01:16
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:16
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μετωπική σύγκρουση Μελόνι – Μακρόν για το μεταναστευτικό και στη μέση η Ευρώπη: Γιατί πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα

Η Τζόρτζια Μελόνι και ο Εμανουέλ Μακρόν

Η Τζόρτζια Μελόνι και ο Εμανουέλ Μακρόν

11.11.2022
21:36
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2022 • 11:20
Το μπρα ντε φερ Μελόνι - Μακρόν θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές μεταναστών, οδηγεί σε έκτακτη σύνοδο για το θέμα

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ Τζόρτζια Μελόνι και Εμανουέλ Μακρόν εξελίσσεται η υπόθεση της υποδοχής του Ocean Viking με χιλιάδες μετανάστες σε γαλλικό λιμάνι, στο οποίο νωρίτερα είχε αποτραπεί η είσοδος στα ιταλικά χωρικά ύδατα. Η κόντρα έφερε παρέμβαση Μαργαρίτη Σχοινά που προανήγγειλε έκτακτη Σύνοδο υπουργών εσωτερικών για το μεταναστευτικό.

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη ότι θα υποδεχτεί τελικά το πλοίο Ocean Viking επί του οποίου βρίσκονται 234 ναυαγοί πρόσφυγες, ωστόσο στη συνέχεια πάγωσε τα σχέδια για την υποδοχή 3.500 μεταναστών από την Ιταλία, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας ανακατανομής, και πρότεινε να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμά του, αφού η Ιταλία αρνήθηκε να επιτρέψει στο σκάφος Ocean Viking της ΜΚΟ να αποβιβαστεί, κατευθύνοντάς το αντ’ αυτού στη Γαλλία.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επέκρινε από την πλευρά του τις αρχές της Ιταλίας που δεν δέχθηκαν το πλοίο και πρόσθεσε ότι το Παρίσι αποφάσισε να το υποδεχθεί κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστικό καθήκον».

Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που επιβαίνουν στο Ocean Viking θα μεταφερθούν σε «ζώνη αναμονής», διευκρίνισε ο Νταρμανέν. Οι διασωθέντες, ανάμεσά τους και 57 παιδιά, “δεν θα μπορούν να βγουν από το διοικητικό κέντρο όπου θα μεταφερθούν και τεχνικά δεν θα βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος”, εξήγησε ο ίδιος.

Η ακροδεξιά στη Γαλλία έχει εκφράσει την αγανάκτησή της για την απόφαση του Παρισιού, με τη Μαρίν Λεπέν να κάνει λόγο για χαλαρότητα, ενώ η αριστερά και οι οικολόγοι χαιρέτισαν μια απόφαση αντάξια των αρχών της Γαλλίας.

Προδοσία βλέπει η Μελόνι

Αντιδρώντας η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κατηγόρησε τη Γαλλία για προδοσία, καθώς οι δύο κυβερνήσεις συγκρούονται για το ποιος πρέπει να αναλάβει τις λέμβους με μετανάστες που επιχειρούν καθημερινά να διασχύσουν το Αιγαίο.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη την Παρασκευή, η Μελόνι απέδωσε το περιστατικό σε «παρεξήγηση» και δήλωσε ότι «το αίτημα να απομονώσουν [οι άλλες χώρες] την Ιταλία, κατά την άποψή μου προδίδει την ευρωπαϊκή δυναμική της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένη από την «επιθετική αντίδραση» της γαλλικής κυβέρνησης, «η οποία είναι ακατανόητη και αδικαιολόγητη» και επισήμανε ότι η Ιταλία έχει υποδεχθεί φέτος 90.000 μετανάστες από τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων 600 από σκάφη ΜΚΟ την ίδια ημέρα που η Γαλλία συμφώνησε να υποδεχθεί 234 άτομα στο Ocean Viking.

Ένα εθελοντικό πρόγραμμα ανακατανομής μεταναστών που συμφωνήθηκε από τις χώρες της ΕΕ τον Ιούνιο έχει μείνει πολύ πίσω από τους στόχους του, δήλωσε ο Meloni. Από τους 8.000 ανθρώπους που θα έπρεπε να έχουν φύγει από την Ιταλία, μόνο 117 έχουν μετεγκατασταθεί, εκ των οποίων 38 στη Γαλλία.

Ο Μελόνι δήλωσε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να είναι το λιμάνι της Ευρώπης για όλους τους μετανάστες που φθάνουν από την Αφρική. Ζήτησε μια ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή να εμποδίσει τις αναχωρήσεις από τη Βόρεια Αφρική και να ανοίξει hotspots για τον εντοπισμό των μεταναστών.

Η Γαλλία διαλύει τη συμφωνία κατανομής προσφύγων

Με έναν τρόπο, το Παρίσι βάζει μπουρλότο σε μια σημαντική συμφωνία στην οποία κατάφεραν να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι το περασμένο καλοκαίρι και οι οποία έμοιαζε ιδιαίτερα ευεργετική και για την Ελλάδα. Οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 συμφώνησαν τον περασμένο Ιούνιο σε έναν μηχανισμό για τη κατανομή προσφύγων και μεταναστών από την περιοχή της Μεσογείου

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ τότε, οι 27 συμφώνησαν σε μια εθελοντική δήλωση αλληλεγγύης. Ο μηχανισμός αυτός έχει σκοπό να ανακουφίσει τις μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Τα κράτη της ΕΕ έχουν την επιλογή να δεχθούν τους ανθρώπους ή να στηρίξουν άλλες χώρες οικονομικά. Σύμφωνα με τις τότε εξαγγελίες, Γερμανία και η Γαλλία από κοινού θα μπορούσαν να υποδεχθούν περίπου τους μισούς , δηλαδή περίπου 5000.

Η Φέιζερ εκτιμά ότι περίπου 12 χώρες είναι πρόθυμες να δεχτούν πρόσφυγες από τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Η Φέιζερ τόνισε ότι θα υπάρξει ένας δείκτης που θα ρυθμίζει την κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ. Η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Το μπλόκο των πλοίων με μετανάστες στο «πρόγραμμα» Μελόνι

Όπως έχει ομολογήσει η Μελόνι πριν αναλάβει καθήκοντα, προωθεί «συντηρητικές» αξίες, τις οποίες άλλωστε συμμερίζεται μαζί με τους εταίρους της στον ακροδεξιό συνασπισμό, που εννοούν να υπερασπισθούν «τις ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες και την εβραιοχριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης».

Για να γίνει αυτό, θέλουν να εφαρμόσουν «ένα σχέδιο υποστήριξης της γεννητικότητας που προβλέπει δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς και εντός των επιχειρήσεων, παιγνιδότοπους» και την σταδιακή εισαγωγή του οικογενειακού συντελεστή.

Τζόρτζια Μελόνι
Τζόρτζια Μελόνι / Φωτογραφία: AΠΕ-ΜΠΕ

Προεκλογικά ανακοίνωναν πως σχεδιάζουν να «μπλοκάρουν τα πλοία» των μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν την Μεσόγειο «για να εμποδίσουν, σε συμφωνία με τις βορειοαφρικανικές, την διακίνηση ανθρώπινων όντων». Κάτι το οποίο και έκαναν με την πρώτη ευκαιρία στις αρχές του μήνα.

Οταν ήταν υπουργός Εσωτερικών (2018-2019), ο Ματέο Σαλβίνι είχε απαγορεύσει τον ελλιμενισμό στα ιταλικά λιμάνια των πλοίων που μετέφεραν διασωθέντες από την θάλασσα μετανάστες. Αποτέλεσμα, ο εγκλωβισμός εκατοντάδων ανθρώπων ανοικτά των ιταλικών ακτών σε καταστροφικές υγειονομικές συνθήκες. Για την πολιτική του αυτή δικάζεται ενώπιον δικαστηρίου της Σικελίας.

Παρεμβαίνει η Ευρώπη

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες καταρτίζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επίλυση των κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο που διασώζονται στη θάλασσα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στο POLITICO.

Η Επιτροπή ζητά έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων για να συζητήσουν την κρίση και να εξετάσουν τα επόμενα βήματα του σχεδίου δράσης, δήλωσε ο Σχοινάς σε συνέντευξή του.

Η παρέμβαση του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ έρχεται εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας σχετικά με την υποδοχή μεταναστών, με τη νέα ηγέτιδα της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι να κατηγορεί την Παρασκευή το Παρίσι για προδοσία.

«Δεν είμαστε εξωγήινοι, αλλά άνθρωποι που παρουσιάζουν τις θέσεις τους», δήλωνε στην πρώτη της επίσκεψη στις Βρυξέλλες οι Ιταλίδα, με τον υπουργό εξωτερικών της κυβέρνησής της, Αντόνιο Ταϊάνι, να στρέφει τα βέλη της κατά της Γερμανίας για ασυμφωνία στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών θα πρέπει να συγκληθεί από την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση