20:32
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:32
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

New York Times: Η Μόσχα συζητά τη χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία – Σε αναβρασμό η Δύση, για υπερβολές μιλά το Κρεμλίνο

Πόσο ρεαλιστικές είναι οι απειλές Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο

Πόσο ρεαλιστικές είναι οι απειλές Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο

02.11.2022
17:15
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2022 • 21:14
Δημοσίευμα των New York Times επαναφέρει τους φόβους για χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

Μέλη της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας συζήτησαν πρόσφατα την πιθανότητα της χρήσης τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία, σύμφωνα με Aμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλούνται οι New York Times.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμμετείχε σε αυτές τις συνομιλίες, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, και δεν ανιχνεύθηκε καμία ένδειξη προετοιμασίας, διευκρίνισαν οι πηγές της αμερικανικής εφημερίδας που δεν κατονομάζονται.

Όμως, οι συνομιλίες αυτές, που ήρθαν σε γνώση της Ουάσιγκτον περί τα μέσα του Οκτωβρίου, ενίσχυσαν την ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες, που αναρωτιούνται αν οι απειλές του Κρεμλίνου μπορούν να υλοποιηθούν, αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times.

Χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ρωσικές δηλώσεις για πιθανή χρήση πυρηνικού όπλου είναι «πολύ ανησυχητικές».

«Τις λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν», αλλά «δεν διαθέτουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση», πρόσθεσε.

Προειδοποιήσεις Μπάιντεν

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εκ νέου σήμερα τη Μόσχα ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν ένα «εξαιρετικά σοβαρό λάθος», την ώρα που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στην κατασκευή «βρόμικης βόμβας», έναν ισχυρισμό που απορρίπτει το Κίεβο και η Δύση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης, στις 6 Οκτωβρίου ότι τέτοιες απειλές φέρνουν τον κόσμο μπροστά στον κίνδυνο της «αποκάλυψης».

Ο Ουίλιαμ Μπερνς, επικεφαλής της CIA, έχει υποστηρίξει ήδη από την άνοιξη ότι οι στρατιωτικές ήττες που το Κίεβο και η Δύση λένε πως υφίσταται ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσουν τον πρόεδρο Πούτιν να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου ή πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος.

Για το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταφέρει πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία όπως και για το ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να προβούν σε πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας προειδοποίησαν στα μέσα Οκτωβρίου και οι αρχηγοί της Ομοσπονδιακής υπηρεσία κατασκοπείας (BND) της Γερμανίας Μπρούνο Καλ, της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος (BfV) Τόμας Χάλντενβανγκ και της Υπηρεσίας στρατιωτικής κατασκοπείας (MAD) Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ.

Για υπερβολές της Δύσης μιλά το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι «ανεύθυνο» τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «να διογκώνουν σκοπίμως το ζήτημα των πυρηνικών όπλων». Η Μόσχα «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να λάβει μέρος» στην συζήτηση, είπε.

Ωστόσο την προηγουμένη, ο πρώην πρόεδρος και δεύτερος στην ιεραρχία Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε και πάλι στα πυρηνικά όπλα.

Η ουκρανική πρόθεση για την ανακατάληψη όλων των κατεχομένων εδαφών, ανάμεσά τους της Κριμαίας και του Ντονμπάς, «απειλεί την ύπαρξη του κράτους μας» και προσφέρει «απευθείας κίνητρο» για την χρήση «όπλων πυρηνικής αποτροπής», δήλωσε.

Αντιμέτωπος με σκληρή ουκρανική αντίσταση, που υποστηρίζεται από την δυτική στρατιωτική βοήθεια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε αναφέρθηκε στην ατομική βόμβα κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας στις 21 Σεπτεμβρίου.

Τότε είχε πει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» του οπλοστασίου του απέναντι στην Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει «να καταστρέψει» την Ρωσία. «Δεν πρόκειται για μπλόφα», είχε προειδοποιήσει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιες επιθέσεις θα αφορούσαν πιθανόν τακτικά, και όχι στρατηγικά, πυρηνικά όπλα.

Tι θα γίνει αν η Ρωσία ρίξει πυρηνικά στην Ευρώπη και απαντήσουν ΗΠΑ και NATO;

Οι φόβοι ότι η Ρωσία θα ενεργοποιήσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της στον πόλεμο της Ουκρανίας επανέφερε στη δημοσιότητα μια μελέτη που είχε κάνει πριν από πέντε χρόνια το Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ.

Η μελέτη με την ονομασία «Plan A» αποτυπώνει σε μια προσομοίωση τι θα συμβεί αν ο Βλαντιμίρ Πόυτιν… πατήσει το κουμπί. Η προσομοίωση είχε μείνει κρυφή και η ύπαρξη της έγινε γνωστή δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της.

Σύμφωνα με το σενάριο η Ρωσία εκτοξεύει αρχικά ένα προειδοποιητικό πύραυλο από μια βάση στο Καλίνιγκραντ στη Μαύρη Θάλασσα. Ο πύραυλος χτυπά ένα στρατιωτικό στόχο του NATO και στη συνέχεια η Ρωσία εξαπολύει 300 πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές που χτυπούν βάσεις και στρατεύματα του NATO σε όλη την Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ απαντά άμεσα με εκτόξευση 180 πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές. Σε αυτή την φάση της πυρηνικής αναμέτρησης η προσομοίωση αναφέρει ότι μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ωρών η Ευρώπη θα έχει δεχτεί ένα τρομερό χτύπημα και θα έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 2,6 εκατ. άνθρωποι.

Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν 600 πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές προς τη Ρωσία

Αμέσως μετά από το έδαφος των ΗΠΑ και από υποβρύχια εκτοξεύονται 600 πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές με την Ρωσία να εξαπολύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο από αέρος, στεριά και θάλασσα. Η επίθεση αυτή θα διαρκέσει 45 λεπτά και ο αριθμός των νεκρών από αυτή την επίθεση υπολογίζεται σε 3,4 εκατ.

Στο στόχαστρο μπαίνουν στη συνέχεια οι μεγαλύτερες πόλεις των αντιμαχόμενων πλευρών και ειδικά εκείνες που αποτελούν οικονομικά κέντρα ώστε μετά την λήξη του πολέμου να μην μπορεί να ανακάμψει οικονομικά ο αντίπαλος.

Η προσομοίωση υπολογίζει επιθέσεις σε 30 μεγάλες πόλεις με κάθε πόλη να δέχεται 5-10 πυρηνικές βόμβες. Οι επιθέσεις στις μεγάλες πόλεις αναμένεται να διαρκέσουν 45 λεπτά και ο αριθμός των νεκρών από αυτές θα αγγίξουν τα 85,5 εκατ.

Φυσικά ακόμη και οι περιοχές όπως αυτές του νότιου ημισφαιρίου που δεν θα δεχτούν την «επίσκεψη» των πυρηνικών όπλων δεν θα μείνουν αλώβητες αφού θα βιώσουν και αυτές τις επιπτώσεις από τα πυρηνικά χτυπήματα αφού η διασπορά ραδιενέργειας και η κλιματική αλλαγή που θα επέλθει ανάμεσα στα άλλα θα καταστρέψει σε πλανητικό επίπεδο τις καλλιέργειες και γενικά την παραγωγή τροφής προκαλώντας λιμό σε παγκόσμιο επίπεδο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση