Quantcast
03:44
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:44
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Συναγερμός για τον «ιό της καμήλας» που… έρχεται από το Μουντιάλ – «Σκοτώνει 1 στους 3 που κολλάνε»

Ο «ιός της καμήλας» και η σχέση του με το Μουντιάλ του Κατάρ

Ο «ιός της καμήλας» και η σχέση του με το Μουντιάλ του Κατάρ

13.12.2022
09:59
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2022 • 17:31
Συναγερμός για την «γρίπη της καμήλας» που φέρνουν μαζί τους οι φίλαθλοι από το Κατάρ

Οι φίλαθλοι που επιστρέφουν από το Κατάρ και το Μουντιάλ 2022, καλούνται να προσέχουν τα σημάδια της «γρίπης των καμηλών», τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και εμετό.

Το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers) μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με καμήλες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο οργανισμός έχει προειδοποιήσει τους κλινικούς γιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου να «είναι σε εγρήγορση» στην προοπτική επιστροφής οπαδών του Παγκοσμίου Κυπέλλου που εμφανίζουν συμπτώματα ασθένειας, αναφέρουν οι Times.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, όσοι επιστρέφουν στη Βρετανία με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του MERS, τα οποία μοιάζουν με εκείνα του κρυολογήματος ή της γρίπης, καλούνται να ζητήσουν ιατρική συμβουλή και να μοιραστούν το ιστορικό των ταξιδιών τους, ώστε να γίνει έλεγχος των λοιμώξεων και έλεγχος.

Παγώνη: Ο «ιός της καμήλας» σκοτώνει 1 στους 3 που κολλάνε

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέρθηκε στην έξαρση των ιώσεων και παρατήρησε πως πάντα μετά τον Νοέμβριο παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, αλλά φέτος είναι εντονότερο γιατί τα 2 προηγούμενα χρόνια λόγω του κορονοϊού λαμβάναμε μέτρα ασφαλείας κι αυτό είχε ως συνέπεια να προστατευόμαστε κι από ιώσεις κάτι που φέτος δε γίνεται.

Η κυρία Παγώνη, είπε πως η κορύφωση των ιώσεων και της γρίπης, παρατηρείται από τα τέλη Δεκεμβρίου έως και τα τέλη Φεβρουαρίου και για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν, γιατί ακόμη κι αν νοσήσουν τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα.

«Η γρίπη μας ανησυχεί περισσότερο από τον κορονοϊό, αυτήν την περίοδο», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως τα περισσότερα παιδιά είναι άρρωστα και δεν πρέπει οι γονείς τους να τα στέλνουν σχολείο ακόμη και με ήπια συμπτώματα.

Ανέφερε δε πως μέσα σε ένα διήμερο εφημερίας, στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», εμφανίστηκαν 1.300 περιστατικά με γρίπη. «Έχουν γίνει μέχρι στιγμής 2,5 εκ. εμβολιασμοί και είναι σχετικά λίγοι» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο «στρεπτόκοκκο Α», είπε ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί και το μόνο που χρειάζεται είναι έγκαιρη διάγνωση για να δοθεί έγκαιρα η αντιβίωση. Τα δε συμπτώματα στα παιδιά που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο υψηλός πυρετός και ο έντονος πονόλαιμος.

Η κυρία Παγώνη, αναφέρθηκε και στον «ιό της καμήλας», λέγοντας πως είναι γνωστός από το 2012. Μεταδίδεται είτε από επαφή με καμήλα, είτε δια μέσου της αναπνευστικής οδού. Δεν μεταδίδεται εύκολα, αλλά ο ένας στους τρεις που κολλάει τον ιό, καταλήγει.

Αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής: Όσα πρέπει να ξέρετε

Το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (ΑΣΜΑ, MERS), επίσης γνωστό με τον όρο γρίπη της καμήλας, είναι ιογενής αναπνευστική λοίμωξη την οποία προκαλεί ο κορονοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV). Τα συμπτώματα ποικίλουν από ήπια έως σοβαρά. Τα τυπικά συμπτώματα που εμφανίζει ένας ασθενής με ΑΣΜΑ περιλαμβάνουν: πυρετός, βήχας, διάρροια και δύσπνοια. Τα σοβαρότερα συμπτώματα εμφανίζονται σε άτομα με προβλήματα υγείας. ] Η θνητότητα του ιού είναι περίπου 33%.

Ο κορονοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής είναι βητακορονοϊός ο οποίος προέρχεται από τις νυχτερίδες. Αν και οι καμήλες έχουν αντισώματα στο συγκεκριμένο είδος κορονοϊού, δεν έχει εντοπιστεί η ακριβής πηγή μόλυνσης στις καμήλες. Πιστεύεται ότι οι καμήλες έχουν ρόλο στη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους, ωστόσο δεν είναι γνωστό πως. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από σε άνθρωπο σε άνθρωπο μόνο εφόσον υπάρξει στενή επαφή με ένα μολυσμένο άνθρωπο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση