21:35
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:35
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Μακρόν «ενταφίασε» τα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη Λεπέν: «Πρέπει να μάθουμε να κυβερνάμε συλλογικά» (βίντεο)

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά το διάγγελμά του μετά την ήττα στις εκλογές

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά το διάγγελμά του μετά την ήττα στις εκλογές

22.06.2022
21:17
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2022 • 9:14
Τι είπε στο σύντομο διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος στον γαλλικό λαό, για πρώτη φορά μετά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές, που τον αφήνουν με την πολυπληθέστερη κοινοβουλευτική ομάδα, χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή.

«Στις 24 Απριλίου, ανανεώσατε την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου εκλέγοντάς με Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 12 και 19 Ιουνίου εκλέξατε τους βουλευτές σας» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του και έκανε ειδική αναφορά στο υψηλό ποσοστό αποχής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

«Πρώτα απ’ όλα, δεν μπορώ να αγνοήσω το υψηλό επίπεδο αποχής, το οποίο μας υποχρεώνει όλους να δώσουμε μεγαλύτερο νόημα και σαφήνεια στο μεγάλο δημοκρατικό μας γεγονός. Ούτε μπορώ να αγνοήσω τα ρήγματα και τις βαθιές διαιρέσεις στη χώρα μας, που αντικατοπτρίζονται στη Εθνοσυνέλευσή μας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες, καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να νομοθετεί από μόνη της», είπε επιχειρώντας να δικαιολογήσει το αποτέλεσμα και να δείξει πως θα προσπαθήσει να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία από θέση μειοψηφίας.

Η προεδρική πλειοψηφία πρέπει να διευρυνθεί

«Η προεδρική πλειοψηφία πρέπει να διευρυνθεί» τόνισε ωστόσο ο Μακρόν, σημειώνοντας ωστόσο πως «πρέπει να μάθουμε συλλογικά να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέους συμβιβασμούς, με διάλογο, ακρόαση και σεβασμό» είπε και έκανε λόγο για «συμφωνίες» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Όχι» σε Μακρόν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Οι περισσότεροι ηγέτες έχουν αποκλείσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται αυτή τη στιγμή. Πολλοί έχουν εκφράσει την προθυμία τους να δράσουν σε μείζονα ζητήματα, όπως η αγοραστική δύναμη ή η ασφάλεια. Είναι δυνατόν να βρεθεί μια ευρύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για να δράσει» είπε ο Μακρόν, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα είχε δηλώσει νωρίτερα η Μαρίν Λεπέν.

μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται αυτή τη στιγμή

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «εναπόκειται στις πολιτικές ομάδες να πουν με κάθε διαφάνεια» τι προτίθεται να κάνουν, αναφορικά με τη στήριξη του νομοθετικού έργου.  Θέλει «πολιτική υπέρβαση», με «σαφήνεια και υπευθυνότητα», πρόσθεσε. Δεν θέλει «να χάσουμε ποτέ τη συνοχή του σχεδίου που επέλεξαν οι Γάλλοι στις 24 Απριλίου, που περιλαμβάνει μια ισχυρότερη βιομηχανία, κοινωνική και οικολογική πρόοδο, ασφάλεια και δικαιοσύνη» υποστήριξε.

«Από αυτό το καλοκαίρι και μετά, θα πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου για την αγοραστική δύναμη και έκτακτα μέτρα για την υγεία μας. Όλη αυτή η πρόοδος δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ούτε με περισσότερους φόρους, ούτε με περισσότερο χρέος. Η χώρα μας χρειάζεται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε.

Η παράταξη του  Εμανουέλ Μακρόν ήλθε πρώτη σε έδρες κατά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ωστόσο απώλεσε περισσότερες από 100 κοινοβουλευτικές έδρες και μπορεί να ελπίζει μόνον σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας στη νέα Βουλή.  Συγκεκριμένα, η κεντρώα-φιλελεύθερη παράταξη Ensemble («Μαζί») του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 245.

Δεύτερη η αριστερή συμμαχία του Ζαν Λικ Μελανσόν που βρίσκεται ακόμη μακρύτερα από την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ τρίτο έρχεται το κόμμα της Μαριν Λεπέν που για πρώτη φορά βλέπει 89 βουλευτές της στο γαλλικό κοινοβούλιο. Το ερώτημα που κυριαρχεί από χθες το βράδυ στη Γαλλία είναι αν και κατά ποσόν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι η Γαλλία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση