01:58
24/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:58
24/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

ΝΑΤΟ: Ύστατη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας – Συνάντηση αξιωματούχων από Σουηδία, Φινλανδία και Τουρκία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

01.06.2022
19:15
Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2022 • 21:57
Την επικείμενη συνάντηση προανήγγειλε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να καλέσει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες κορυφαίους αξιωματούχους από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία για μια συνάντηση με αντικείμενο την αντίθεση της Άγκυρας στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Είμαι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ο Στόλτνεμπεργκ έχει δηλώσει πως οι ανησυχίες της Τουρκίας πρέπει να γίνουν σεβαστές, ωστόσο, παράλληλα επιθυμία του είναι η ένταξη των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό.

Εχθές, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα θέλει προηγουμένως να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα» για τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» –όπως τις αποκαλεί– που υπάρχουν στη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου να εξετάσει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία θα συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε σήμερα πως η Στοκχόλμη θα συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία για τις αντιρρήσεις της Άγκυρας αναφορικά με την αίτηση της σκανδιναβικής για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Προσμένω να έχω στο εγγύς μέλλον εποικοδομητικές συναντήσεις με την Τουρκία», είπε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι απαντήσεις μας σε αιτήματα και επίσης ερωτήματα από την Τουρκία θα τις δώσουμε απευθείας στην Τουρκία και επίσης θα διευθετήσουμε τυχόν ζητήματα και παρεξηγήσεις που μπορεί να υπάρχουν», τόνισε η Σουηδή πρωθυπουργός.

Οι αιτήσεις των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, αλλά οι υποψηφιότητες τους αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Άγκυρα, η οποία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν ασφαλή καταφύγια σε Κούρδους μαχητές, με την Άγκυρα να ζητά επίσης αυτές τις δύο χώρες να ανακαλέσουν απαγόρευση εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.

Το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Τουρκία επί ημερών Ερντογάν στις τάξεις του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει άλλωστε σε πρόσφατρο δημοσίευμά της η αμερικανική New York Times. Το δημοσίευμα με τίτλο «Για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι ένας αποσταθεροποιοητικός σύμμαχος», αναφέρει πως όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να μπλοκάρει τη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αξιωματούχοι της Δύσης μπορεί να ένιωσαν αγανάκτηση, αλλά δεν ένιωσαν απολύτως καμία έκπληξη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση