Quantcast
11:37
07/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:37
07/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όλοι καταδίκασαν τη Ρωσία, αλλά ξετρελάθηκαν με τη ρώσικη σαλάτα – Κόστιζε 8 ευρώ και έγινε ανάρπαστη (εικόνα)

Ρώσικη σαλάτα στο μενού του ΝΑΤΟ

Ρώσικη σαλάτα στο μενού του ΝΑΤΟ

29.06.2022
20:16
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2022 • 8:59
Ένα από τα παράδοξα στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ προχωρούν συνεχώς σε αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά το ΝΑΤΟ φαίνεται να μην μπορεί να αντισταθεί στη ρώσικη σαλάτα!

Όπως αναφέρει λοιπόν το Reuters, στο Συνέδριο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όχι μόνο σερβιρίστηκε ρώσικη σαλάτα, αλλά προτιμήθηκε δεόντως, με το κόστος της να ανέρχεται στα 8 δολάρια.

Όση ώρα ανέμεναν την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά και των υπολοίπων ηγετών, στον χώρο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν πως στο μενού του εστιατορίου υπήρχε η… ρώσικη σαλάτα.

Το σχόλιο για τη ρώσικη σαλάτα στο ΝΑΤΟ

«Ρωσική σαλάτα σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ; Είμαι λίγο έκπληκτος από την επιλογή του πιάτου» σχολίασε ο δημοσιογράφος Ινιάκι Λόπεθ ενώ ανάρτηση στο Twitter έκανε και ο Ζόρντι Σολέ Κοντίνα.

Το πιάτο πάντως, το οποίο στοίχιζε 8 ευρώ, φαίνεται πως προτιμήθηκε δεόντως και τελείωσε μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας πάντως, στο μπαρόκ παλάτι «Σάντα Κρουθ» στο κέντρο της Μαδρίτης το βράδυ της Τρίτης, σερβιρίστηκε ένα πιο… διπλωματικό μενού. Ο Ισπανός σεφ Χοσέ Αντρές σέρβιρε τα παραδοσιακά τάπας και ντοματομπουκιές, που ονόμασε «ουκρανική σαλάτα».

Η τακτική Σύνοδος Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου, υπό τη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έθεσε τέλος σε μία μακρά περίοδο ειρήνης στη Γηραιά Ήπειρο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Twitter

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε καμία αναφορά στα ελληνικά νησιά, όπως διέρρεε όλο το τελευταίο διάστημα ο τουρκικός Τύπος. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ελάχιστα και επικεντρώθηκε στην ατζέντα της Συνόδου. Μέχρι στιγμής όλοι οι ομιλητές αναφέρονται στην ρωσική εισβολή εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους στην Ουκρανία και την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη /Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου

«Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας» είπε από την πλευρά του, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι στρατηγικές επιλογές του ΝΑΤΟ

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν ιδιαίτερα σημαντικές στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας και τη διάθεση δυνάμεων για την άμεση προστασία των κρατών-μελών της στην Ανατολική Ευρώπη, σημειώνουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν τα εξής:

  • Στη Σύνοδο της Μαδρίτης οι ηγέτες θα αξιολογήσουν τις νεότερες εξελίξεις στην Ουκρανία και θα εγκρίνουν τη νεότερη έκδοση της Στρατηγικής Αντίληψης (Strategic Concept) του NATO. Πέραν της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας, η Στρατηγική Αντίληψη είναι το σημαντικότερο έγγραφο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και ουσιαστικά αποτελεί τον οδικό χάρτη της Συμμαχίας, ο οποίος επανεξετάζεται και ανανεώνεται περίπου ανά δεκαετία.
  • Η νέα έκδοση της Στρατηγικής Αντίληψης αναμένεται να επικαιροποιήσει τους στόχους του NATO όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες αποτρεπτικές δυνατότητές του.
  • Αναμένεται να περιληφθεί για πρώτη φορά συγκεκριμένη αναφορά στην Κίνα και στις δραστηριότητές της, ενώ επίσης για πρώτη φορά έχουν προσκληθεί σε Σύνοδο του NATO οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Θα εξεταστούν μάλιστα και άλλες προκλήσεις που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα προβλήματα στον ενεργειακό και τον επισιτιστικό εφοδιασμό.
  • Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν επίσης η επικύρωση της σύστασης ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του NATO, για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες που έχουν πολιτική και στρατιωτική χρήση και η οριζόντια ενσωμάτωση μίας πράσινης πολιτικής σε όλες τις δράσεις της Συμμαχίας, με στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων από NATOϊκές δραστηριότητες.

Πολλαπλασιασμό της ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ συζητούν οι σύμμαχοι

Όσον αφορά τη διάθεση δυνάμεων, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι ηγέτες θα συζητήσουν τον υπερεπταπλασιασμό της δύναμης ταχείας αντίδρασης (NATO Response Force – NRF), η οποία σε αυτή την περίπτωση θα ανέλθει από περίπου 40.000 ένστολους που αριθμεί σήμερα σε 300.000.

Σημαίες του ΝΑΤΟ
Σημαίες των χωρών ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μελετάται παράλληλα η ενίσχυση των συλλογικών αμυντικών δυνατοτήτων στην Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ άλλων εγκαθιστώντας βαρύ εξοπλισμό, αποθηκεύοντας πολεμοφόδια και τοποθετώντας εκεί αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας και διοίκησης.

Η Συμμαχία έχει, άλλωστε, ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία τεσσάρων νέων battlegroups στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε συνέχεια των τεσσάρων που ήδη υπηρετούν στις τρεις Βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση