03:57
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:57
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σουρρεαλιστική πρόταση Γάλλου δημάρχου για τους αναρριχητές του Μον Μπλαν – Ζητά 15.000 ευρώ εγγύηση για τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση δυστυχήματος

Η χιονισμένη κορυφή στο Μον Μπλαν / Φωτογραφία: Unsplash

Η χιονισμένη κορυφή στο Μον Μπλαν / Φωτογραφία: Unsplash

04.08.2022
22:03
Τελευταία ενημέρωση: 05/08/2022 • 8:55
Η τρίτη υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το Μον Μπλαν αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες

Απίθανη πρόταση του τοπικού δημάρχου στο Μον Μπλαν, που εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει εγγύηση 15.000 ευρώ στους αναρριχητές της τρίτης υψηλότερης κορυφής στην Ευρώπη, σε περίπτωση που χρειαστεί επιχείρηση διάσωσης ή προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα κηδείας τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, ο Ζαν Μαρκ Πεϊγιέ, δήμαρχος του Σαν Ζερβέ λε Μπεν, σημείωσε πως έχει βαρεθεί την «περιφρόνηση» των ορειβατών που παίρνουν ρίσκα κατά την ανάβαση στο βουνό.

Ο ίδιος ο Γάλλος τοπικός άρχοντας ισχυρίζεται πως πάρα πολλοί αναρριχητές χωρίς τα απαραίτητα προσόντα παίζουν με τη ζωή τους στο βουνό, όπου ο ζεστός καιρός έχει κάνει τις συνθήκες πιο επικίνδυνες.

«Ο δήμος του Σαν Ζερβέ σχεδιάζει να λάβει μέτρα προσαρμοσμένα στην ανευθυνότητα ορισμένων και στους κινδύνους στους οποίους βάζουν τους διασώστες», ανέφερε ο Πεϊγιέ σε δήλωσή του στο Twitter.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η εγγύηση των 15.000 ευρώ αντιστοιχεί στο «μέσο κόστος μιας διάσωσης (10.000 ευρώ) και στα έξοδα κηδείας ενός θύματος (5.000 ευρώ)». «Είναι απαράδεκτο να επιβαρύνεται ο Γάλλος φορολογούμενος με αυτό το κόστος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι όσοι κάνουν τώρα την ανάβαση το κάνουν «με τον θάνατο στο σακίδιό τους».

Ο «διάδρομος του θανάτου» και οι άπειροι αναρριχητές στο Μον Μπλαν

Ο τοπικός Άρχοντας εξήγησε πως μια συγκεκριμένη διαδρομή κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, για τον λόγο αυτό άλλωστε αποκαλείται και “διάδρομος του θανάτου”, και απηύθηνε εκ νέου έκκληση σε όσους σκέφτονται να την επιχειρήσουν προκειμένου να κατακτήσουν την κορυφή του Μον Μπλαν να μην προχωρήσουν στο εγχείρημα.  Η ανάβαση στο Μοντ Μπλαν έχει γίνει πιο επικίνδυνη λόγω των μεγάλων καταπτώσεων βράχων και μιας περιόδου ξηρασίας και καύσωνα, πρόσθεσε.

Η Γαλλία άλλωστε ανακοίνωσε πρόσφατα πως ο Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός μήνας εδώ και 63 χρόνια, μια παράμετρος που όπως όλα δείχνουν επιβαρύνει τις προσπάθειες ανάβασης στο βουνό.  Ο δήμαρχος κατηγόρησε περίπου 50 ψευδο-ορειβάτες που διέσχισαν τη διαδρομή τον Ιούλιο ότι «έπαιζαν το τελευταίο μοντέρνο παιχνίδι: Ρωσική ρουλέτα!».

Στη δήλωσή του μάλιστα ανέφερε ότι οι χωροφύλακες σε ένα ελικόπτερο χρησιμοποίησαν μεγάφωνο για να αναγκάσουν μια ομάδα Ρουμάνων πεζοπόρων να μην προχωρήσει με την προσπάθειά τους να ανέβουν στην κορυφή χρησιμοποιώντας στις 30 Ιουλίου.

Σουρεαλιστική χαρακτηρίζει την απόφαση η ιταλική πλευρά

Στην ιταλική πλευρά του βουνού, πάντως, ο δήμαρχος του χιονοδρομικού κέντρου της πόλης Κουρμαγιέρ, Ρομπέρτο ΡόταRoberto Rota, χαρακτήρισε το σχέδιο του Γάλλου ομολόγου του «σουρεαλιστικό».

Σε σχόλια που επιβεβαιώθηκαν από το γραφείο Τύπου του, ο Ρότα δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι «το βουνό δεν είναι ιδιοκτησία». «Εμείς, ως διαχειριστές, μπορούμε να περιοριστούμε στο να αναφέρουμε τις μη βέλτιστες συνθήκες των διαδρομών, αλλά το να ζητάμε προκαταβολή για να ανέβουμε στην κορυφή είναι σουρεαλιστικό», είπε.

«Η απόφαση να κλείσει ένα μονοπάτι, μια διαδρομή, λαμβάνεται εάν υπάρχει αντικειμενικός κίνδυνος» συνέχισε ο Ιταλός.

Το πελώριο Μον Μπλαν

Το Λευκό Όρος ή όπως αποκαλείται στα γαλλικά Μον Μπλανείναι μεγάλος ορεινός όγκος των Δυτικών Άλπεων. Περιλαμβάνει την τρίτη ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης με ύψος 4.808 μ.. Η κορυφή αποτελεί το σύνορο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ ολόκληρο το όρος βρίσκεται στα σύνορα 3 κρατών: της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας.

Έχει προσανατολισμό από ΝΔ. προς ΒΑ. και χωρίζεται από βαθιές και απότομες χαράδρες. Εξαιτίας του μεγάλου ύψους του ορεινού αυτού όγκου, το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από χιόνι και πάγους. Το σχήμα του όρους μοιάζει με τραπέζι με μήκος 50 χλμ. και μέσο πλάτος 15 χλμ.

Την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του όρους αποτελεί ο τουρισμός. Πράγματι οι απότομες πλαγιές του αποτελούν πόλο έλξης για τους ορειβάτες όλου του κόσμου, που ξεκινούν από τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στις πλαγιές του, με σκοπό να κατακτήσουν τις κορυφές του. Για αυτό το λόγο άλλωστε έχει κατασκευαστεί και εναέριος σιδηρόδρομος, που ανεβάζει τους τουρίστες σε ύψος 2.665 μ. Το νέο τούνελ μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, εκτός του ότι συντομεύει την απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, συντελεί και στην τουριστική ανάπτυξη του όρους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση