Η Ρωσία «δεν θα δεχθεί» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και εξετάζει πώς θα απαντήσει, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, απαντώντας σε μια συμφωνία των δυτικών δυνάμεων που έχει στόχο να περιοριστεί μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα είχε κάνει προετοιμασίες για τη χθεσινή ανακοίνωση του πλαφόν από την Ομάδα των Επτά (G7), την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Αυστραλία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Αναμένεται απάντηση από τη Μόσχα
«Δεν θα δεχθούμε αυτό το ανώτατο όριο», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Πρόσθεσε πως η Ρωσία θα διενεργήσει γρήγορα μια ανάλυση της συμφωνίας και μετά θα απαντήσει, ανέφερε το RIA.
Η Ρωσία έχει πει κατ΄επανάληψη ότι δεν θα παράσχει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν — μια θέση που επαναβεβαίωσε σήμερα ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, πρεσβευτής της Μόσχας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σε αναρτήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Ξεκινώντας από φέτος η Ευρώπη θα ζήσει χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο», είπε.
Το πλαφόν της G7 θα επιτρέπει σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό αργό που μεταφέρεται διά θαλάσσης, αλλά θα απαγορεύει σε μεταφορικές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες να διαχειρίζονται φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός αν αυτό πωλείται κάτω από τα 60 δολάρια.
Αυτό μπορεί να περιπλέξει τη μεταφορά ρωσικού αργού που τιμολογείται πάνω από το πλαφόν, ακόμη και σε χώρες που δεν αποτελούν μέρη της συμφωνίας.
Πότε θα τεθεί σε ισχύ το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Τα μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) και η Αυστραλία ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση ότι συμφώνησαν να ορίσουν το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Η απόφαση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ «(τη Δευτέρα) στις 5 Δεκεμβρίου 2022 ή πολύ σύντομα μετά από αυτή την ημερομηνία». Μια παρόμοια απόφαση σχετικά με τα ρωσικά πετρελαιοειδή πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στις διαδικασίες για επιβολή πλαφόν στην τιμή του εξαγόμενου δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Η συμφωνία θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε στις 12 Οκτωβρίου ότι «η Μόσχα δεν πρόκειται να πληρώσει για την ευημερία κάποιου άλλου και να εξάγει τους ενεργειακούς πόρους της σε αυτούς που τους επιβάλλουν ανώτατα όρια τιμών».
Χαρακτήρισε την πρακτική των ανώτατων ορίων τιμών «κατάφωρο εκβιασμό». Παράλληλα, στην ομιλία του στη Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι ο περιορισμός της τιμής του πετρελαίου είναι «γεμάτος με κινδύνους να τεθούν ανώτατα όρια τιμών σε άλλους τομείς, κάτι που είναι επιβλαβές για την παγκόσμια οικονομία της αγοράς και την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων».