγκι και Τζο Μπάιντεν 

Μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια, ενώ είπε ότι συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο στην ανάγκη για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Η Ρωσία δεν είναι, πλέον, Γολιάθ. Εκείνη που έμοιαζε με υπερδύναμη, αδύνατον να νικηθεί στο πεδίο της μάχης και με συμβατικά όπλα, πλέον δεν είναι αήττητη», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Σωλήνες για φυσικό αέριο
Σωλήνες για φυσικό αέριο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «συμφώνησαν, ως γενική εκτίμηση, στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου». Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς- ζήτησης».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, αναφερόμενος πάντα στην πρόταση για πλαφόν στην τιμή του αερίου, τόνισε ότι «μπορεί στην Ευρώπη ορισμένες χώρες να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά η Ιταλία θα συνεχίσει να πρεσβεύει τη συγκεκριμένη θέση».

Συμφώνησαν να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και να πιέζουν την Ρωσία

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν «συμφώνησαν ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης και να ασκείται, παράλληλα, πίεση σε βάρος της Μόσχας, αλλά ότι είναι ανάγκη επίσης να αρχίσει να διερωτάται κανείς πώς οικοδομείται η ειρήνη». «Το τι αποτελεί νίκη, πρέπει να το πει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όχι εμείς» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι το θέμα «αποτελεί γκρίζα ζώνη» υπογραμμίζοντας πως «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, αλλά και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς ή έχουν πληρώσει σε ρούβλια» ενώ, προς το παρόν, τάχθηκε κατά της διακοπής του διαλόγου με τη Ρωσία στα πλαίσια της G20.

«Δεν τίθεται άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ»

«Αν και αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε μέρος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την ΕΕ, δεν δημιουργούν κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ», τονίζει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού αερίου από την Ουκρανία. Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου στην Ουκρανία GTSOU ανακοίνωσε χθες ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ουκρανία για την αδυναμία της να παράσχει αποτελεσματικό επιχειρησιακό έλεγχο στον σταθμό συμπίεσης Νόβοπσκοφ.

Σωλήνες για φυσικό αέριο
Σωλήνες για φυσικό αέριο

 

«Ο σταθμός ελέγχεται από τις ρωσικές αρχές από τις αρχές Απριλίου, με το ουκρανικό προσωπικό να δέχεται πιέσεις στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι από αυτόν τον σταθμό συμπίεσης έχουν γίνει μη εξουσιοδοτημένες εκτροπές φυσικού αερίου σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τη Ρωσία. Η τρέχουσα κατάσταση είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα ενεργειών της ρωσικής πλευράς. Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαμετακόμισης εδώ και πολλά χρόνια», επισημαίνει η Επιτροπή.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τονίζει ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν πλέον κηρύξει κατάσταση «ανωτέρας βίας», πράγμα που σημαίνει ότι οι ροές μέσω του σημείου διασύνδεσης στη Σοχρανίφκα (ρωσο-ουκρανικά σύνορα) θα διακοπούν.

Οι ροές μέσω αυτής της διασύνδεσης αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ

«Οι ροές μέσω αυτής της διασύνδεσης αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν από την Gazprom να διοχετεύσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω μιας εναλλακτικής διαδρομής που έχει διαθέσιμη χωρητικότητα (Σούτζα). Δεν έχει ληφθεί ακόμη απάντηση», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Επιτροπή είναι αλληλέγγυα με την Ουκρανία και επαινεί τις προσπάθειες όλου του προσωπικού που εργάζεται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να διατηρήσει το ενεργειακό σύστημα σταθερό και να διασφαλίσει ότι οι υποχρεώσεις της, ως χώρας διέλευσης, εκπληρώνονται παρά τον πόλεμο. Η Επιτροπή βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ουκρανικές αρχές και αναμένεται σύντομα συνομιλία της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον με τον Υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, Χέρμαν Γκαλουστσένκο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση