19:10
16/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:10
16/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

ΝΑΤΟ: Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Στόλτενμπεργκ για την έκβαση στα ουκρανικά σύνορα

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

15.02.2022
19:39
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2022 • 23:01
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αισιοδοξεί για την έκβαση των συζητήσεων για την κρίση στην Ουκρανία

Δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τη συνέχεια των συζήτησεων, αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία ο Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, κι αυτός είναι ένας λόγος για «συγκρατημένη αισιοδοξία». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας. «Η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», τόνισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την «πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη για δεκαετίες».

Στη συνέχεια ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά δε θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει την απάντηση της Μόσχας στις γραπτές προτάσεις της Συμμαχίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα την απάντηση της Ρωσίας», είπε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να γίνει διάλογος χρειάζεται «πραγματική αποκλιμάκωση», που σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της, μαζί με τον εξοπλισμό από τα ουκρανικά σύνορα.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γαλλίας. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική πτέρυγα, από το 2014, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.

Το Παρίσι χαιρετίζει ένα «θετικό μήνυμα»

O Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ χαιρέτισε σήμερα ως «θετικό μήνυμα» τις αναφορές για απόσυρση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας, αν αυτές επιβεβαιωθούν.

«Εάν επιβεβαιωθούν, θα είναι ένα θετικό μήνυμα, μια ένδειξη αποκλιμάκωσης που ζητάμε εδώ και εβδομάδες», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «σχεδιάζονται επικοινωνίες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και σε ιδιαίτερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων μέσα στις επόμενες ώρες».

Ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε το πρόγραμμα του για σήμερα το απόγευμα , επιβεβαίωσε ο Ατάλ.

Η Ρωσία διέταξε σήμερα την επιστροφή στις βάσεις τους μονάδες που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σε μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο πριν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντηθεί με τον Πούτιν για αυτήν την κρίση, που τροφοδοτήθηκε για εβδομάδες από την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 ανδρών στην περιοχή της Ουκρανίας.

«Θα επιβεβαίωνε επίσης ότι είχαμε δίκιο να συνεχίσουμε τον διάλογο, υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πηγαίνοντας στη Μόσχα, συνομιλώντας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκίνησε εκ νέου διάλογο με τη Ρωσία, ακριβώς για να επιτύχει σταθεροποίηση, ακόμη και αποκλιμάκωση», σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος, επιμένοντας επίσης στην «ενότητα μεταξύ συμμάχων».

«Από την αρχή αυτής της κρίσης, θέλαμε πραγματικά να διατηρήσουμε, σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, μια γραμμή σύνεσης, αυστηρότητας και πάνω απ’ όλα εργασίας και διαλόγου, επομένως δεν είχαμε ποτέ υπερβολικές αντιδράσεις, ούτε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Μακρόν είχε συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα στις 7 Φεβρουαρίου, πριν δώσει συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα στο Κίεβο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση