Η νεολαία στην Ουκρανία βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη να πολεμά για την ελευθερία της, έναντι της ρωσικής εισβολής, φτιάχνοντας μολότοφ και συμβάλλοντας στην ουκρανική αντίσταση έναντι της πολεμικής μηχανής του Πούτιν.
Μέχρι και πριν μια εβδομάδα, ο Ντανιέλ Μεντιακόφσκι ήταν απλά ένας φοιτητής ιστορίας στην ουκρανική πόλη Lviv. Την Κυριακή όμως, ο ρεπόρτερ του Guardian τον εντόπισε να περνά λαστιχάκια και πλαστικές τάπες σε αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ. «Είναι πρακτική ιστορία. Ήρθε η ώρα γι’ αυτό τώρα», εξήγησε, φορτώνοντας άλλη μια μολότοφ σε ένα κιβώτιο.
Μαζί του, όπως φαίνεται σε βίντεο που ανάρτησε το βρετανικό μέσο, περίπου δώδεκα φοιτητές και νέοι δημιουργοί στεκόταν γύρω από ένα αυτοσχέδιο τραπέζι. Όλοι φορούσαν μάσκες και γάντια πλυσίματος. Ο καθένας είχε ένα ρόλο σε μια πολυάσχολη γραμμή παραγωγής. Το υπόγειο εργοστάσιο βομβών μύριζε έντονα βενζίνη και καθαριστικό χρωμάτων – δύο συστατικά μολότοφ, μαζί με πολυστυρένιο και ασημένια σκόνη.
Ο 20χρονος Μεντιακόφσκι δηλώνει στο βρετανικό μέσο ότι η μητέρα του τον είχε ξυπνήσει νωρίς την περασμένη Πέμπτη για να του πει ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. «Ήξερα ότι επρόκειτο να ξεκινήσει. Τα χέρια μου άρχισαν να τρέμουν», λέει σήμερα. Αφού πέρασε μια μέρα παρακολουθώντας την καταστροφολογία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφάσισε ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει.
Οι γονείς μου γνωρίζουν ότι είμαι εθελοντής. Δεν το έχω πει στη γιαγιά μου
«Οι γονείς μου γνωρίζουν ότι είμαι εθελοντής. Δεν το έχω πει στη γιαγιά μου. Αρκετά ανησυχεί ήδη για τα πράγματα», παραδέχεται. Αναγνωρίζει πολύ καλά ότι μια μολότοφ δεν θα σταματούσε τον πανίσχυρο ρωσικό στρατό. Αλλά τόνισε: «Θα σπάσει το ηθικό στους Ρώσους στρατιώτες και θα τους δείξει ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».
Η αντίσταση στην Ουκρανία περνά από τις μολότοφ
Δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία κατέγραψαν γυναίκες στην περιοχή Ντνίπρο να φτιάχνουν βόμβες μολότοφ, με υλικά που διέθεσε παρακείμενο μπαρ. «Δασκάλες, δικηγόροι, νοικοκυρές, όλες σκυμμένες στο γρασίδι, γέμιζαν μπουκάλια. Μου είπαν ότι προσπαθούν να μην σκέφτονται τι κάνουν. Δεν το επέλεξαν αυτό. Αλλά πρέπει να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πόλη τους», έγραψε η δημοσιογράφος του BBC, Σάρα Ρέινσφορντ.
Αντίστοιχη ανάρτηση έκανε και ο πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στην Οδησσό, Οlexander Scherba. «Οδησσός. Κοκτέιλ μολότοφ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απίστευτοι».
In #Dnipro crowds of women spent Saturday making Molotov cocktails. Teachers, lawyers, housewives, all crouched on the grass, filling bottles. They told me they try not to think about what they’re doing. They didn’t choose this. But they have to be ready to defend their city pic.twitter.com/TSEKmEs2XG
— Sarah Rainsford (@sarahrainsford) February 26, 2022
«Κόλλησε» η εκστρατεία Πούτιν
Η εκστρατεία του Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάληψη και την υποταγή της Ουκρανίας πήγε λιγότερο καλά από ό,τι θα ήλπιζε το Κρεμλίνο, όπως διαπιστώνουν αναλυτές στη Δύση. Πέντε ημέρες μετά, ο ουκρανικός στρατός αντεπιτέθηκε, ανατινάζοντας ρωσικές στρατιωτικές φάλαγγες και αναπτύσσοντας αμυντικά όπλα – ορισμένα από αυτά τα προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο – με καταστροφικά αποτελέσματα. Το Κίεβο και άλλες πόλεις-κλειδιά δεν έχουν πέσει, σημειώνεται στο βρετανικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την Daily Mail, που επικαλείται τον επικεφαλής της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MI6, Ρίτσαρντ Μουρ αλλά και όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, ο πόλεμος δεν πάει καλά, λόγω της «υπερβολικής αυτοπεποίθησης» του Κρεμλίνου, του κακού τακτικού σχεδιασμού και του «σοκ» από τη σκληρή αντίσταση που προβάλλουν γενναίοι Ουκρανοί που αγωνίζονται για την επιβίωση του έθνους τους.
Την ίδια ώρα, ένας στρατός εθελοντών πολιτών έχει συμβάλει στην πολεμική προσπάθεια εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου ανάτασης του πατριωτικού φρονήματος. Δωρίζουν τρόφιμα, έχουν προσφέρει στέγη σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τους βομβαρδισμούς και έχουν πλέξει στρατιωτικά δίχτυα παραλλαγής για την πρώτη γραμμή του πολέμου. Κι όλα αυτά τραγουδώντας τραγούδια.
Το εργοστάσιο που έγινε γιάφκα κατασκευής μολότοφ
Στο Λβιβ, ένα πρώην βιομηχανικό συγκρότημα που χρησιμοποιείται ως δημιουργικός κόμβος και χώρος για ρέιβ έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο εργοστάσιο μολότοφ. «Τα αποκαλούμε smoothies Bandera», λέει η Λίλι Έλεανορ, μια 25χρονη που ασχολούνταν με τις δημόσιες σχέσεις για εταιρίες μόδας, αναφερόμενη στον Ουκρανό εθνικιστή ηγέτη του πολέμου Στεπάν Μπαντέρα. Πώς αντιμετώπισε τις πικάντικες συνθήκες εργασίας; «Λατρεύω τη μυρωδιά. Είναι η μυρωδιά της ελευθερίας. Οι Ρώσοι δεν ξέρουν τι κάνουν εδώ», λέει.
Οι απόψεις για την προσωπικότητα του Στεπάν Μπαντέρα είναι σε μεγάλο βαθμό πολωμένες. Σε ένα σύγχρονο επίπεδο αυτός απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα, κυρίως, ανάμεσα στους κατοίκους της Δυτικής Ουκρανίας — καθώς μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης για πολλούς δυτικούς ουκρανούς το όνομά του στάθηκε σύμβολο πάλης για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Οι κάτοικοι της Ανατολικής Ουκρανίας με τη σειρά τους, αλλά και αυτοί της Πολωνίας και της Ρωσίας αναφέρονται σ’ αυτόν κυρίως αρνητικά, κατηγορώντας τον για φασισμό, τρομοκρατία, ριζοσπαστικό εθνικισμό και δωσιλογισμό.
Εθελοντές στον πόλεμο
Οι εθελοντές – ηλικίας 18 έως 35 ετών – πακετάριζαν τις έτοιμες μολότοφ σε καρότσες αυτοκινήτων, περίπου 1.500 από αυτές την ημέρα. Στη συνέχεια οι μολότοφ διανέμονται μέσω ενός αξιόπιστου δικτύου επαφών, ενώ κάποιες κρατούνται σε εφεδρεία σε περίπτωση που η Ρωσία προσπαθήσει να καταλάβει το Λβιβ. Συμβουλές για το πώς να τις πετάξει κανείς σε ένα εχθρικό τανκ που εισβάλλει ανταλλάσσονται μέσω Instagram και Facebook.
Μια 23χρονη Ουκρανή δεν κρύβει την αντιπάθειά της για τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν σταλεί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, μερικοί από τους οποίους έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι. «Είμαι φοιτήτρια διεθνών σχέσεων. Είναι πραγματικά καλή προετοιμασία για την κατασκευή βομβών», αστειεύεται και σημειώνει πως η Ουκρανία προσπάθησε σκληρά να βρει μια διπλωματική λύση για να αποφύγει τον πόλεμο, είπε.
Η ίδια υποστηρίζει πως εκτός από την κατασκευή βομβών είχε παρακολουθήσει μαθήματα μάχης με μαχαίρι, ρίψης χειροβομβίδων και πρώτων βοηθειών. Αυτές οι δεξιότητες ήταν απαραίτητες επειδή η Ουκρανία είχε ήδη περάσει οκτώ χρόνια πολεμώντας τη Μόσχα και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στο Ντονμπάς. «Δυστυχώς, η Ρωσία είναι μέρος της γειτονιάς μας», λέει.
Η ζυθοποιία που πλέον φτιάχνει βόμβες
Λίγοι από τους νέους που έφτιαχναν μολότοφ είχαν πετάξει ποτέ στο παρελθόν μία από αυτές. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Kyiv Independent, ένα από τα ζυθοποιεία του Λβιβ είχε μετατρέψει την παραγωγή του και από μπύρα πλέον ετοιμάζει βόμβες. «Η ομάδα της ζυθοποιίας Pravda εμφιαλώνει σήμερα με το χέρι. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη εμφιάλωση. Τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Θα εμφιαλώσουμε την μπύρα αργότερα», ανέφερε στο Facebook ένας από τους υπαλλήλους της ζυθοποιίας, ο Γιούρι Ζαστάβνι.
Ο Rodion Kadatskyi – ένας 25χρονος διαχειριστής έργων πληροφορικής από τη Μαριούπολη – δήλωσε ότι δεν ήταν όλοι σε θέση να πάρουν ένα όπλο και να πολεμήσουν. Η κατασκευή βομβών ήταν ένας άλλος τρόπος βοήθειας, είπε. “Η νεολαία συγκινείται από αυτό το πατριωτικό πνεύμα. Ο καθένας συνειδητοποιεί τώρα τι είναι ικανός να κάνει”.