00:54
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:54
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Νότια Κορέα: Η αντιπολίτευση προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του προέδρου για «ανταρσία» – Κάλεσμα προς Γιουν να παραιτηθεί

Συγκεντρώσεις στη Νότια Κορέα

Συγκεντρώσεις στη Νότια Κορέα

04.12.2024
07:45
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2024 • 18:57
Οι δραματικές ώρες του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε

Recently updated on December 5th, 2024 at 06:57 pm

Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως θα κάνει μήνυση για «ανταρσία» στον πρόεδρο της χώρας Γιουν Σοκ-γελ και κορυφαία στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου, που ήρθη μερικές ώρες αργότερα.

«Θα καταθέσουμε μήνυση για ανταρσία» εναντίον του κ. Γιουν, των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών και «προσωπικοτήτων-κλειδιών του στρατού και της αστυνομίας», ιδίως των αρμόδιων για την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου -πρόκειται για πτέραρχο και τον αρχηγό της αστυνομίας-, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Δημοκρατικό Κόμμα.

Παράλληλα, η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε πως θα κινήσει διαδικασία παύσης και απομάκρυνσης από το αξίωμα του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ αν δεν παραιτηθεί «αμέσως», μετά τον ολιγόωρο στρατιωτικό νόμο που κήρυξε στη χώρα.

Αν ο κ. Γιουν «δεν παραιτηθεί αμέσως, το Δημοκρατικό Κόμμα θα κινήσει αμέσως διαδικασία παύσης του, εισακούγοντας τη λαϊκή βούληση», τόνισε η παράταξη —η οποία έχει πλειοψηφία το κοινοβούλιο— σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, π επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας Χαν Ντονγκ-χουν κάλεσε σήμερα να αποπεμφθεί ο υπουργός Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χιουν και να παραιτηθούν όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ, καθώς συνεχίζεται ο πολιτικός σεισμός που προκάλεσε η απόφαση του αρχηγού του κράτους.

Ο κ. Χαν είπε ακόμη πως εισηγήθηκε ο κ. Γιουν να αποπεμφθεί από το κόμμα, αλλά τα στελέχη της παράταξης δεν συναινούν, εξέφρασαν διάφορες απόψεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Chosun Ilbo, όλα τα μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν στον πρωθυπουργό. Αυτός ο τελευταίος, ο Χαν Ντοκ-σου, αναμενόταν να έχει συνάντηση με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και συνεργάτες του προέδρου στις 14:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Οι δραματικές ώρες του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε

Ο Γιουν κήρυξε χθεςστρατιωτικό νόμο – κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 1980 στη Νότια Κορέα –, υποστηρίζοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του. Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.

Ωστόσο, η πλειοψηφία του νοτικορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να υποχωρήσει. Η αιφνιδιαστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου καταψηφίστηκε από 190 βουλευτές, ενώ ακόμη και το κυβερνών κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο Γιουν να άρει το διάταγμα.

Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε».

Η αιφνιδιαστική κρίση σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

«Δέχτηκα την απόφαση που έλαβε η Εθνοσυνέλευση για τη διάλυση και την άρση του στρατιωτικού νόμου», είπε σε ομιλία του στο έθνος που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δεχόταν πιέσεις από την αντιπολίτευση, ώστε να άρει τον στρατιωτικό νόμο που επέβαλε νωρίτερα με διάταγμά του. Η Βουλή είχε καταψηφίσει τον νόμο ενώ, ακόμα και το κυβερνών κόμμα του προέδρου, τον καλούσε να άρει τον στρατιωτικό νόμο.

Το νοτιοκορεατικό νόμισμα γουόν υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου, μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Γύρω στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) το γουόν υποχωρούσε κατά 1,55% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο 1.428,09 γουόν ανά δολάριο.

Ο Γέολ εξήγησε ότι η απόφασή του είχε ως στόχο να «προστατεύσει» τη χώρα από τις «βορειοκορεατικές κομμουνιστικές δυνάμεις και να εξοντώσει στοιχεία εχθρικά προς το κράτος».

Στόχος του προέδρου ήταν η αντιπολίτευση και ιδίως το Δημοκρατικό Κόμμα (DPK) που έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Τους τελευταίους μήνες η αντιπολίτευση έχει προχωρήσει σε πολλές διαδικασίες καθαίρεσης μελών της κυβέρνησης καθώς και του ίδιου του προέδρου, τον οποίο κατηγορεί για διαφθορά. Οργάνωσε επίσης μαζικές διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων και για να ζητήσει να οριστεί ειδικός εισαγγελέας για να ερευνήσει μια υπόθεση χειραγώγησης μετοχών στο Χρηματιστήριο, στην οποία ενδέχεται να εμπλέκεται η Πρώτη Κυρία της χώρας, Κιμ Κέον Χέε.

Τα σκάνδαλα και η πολιτική πίεση

Ο Γιουν Σουκ Γέολ, o πρόεδρος της Νότιας Κορέας από το 2022, είναι αυτός που κήρυξε «στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης», κατηγορώντας την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο και παραλύει την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες.

Ο Γέολ ανήκει στο Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές νικώντας τον αντίπαλό του, Λι Τζέι-Μγιάνγκ, με μόλις 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για την πιο οριακή εκλογική αναμέτρηση από τότε που η Νότια Κορέα ξεκίνησε τις άμεσες εκλογές το 1987.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος ήρθε αντιμέτωπος με χαμηλά ποσοστά αποδοχής λόγω διαφόρων αντιπαραθέσεων και σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη σύζυγό του, όπως η φερόμενη χειραγώγηση μετοχών και η ήρθε αντιμέτωπος αποδοχή μιας πολυτελούς τσάντας Dior. Τον περασμένο μήνα, ο Γιουν ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι η σύζυγός του θα έπρεπε να είχε συμπεριφερθεί καλύτερα.

Ο Γιουν δυσκολεύεται επίσης να προωθήσει τα σχέδιά του στο κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση