Recently updated on April 11th, 2023 at 09:09 pm
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για την εκτεταμένη οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, στον απόηχο του μακελειού σε χριστιανικό σχολείο στο Νάσβιλ των ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την Τρίτη (28/03) πως η πλειονότητα των Αμερικανών τάσσεται κατά της κατοχής τυφεκίων εφόδου, υπερασπιζόμενος τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με σκοπό τον περιορισμό της οπλοκατοχής.
Με βάση τους ορισμούς του ομοσπονδιακού και πολιτειακού δικαίου, ο όρος όπλο επίθεσης (τυφέκιο εφόδου) αναφέρεται κυρίως σε ημιαυτόματα τουφέκια, πιστόλια και κυνηγετικά όπλα που μπορούν να δεχτούν αποσπώμενους γεμιστήρες και διαθέτουν ένα ή περισσότερα άλλα χαρακτηριστικά. Ορισμένες δικαιοδοσίες ορίζουν τα κυνηγετικά όπλα με περιστρεφόμενο κύλινδρο ως όπλα επίθεσης.
Ανοίγει ξανά η συζήτηση μετά το μακελειό στο Νάσβιλ
«Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι η κατοχή τυφεκίων εφόδου είναι αλλόκοτη, είναι παραλογισμός. Αντιτίθενται σε αυτήν» είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη χθεσινή αιματοχυσία στο σχολείο του Νάσβιλ, στην πολιτεία Τενεσί.
Μια 28χρονη, πρώην μαθήτρια στο Covenant School, οπλισμένη με δύο τυφέκια εφόδου και ένα πιστόλι, εισέβαλε στο σχολείο και σκότωσε τρία 9χρονα παιδιά και τρεις ενήλικους, προτού πέσει νεκρή από τα πυρά αστυνομικών.
https://twitter.com/JackPosobiec/status/1640555718519472128?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1640555718519472128%7Ctwgr%5E785cdf66ec7f7fa5426efa817388514f3336fce6%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthestandard.gr%2Fdiethni%2Fnasvil-i-28chroni-skotwnei-sxoleio%2F
Απογοητευμένος ο Μπάιντεν από την αδράνεια του Κογκρέσου
Όπως και εχθές, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αδράνεια του Κογκρέσου σε ό,τι αφορά τη νόμιμη κατοχή τυφεκίων εφόδου – όπως τα ευρέως διαδεδομένα AR-15. Υποστήριξε ότι από την πλευρά του έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο από το να απευθύνω έκκληση στο Κογκρέσο να ενεργήσει με υπευθυνότητα».
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος υπενθύμισε ότι τα τυφέκια εφόδου είχαν απαγορευτεί στις ΗΠΑ μεταξύ 1994 και 2004. Το μέτρο είχε ψηφιστεί επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν γερουσιαστής. «Την τελευταία φορά που απαγορεύσαμε τα τυφέκια εφόδου, τα κρούσματα ένοπλης βίας μειώθηκαν», σημείωσε ο Μπάιντεν.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οπλοκατοχή είναι διαδεδομένη και ειδικά τα τυφέκια εφόδου AR-15 είναι περιζήτητα από ιδιώτες. Περισσότερα από 24 εκατομμύρια όπλα αυτού του τύπου κυκλοφορούσαν πέρυσι στη χώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Σκοποβολής (NSSF).
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως η έκκληση του προέδρου Μπάιντεν για απαγόρευση των τυφεκίων εφόδου δεν θα εισακουστεί από το Κογκρέσο. Η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό το ενδεχόμενο.
1 στους 20 Αμερικανούς διαθέτει τέτοια όπλα
Το 47% των Αμερικανών υποστηρίζει το μέτρο που προτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν, έναντι 51% που εκφράζει αρνητική άποψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση των ABC News και Washington Post που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο.
Ένας στους 20 Αμερικανούς (δηλ. περίπου 16 εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ) δηλώνει ότι κατέχει τουλάχιστον ένα τυφέκιο εφόδου (τύπου AR-15), σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post.
Δεν έχουν τέλος οι ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία των ΗΠΑ
Δεκάδες ένοπλες επιθέσεις καταγράφηκαν την προηγούμενη χρονιά σε σχολεία των ΗΠΑ. Τον Μάιο, ένας 18χρονος σκότωσε 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικούς σε σχολείο της πόλης Ουβάλντε στο Τέξας.
Πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σημειώνονται συχνά στα αμερικανικά σχολικά ιδρύματα. Τον Μάιο, το Ουβάλντε του Τέξας, από επίθεση ενόπλου σκοτώθηκαν 19 μαθητές ενός δημοτικού σχολείου και δύο δασκάλες.
Τον περασμένο Γενάρη, ένας 6χρονος πήγε στο σχολείο του με όπλο και πυροβόλησε μια 25χρονη καθηγήτρια στο Νιούπορτ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα νήπιο μόλις 4 ετών πήγε στο σχολείο με γεμάτο όπλο, λίγες ημέρες έπειτα από ένα παρόμοιο επεισόδιο στην Αριζόνα.
Σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), περισσότεροι από 4.300 νεαροί Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους από τραύματα που τους προκάλεσαν όπλα μέσα στο 2020.
Το συνολικό ποσοστό των θανάτων που προκλήθηκαν από όπλα για διάφορους λόγους–αυτοκτονίες, ανθρωποκτονίες, ακούσιοι φόνοι ή αδιευκρίνιστοι–μεταξύ των παιδιών και των εφήβων αυξήθηκε κατά 29,5%.
«Πόσα παιδιά ακόμη πρέπει να δολοφονηθούν προτού οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο αναλάβουν δράση για να εγκριθεί ο νόμος περί απαγόρευσης των επιθετικών όπλων, να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα ελέγχου του ιστορικού (των αγοραστών) ή να απαιτήσουν την ασφαλή αποθήκευση των όπλων;», δήλωσε νωρίτερα, με αφορμή το περιστατικό η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους.