Τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, εκτιμά η δημοτική αρχή της πόλης της Ουκρανίας.
«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί. Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα (στρώματα)», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.
Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο συνέκρινε τα «εγκλήματα» των Ρώσων με τη σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα διαπράχτηκε στη Μαριούπολη»
«Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα διαπράχτηκε στη Μαριούπολη. Είναι το νέο Μπάμπι Γιαρ. Τότε ο Χίτλερ σκότωσε Εβραίους, Ρομά και Σλάβους. Σήμερα ο Πούτιν εξοντώνει Ουκρανούς. Έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους στη Μαριούπολη. Απαιτείται μια ισχυρή αντίδραση από όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή η γενοκτονία», είπε ο Μποϊτσένκο.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης είχε αναφέρει στα μέσα Μαρτίου ότι περίπου 5.000 άμαχοι είχαν ενταφιαστεί σε δημόσιους χώρους σε διάφορα σημεία της πόλης και στα περίχωρά της. Εκτιμά πως περισσότεροι από 22.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας.
Η Μαριούπολη έχει «καταληφθεί» από τις ρωσικές δυνάμεις
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανακοίνωσε ότι η Μαριούπολη έχει «καταληφθεί» από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ακόμα, ισχυρίστηκε πως 1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 υπερασπίζονται, ακόμα, το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, το οποίο, συμπλήρωσε, είναι «ασφαλώς αποκλεισμένο».
Κατά τις πληροφορίες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχάρη τον Σοϊγκού για το αποτέλεσμα και έδωσε εντολή να μην γίνει εισβολή στο Azovstal, αλλά να αποκλειστεί για να μην περνάει ούτε «μύγα». Επίσης, ο Πούτιν φέρεται πως εγγυήθηκε πως δεν θα κινδυνεύσουν οι ζωές όσων είναι μέσα στο εργοστάσιο, εάν παραδοθούν.
Πάντως, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν, επανειλημμένα, αρνηθεί να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο και να παραδώσουν τις θέσεις τους.
https://twitter.com/IAPonomarenko/status/1517083892855017473?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1517083892855017473%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lifo.gr%2Fnow%2Fworld%2Foykrania-maziko-tafo-konta-sti-marioypoli-apokalyptoyn-doryforikes-eikones
Ζελένσκι: Η χώρα χρειάζεται 7 δισ. δολάρια τον μήνα για να αντισταθμίσει τις απώλειες του πολέμου
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι η χώρα του χρειάζεται 7 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή.
Ο Ζελένσκι, μιλώντας διαδικτυακά σε ένα φόρουμ της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να αποκλείσει αμέσως τη Ρωσία από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Προέτρεψε επίσης όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας από τους Ρώσους εμποδίζει τις ουκρανικές εξαγωγές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμίχαλ είπε ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 50% φέτος και είπε ότι μετά τον πόλεμο η χώρα θα χρειαστεί ένα σχέδιο ανάκαμψης παρόμοιο με το Σχέδιο Μάρσαλ που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Σμίχαλ σημείωσε ότι είναι «κρίσιμης σημασίας» να επιβληθεί πλήρως αποκλεισμός στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας και να σταματήσουν οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων.
Όσον αφορά τη γεωργική παραγωγή, είπε ότι φέτος αναμένεται ότι θα καλλιεργηθεί το 80% των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν πέρσι.