Με σφοδρότητα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τους Ρώσους να προχωρούν σε νέους βομβαρδισμούς, την ίδια ώρα που ο Σεργκέι Λαβρόφ μιλά για την επιθυμία της Μόσχας για το τέλος του πολέμου.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν 54 από τους 69 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία στο τελευταίο κύμα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και το 40% των κατοίκων του Κιέβου έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε στη ρωσική πόλη Σαράτοφ, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από τα ρωσοουκρανικά σύνορα.
«Σήμερα το πρωί, ο επιτιθέμενος εκτόξευσε από αέρος και θαλάσσης πυραύλους κρουζ, τηλεκατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους και S-300 ADMS εναντίον εγκαταστάσεων ενεργειακής υποδομής στη χώρα μας», έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι.
«Σύμφωνα με τα προσωρινά δεδομένα, συνολικά εκτοξεύθηκαν 69 πύραυλοι και 54 εχθρικοί πύραυλοι κατερρίφθησαν», πρόσθεσε. Προηγουμένως η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει πως 120 ρωσικοί πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί εναντίον της Ουκρανίας.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε πως η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σήμερα το μεσημέρι σχεδόν στη μισή ουκρανική πρωτεύουσα.
«Το 40% των καταναλωτών της πρωτεύουσας είναι χωρίς ηλεκτρικό μετά τη ρωσική επίθεση», έγραψε ο Κλίτσκο στην εφαρμογή Telegram. Διαβεβαίωσε πως η υδροδότηση και η θέρμανση λειτουργούν ομαλά στην πρωτεύουσα, εκτός από τις πολυκατοικίες που δεν έχουν ρεύμα και οι καυστήρες τους λειτουργούν με ηλεκτρικό.
Εξάλλου η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε «ένα άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο» κοντά στο Σαράτοφ, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης, τρεις ημέρες έπειτα από μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που αποδόθηκε στην Ουκρανία και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους σε αεροπορική βάση στην περιοχή.
«Ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκε στο έδαφος της περιφέρειας του Ένγκελς. Ένα άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο καταστράφηκε (…) Δεν απειλείται η ασφάλεια των κατοίκων», ανακοίνωσε μέσω της Telegram ο κυβερνήτης Ρόμαν Μπουσάργκιν. Η στρατιωτική αεροπορική βάση του Ένγκελς, η οποία βρίσκεται σ’ αυτή τη ζώνη, είχε πληγεί τη Δευτέρα από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, τη δεύτερη τέτοια επίθεση από το Δεκέμβριο.
Λαβρόφ: «Η Ρωσία επιθυμεί το τέλος του πολέμου το συντομότερο»
Το τέλος του πολέμου το συντομότερο δυνατόν επιθυμεί η Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη 28/12 ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ωστόσο επέμεινε πως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με το Κίεβο είναι η αναγνώριση της προσάρτησης από τη Ρωσία τεσσάρων περιφερειών.
«Δεν βιαζόμαστε, όπως είπε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Θέλουμε να διευθετήσουμε την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν, να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο που η Δύση προετοίμαζε και τελικά εξαπέλυσε εναντίον μας μέσω της Ουκρανίας», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επίσης, ξεκαθάρισε πως η Μόσχα δεν έχει καμιά επιθυμία για διάλογο με τη Δύση, εφόσον οι ηγέτες της έχουν διακηρύξει ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη πρέπει να οικοδομηθεί σε βάρος της Ρωσίας.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου με το Κίεβο είναι η ουκρανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την προσάρτηση από τη Ρωσία των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίτζια και Χερσώνα.
Αναφερόμενος στην παράδοση αμερικανικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ είπε ότι διαμηνύθηκε στη Ρωσία μέσω διπλωματικών διαύλων ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί στρατιωτικά με τη Μόσχα.
«Ρωτήσαμε τους Αμερικανούς εάν η απόφαση για την μεταφορά του συστήματος Patriot σημαίνει ότι θα υπάρχουν αμερικανοί ειδικοί εκεί.
Μας εξήγησαν λεπτομερώς ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια, ακριβώς επειδή οι Αμερικανοί δεν θέλουν συγκρουστούν με τη Ρωσία. Είπαν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες έως ότου τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύστημα Patriot» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποστήριξε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ουάσινγκτον επιμένει στην επανάληψη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων, είναι για «να καταλάβει τι τους περιμένει σε περίπτωση απευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία».
Πόλεμος στην Ουκρανία: Για βαριές απώλειες του ουκρανικού στρατού κάνει λόγο η Ρωσία
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη (27/12) πως κατάφερε βαριά πλήγματα στον στρατό της Ουκρανίας, κυρίως με το πυροβολικό, στις εχθροπραξίες στα μέτωπα από τη Χερσώνα (νότια) ως το Χάρκοβο (βορειοανατολικά), περνώντας από το Ντονμπάς.
Περίπου 60 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες γύρω από την περιφέρεια Ντανιέτσκ (ανατολικά), ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Στη γειτονική περιφέρεια Λουγκάνσκ, που μαζί με το Ντόνετσκ αποτελούν το Ντονμπάς, περίπου 30 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε πλήγματα του πυροβολικού, κατά τις ίδιες πηγές.
Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει.
Οι πληροφορίες από τα μέτωπα που δίνουν τα αντιμαχόμενα μέρη είναι τις περισσότερες φορές αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Η περιοχή της βιομηχανικής πόλης Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντόνετσκ, έχει μετατραπεί σε πεδίο σφοδρών μαχών για μήνες. Οι δυο πλευρές εμπλέκονται σε μάχες ιδίως γύρω από την Κρεμνίνα, μικρή κοινότητα βόρεια της Μπαχμούτ.