Τα βρήκαν Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των σκανδιναβικών χωρών στο NATO.
Οι διαπραγματεύσεις με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σημείωσαν πρόοδο και μια λύση μπορεί να υπάρξει κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη, έλεγε εξάλλου νωρίτερα η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανακοίνωσε στις 21.20 πως οι τρεις χώρες συμφώνησαν προκειμένου να υπογραφεί μνημόνιο και έτσι να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας ως προς την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
#BREAKING Türkiye, Sweden, Finland sign memorandum on Nordic countries' NATO bids after talks in Madrid
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) June 28, 2022
Η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο. Σύμφωνα με τον Νιινίστο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».
Πιο ισχυρή η Συμμαχία, λέει ο Μπόρις Τζόνσον
Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία κατέστη δυνατή με την άρση του τουρκικού βέτο, θα κάνει τη Συμμαχία «πιο ισχυρή και πιο ασφαλή», δήλωσε απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Είναι «μια φανταστική είδηση την ώρα που αρχίζουμε την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στο Twitter.
«Η συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα κάνει τη λαμπρή συμμαχία μας πιο ισχυρή και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Fantastic news as we kick off the NATO Summit.
Sweden and Finland's membership will make our brilliant alliance stronger and safer. https://t.co/l7zN5Ez1EV
— Boris Johnson (@BorisJohnson) June 28, 2022
O διάλογος μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχημένα στο εγγύς μέλλον «ιδανικά πριν από την Σύνοδο Κορυφής» είχε δηλώσει νωρίτερα η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.
«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας (…) και προσβλέπω στην εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό», είχε δηλώσει άλλωστε επανειλημμένα ο Στόλτενμπεργκ.
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των 3 χωρών
Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, έγραφαν νωρίτερα δημοσιεύματα φινλανδικών μέσων ενημέρωσης.
Τα δημοσιεύματα, στη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα Helsingin Sanomat της Φινλανδίας και στη φινλανδική εφημερίδα Iltalehti, έρχονται ενώ οι αρχηγοί κρατών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας πραγματοποιούν μια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
#LIVE High-level delegation from Türkiye, Finland, Sweden and NATO speak after talks in Madrid https://t.co/vcGJuiSPxK
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) June 28, 2022
Στοκχόλμη και Ελσίνκι υπέβαλαν αίτημα ένταξης στη δυτική αμυντική συμμαχία τον περασμένο μήνα, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με την εναντίωση της Τουρκίας που τις έχει κατηγορήσει ότι υποστηρίζουν και προστατεύουν Κούρδους μαχητές και άλλες οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς θεωρεί ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της.
Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της ΕΕ με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.