13:49
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:49
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τραγωδία στη Μαριούπολη: Περισσότεροι από 10.000 οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί, σημειώνει το Κίεβο

Πανοραμική εικόνα από τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Πανοραμική εικόνα από τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη / Φωτογραφία: ΑΠΕ

28.03.2022
20:31
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2022 • 7:13
Η Μαριούπολη χαρακτηρίζεται εδώ και εβδομάδες μια πόλη «φάντασμα»

Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, υποστηρίζει σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, η οποία και είναι αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τα τέλη Φεβρουαρίου και χιλιάδες κάτοικοί της προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ και ημέρες χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου της πόλης, παραμένει άγνωστη η τύχη των εκατοντάδων αμάχων που είχαν καταφύγει εκεί. Ο δήμος, επικαλούμενος μαρτυρίες επιζώντων, έκανε λόγο για «περίπου 300 νεκρούς».

Όμως μια δημοτική σύμβουλος που έφυγε από τη Μαριούπολη την ημέρα του βομβαρδισμού αυτού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε καταμέτρηση, δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και οι τοπικές αρχές δεν βρίσκονται στην πόλη.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Μαριούπολη

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Μαριούπολη δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πόλη στη Νότια Ουκρανία βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών», έπειτα από πολιορκία εβδομάδων από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσε την πόλη, άφησε άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρούς και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Δεν είναι όλα στη δύναμή μας», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη στο CNN. «Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» πρόσθεσε ο τοπικός άρχοντας από την Ουκρανία.

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 κατοίκους πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

160.000 κάτοικοι παραμένουν στη Μαριούπολη

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσει κανείς, διότι δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, σύνδεση», είπε. «Και είναι πραγματικά τρομακτικό». Δεν ήταν σαφές αν μαίνονται ακόμη μάχες στο εσωτερικό της πόλης.

Βομβαρδισμένο τοπίο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας
Βομβαρδισμένο τοπίο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ21

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να προσεγγίσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη.

Φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης δήλωσε την Κυριακή ότι περίπου 1.700 κάτοικοι της Μαριούπολης απομακρύνονται καθημερινά από την πόλη και τα περίχωρά της, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Ρώσοι στην πραγματικότητα πραγματοποιούν αυτό που περιγράφουν ως βίαιη απέλαση χιλιάδων ανθρώπων στη Ρωσία.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη αφότου ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Ρώσους, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του δημάρχου.

Ο εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί.

Καταγγελία Ζελέσνκι για απαγωγή δημάρχων στην Ουκρανία

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι μίλησε νωρίτερα στον Economist και τόνισε πως «δεν νομίζω ότι οραματίζεται την ίδια Ουκρανία που βλέπουμε εμείς. Βλέπει την Ουκρανία ως μέρος του κόσμου του, της κοσμοθεωρίας του».

Στη συνέχεια, μίλησε για τις απαγωγές Ουκρανών δημάρχων από τον ρωσικό στρατό. «Απαγάγουν τους δημάρχους των πόλεών μας. Σκότωσαν κάποιους από αυτούς. Μερικούς δεν μπορούμε να τους βρούμε. Κάποιους τους έχουμε ήδη βρει και είναι νεκροί. Και ορισμένοι αντικαταστάθηκαν. Κάνουν το ίδιο πράγμα που έκαναν στο Ντονμπάς το 2014. Οι ίδιοι άνθρωποι πραγματοποιούν αυτές τις επιχειρήσεις. Είναι η ίδια μεθοδολογία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε επίσης σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αντίθετα, τόνισε πως η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει την «εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, την παραμονή περαιτέρω συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Σύμφωνα με σύμβουλο του  Ουκρανού προέδρου η πίεση στην Ρωσία είναι μεγάλη: «Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν αυτόν τον πόλεμο για χρόνια και το ηθικό τους είναι τόσο χαμηλό που δεν μπορούν να διατηρήσουν ούτε τις προμήθειες και την υλικοτεχνική τους υποδομή».

Να μην βγει ζημιωμένη η Ουκρανία

Η Ουκρανία δεν πρέπει να βγει ζημιωμένη από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ωφελήθηκε από την εισβολή, δήλωσε σήμερα η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τυχόν μελλοντικές συνομιλίες δεν θα καταλήξουν με το “ξεπούλημα” της Ουκρανίας ή με την επανάληψη λαθών του παρελθόντος», είπε η Τρας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Θυμόμαστε τον δύσκολο συμβιβασμό του 2014, που απέτυχε να εξασφαλίσει στην Ουκρανία ασφάλεια σε βάθος χρόνου. Ο Πούτιν απλά επέστρεψε για (να διεκδικήσει) περισσότερα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να του επιτρέψουμε να κερδίσει από αυτήν την φρικτή επίθεση».

Η Ουκρανία ανακατέλαβε το Ιρπίν

Στον αντίποδα, τον έλεγχο της πόλης Ιρπίν και ενός μικρού χωριού στα περίχωρα του Χαρκόβου ανέκτησε η Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές του Κιέβου, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ λέει ότι ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει το Κίεβο.

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

Μια μητέρα με το μωρό της και πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη Ιρπίν μπροστά από μια κατεστραμμένη εκκλησία
Μια μητέρα με το μωρό της και πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη Ιρπίν μπροστά από μια κατεστραμμένη εκκλησία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Ουκρανία ανέκτησε τον έλεγχο ενός μικρού χωριού στα περίχωρα του Χαρκόβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο ενός μικρού χωριού στα ανατολικά περίχωρα του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, διαπίστωσε σήμερα ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα σπίτια που καταστράφηκαν στο Μάλα Ρόγκαν, ένα μικρό χωριό σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρκόβου, απ’ όπου εκδίωξαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι σοροί δύο Ρώσων στρατιωτών κείτονταν σε ένα σοκάκι του χωριού, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί από τις μάχες. Τουλάχιστον άλλες δύο σοροί ρίχτηκαν σε πηγάδια.

Υπάρχουν πτώματα Ρώσων λίγο πολύ παντού

«Υπάρχουν πτώματα Ρώσων λίγο πολύ παντού», περιέγραψε στο AFP ένας Ουκρανός στρατιωτικός, που υπολογίζει τις ρωσικές απώλειες σε τουλάχιστον 25 στρατιώτες.

Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, που είχαν σταθμεύσει στις αυλές των σπιτιών, καταστράφηκαν επίσης από τις μάχες.

Νεκρός πλάι σε βαλίτσα στο Κίεβο
Νεκρός πλάι σε βαλίτσα στο Κίεβο / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Η επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου διεξήχθη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όμως οι επιχειρήσεις για την προστασία και ασφάλεια του χωριού διαρκούν κάποιες ημέρες, με τους Ρώσους στρατιώτες να κρύβονται σε κελάρια ή στα γύρω δάση, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς.

«Τα στρατεύματά της απελευθερώνουν το Μάλα Ρόγκαν και αυτό είναι σημαντικό, διότι από εκεί βομβαρδίζουν συνεχώς κατοικημένες περιοχές της πόλης», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιγκόρ Τερέκοφ.

Η Ουκρανία δεν βλέπει ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από το Κίεβο

Η Ουκρανία δεν βλέπει ενδείξεις στο πεδίο ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.

Στρατιώτες της Ουκρανίας στο Κίεβο
Στρατιώτες της Ουκρανίας στο Κίεβο / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, εάν όχι να καταλάβει, αλλά να περικυκλώσει το Κίεβο. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε μετακίνηση των εχθρικών δυνάμεων μακριά από το Κίεβο», είπε σε μια ενημέρωση που μεταδόθηκε σε τηλεοπτικά δίκτυα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση