15:21
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:21
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μελέτη: Γιατί εκατομμύρια γυναίκες ξυπνούν κάθε βράδυ στις 3:29 π.μ. ακριβώς; Αυτός είναι ο λόγος

Γυναίκα που κοιμάται / Φωτογραφία: Pixabay

Γυναίκα που κοιμάται / Φωτογραφία: Pixabay

13.12.2023
08:35
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2023 • 17:46
Η αϋπνία μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση και να συνοδεύεται από την αυξανόμενη πιθανότητα δυσκολιών σωματικής υγείας

Οι δυσκολίες ύπνου και η αϋπνία μπορεί να ταλαιπωρούν οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, αλλά νέα έρευνα έδειξε ότι το ξύπνημα σε μια συγκεκριμένη ώρα της νύχτας είναι κάτι που επηρεάζει πολλές γυναίκες.

Η εν λόγω μελέτη, διεξήχθη ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εμμηνόπαυσης που ήταν την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, και έδειξε ότι η ώρα 3.29 π.μ. είναι η πιο συνηθισμένη για τις γυναίκες που ξυπνούν ανεξήγητα όταν υποφέρουν από συμπτώματα εμμηνόπαυσης ή περιεμμηνόπαυσης.

Η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση είναι και οι δύο μέρη μιας φυσιολογικής συνθήκης που κάθε γυναίκα θα αντιμετωπίσει, ωστόσο, ακόμα και σήμερα εν έτει 2023 αποτελούν δυστυχώς θέματα ταμπού.

Μια άλλη έρευνα του 2021, έδειξε ότι εξαιτίας αυτής της αίσθησης ταμπού, μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση είναι να αποκαλύψουν πόσο επηρεάζουν τα συμπτώματα την καθημερινότητά τους, ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει μαζικά τον κίνδυνο αϋπνίας και άλλων δυσκολιών στον ύπνο, με τη μελέτη να δείχνει ότι το 69% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι υπέφεραν από αυτήν.

Οι μισές από τις γυναίκες που ρωτήθηκαν δεν γνώριζαν καν ότι υπήρχε πιθανότητα η εμμηνόπαυση να προκαλέσει αϋπνία -και το 60% δεν είχε ιδέα πώς να διαχειριστεί σωστά τις δυσκολίες ύπνου που αντιμετωπίζουν. Η έρευνα, που διεξήχθη από την Dunelm, έδειξε ότι αντί να στραφούν σε θεραπείες για την αϋπνία, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων άρχιζαν να κάνουν scroll στα τηλέφωνά τους όταν ξυπνούσαν στη μέση της νύχτας, το ένα πέμπτο άνοιγε την τηλεόραση και το 17% απλώς κοιτούσε το ρολόι.

Η αϋπνία μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση και να συνοδεύεται από την αυξανόμενη πιθανότητα δυσκολιών σωματικής υγείας, καθώς και με πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως: μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και δυσκολία στη ρύθμιση της διάθεσης και της συμπεριφοράς. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές που είναι πολύ πιο πιθανό να επαναφέρουν τον ύπνο αντί για το scrolling ή το Netflix.

Το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να μπλέξει με το φυσικό ρολόι του σώματος -γνωστό και ως κιρκάδιος ρυθμός.

Ο κιρκάδιος ρυθμός εκπέμπει μελοτονίνη κατά τη δύση του ηλίου, η οποία λέει στο σώμα ότι είναι ώρα για ξεκούραση ενώ το πρωί απελευθερώνει κορτιζόλη για να ξυπνήσει το σώμα ξανά. Η εμμηνόπαυση επηρεάζει αυτόν τον φυσικό κύκλο, λόγω της αλλαγής των επιπέδων ορμονών.

Το φως στο δωμάτιο όταν δυσκολεύεται μια γυναίκα να ξανακοιμηθεί είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλές γυναίκες φαίνεται να στρέφονται προς την τηλεόραση ή τα κινητά, καθώς αυτές οι συσκευές είναι πιθανό να υπερδιεγείρουν τον εγκέφαλο και να δυσκολεύουν τον ύπνο», είπε η Δρ Clare Spencer, του My Menopause Centre. Αντίθετα, συνέστησε: «Απλές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της καλής ποιότητας ύπνου, η εφαρμογή μιας καλής ρουτίνας ηρεμίας και η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης ενώ βρίσκεται η γυναίκα στο κρεβάτι είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικές για εκείνη».

Ποιοτικός ύπνος σημαίνει να υπάρχει κατάλληλη στιγμή και ρουτίνα και αυτό περιλαμβάνει την επιλογή μιας ώρας κατά την οποία θα μπορεί μια γυναίκα να χαλαρώνει και να την υποστηρίζει πιστά. Ο χρόνος χαλάρωσης πριν από τον ύπνο θα πρέπει να δημιουργεί ηρεμία να έχει χαμηλό φωτισμό, ιδανικά χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές ενώ και ένα χαλαρωτικό ντους πριν όλη τη διαδικασία θα μπορούσε να συνηγορήσει στον πολυπόθητο ποιοτικό ύπνο.

Η αποφυγή του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μια άλλη συμβουλή για την καταπολέμηση της αϋπνίας κατά την εμμηνόπαυση, αλλά ίσως το πιο σημαντικό για όσους υποφέρουν από την υπερβολική απορρύθμιση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια των ορμονικών αλλαγών είναι να διατηρήσει το υπνοδωμάτιο δροσερό, αλλά όχι κρύο. Επίσης, δεν είναι μόνο οι ηλεκτρονικές συσκευές που θα πρέπει να αποφεύγει μια γυναίκα όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου αλλά και την καφεΐνη, τα μεγάλα γεύματα, ακόμη και την έντονη άσκηση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση