16:18
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:18
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Παραδοχή αξιωματούχου του ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις της Δύσης δεν επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο τον Πούτιν

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν σε σκίτσα πλάι, πλάι /. Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν σε σκίτσα πλάι, πλάι /. Φωτογραφία: ΑΠΕ

24.03.2022
22:41
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2022 • 7:03
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως για την ώρα η Δύση δεν μπορεί να «κάμψει» τον Ρώσο πρόεδρο

Παρά τις σκληρές δηλώσεις, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και όλους τους ηγέτες της ευρωατλαντικής συμμαχίας, πίσω από κλειστές πόρτες, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ παραδέχονται πως μέχρι ώρας, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όπως σημειώνει ο απεσταλμένος του BBC στις Βρυξέλλες, Νικ Μπικ, σε μια πρώτη ανάλυση λίγη ώρα μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, «παρά τις διακηρύξεις που ακούγονται εδώ στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ -υποστήριξη για την Ουκρανία και αποφασιστικότητα να τιμωρηθεί οικονομικά η Ρωσία- μόλις είχα μια απογοητευτική διαπίστωση από έναν δυτικό αξιωματούχο που συμμετείχε στη συνάντηση των ηγετών νωρίτερα».

Δεν επηρεάζουν τον Πούτιν οι κυρώσεις

Όπως είπε, «ούτε ένας ηγέτης δεν μπόρεσε να δώσει καμία ένδειξη ότι οι κυρώσεις είχαν αρχίσει να αλλάζουν γνώμη στον Πούτιν ή να επηρεάζουν τη συμπεριφορά του στον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας». Κι αυτό την ώρα που η Ευρώπη διατρανώνει ένα μεγάλο «όχι» στην προσπάθεια του Ρώσου ηγέτη να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές χώρες να τον πληρώνουν στο εθνικό του νόμισμα. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υποστήριξε πως κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τις συμφωνημένες συμβάσεις και ότι η ΕΕ δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η στρατηγική του ΝΑΤΟ, συνεχίζει ο Βρετανός ρεπόρτερ, εξαρτάται από τον εφοδιασμό των Ουκρανών με όπλα και την πεποίθηση πως ο Ρώσος πρόεδρος θα πειστεί από τις πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία να σταματήσει να επιτίθεται στον γείτονά του.

Πέραν των πρωτοφανών κυρώσεων της Δύσης άλλωστε, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παράσχουν πάνω από 2 δισ. δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και πάνω από 1 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια Ουκρανούς που πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως επανέλαβε σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά το τέλος της Συνόδου G7.

Η στρατηγική του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι είναι ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, είπε επίσης νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς και στην επιβολή «του σημαντικότερου καθεστώτος οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβληθεί ποτέ» για να «σακατέψει» την οικονομία του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η διατήρηση των κυρώσεων – αυξάνοντας τον πόνο – για να είμαστε σίγουροι ότι μετά από ένα μήνα θα διατηρήσουμε όσα κάνουμε. Αυτό είναι που θα τον σταματήσει», υποστήριξε, μια βεβαιότητα που δεν συμμερίζονται στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αλλά για εκατομμύρια Ουκρανούς – εκτοπισμένους, υπό πυρά και κοιμώμενους σε καταφύγια εδώ και ένα μήνα – αυτή είναι η πιο τρομακτική αναμονή, σημειώνει ο Βρετανός. Περισσότεροι πολίτες θα πεθάνουν καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. Στελέχη του ΝΑΤΟ επιμένουν δημοσίως και παρασκηνιακά ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να εξοπλίσουν την Ουκρανία, χωρίς όμως να κλιμακώσουν τη σύγκρουση ή να εμπλακούν άμεσα – κάτι που, όπως λένε, θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες.

Οι αρχηγοί κρατών του ΝΑΤΟ στέκονται μαζί για μια οικογενειακή φωτογραφία κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
Οι αρχηγοί κρατών του ΝΑΤΟ στην οικογενειακή φωτογραφία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους,  επίσης την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον πολυεθνικών ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ωστόσο πως οι Ουκρανοί περιμένουν περισσότερα. «Μου θυμίζει τη νεαρή οικογένεια που συνάντησα ακριβώς πριν από ένα μήνα, βαθιά κάτω από τους δρόμους του Κιέβου, στο καταφύγιο ενός σταθμού του μετρό, αμέσως μετά την επίθεση που είχε εξαπολύσει η Ρωσία» αναφέρει. «Ο Αλέξανδρος που κρατούσε στην αγκαλιά του τον μικρό του γιο ρωτούσε: “Πού είναι το ΝΑΤΟ για να μας βοηθήσει;”» σημειώνει.

Ενεργή βοήθεια ζητά και ο Ζελένσκι

«Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, όπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας», υποστήριξε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεομήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram που απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας που συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Ο ουκρανικός στρατός αντιστέκεται εδώ και έναν μήνα σε άνισες συνθήκες! Επαναλαμβάνω το ίδιο πράγμα εδώ και έναν μήνα».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα για χορήγηση καταδιωκτικών αεροσκαφών και τανκς, κυρίως για την άρση της πολιορκίας της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και της Μελιτόπολης, των πόλεων της νότιας Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό.

Πυρά Ζελένσκι κατά των χωρών του ΝΑΤΟ

«Έχετε χιλιάδες καταδιωκτικά αεροσκάφη. Αλλά δεν μας έχετε δώσει ακόμη», είπε.

«Έχετε τουλάχιστον 20.000 τανκς (…) Η Ουκρανία έχει ζητήσει το ένα τοις εκατό του συνόλου των τανκς σας! Δώστε τα μας ή πουλήστε τα μας! Αλλά εξακολουθούμε να μην παίρνουμε ξεκάθαρη απάντηση».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία κατά ουκρανικών στόχων, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες του κυβερνήτη της περιοχής του Λουχάνσκ μετά τον βομβαρδισμό της κωμόπολης Ρουμπίνε.

«Σήμερα το πρωί (…) έπεσαν ρωσικές βόμβες φωσφόρου. Μεγάλοι σκοτώθηκαν και παιδιά σκοτώθηκαν και πάλι», κατήγγειλε στο ίδιο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αλλος αξιωματούχος του Λουχάνσκ είχε κατηγορήσει στις 13 Μαρτίου τις ρωσικές δυνάμεις ότι έκαναν χρήση βομβών φωσφόρου. Και αξιωματούχος του Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, έκανε χθες αντίστοιχες καταγγελίες με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση