Να μην επιδείξει «καμία αδυναμία, κανένα πνεύμα συμβιβασμού» απέναντι στην Ρωσία ζητά από τη διεθνή κοινότητα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται αύριο στον έβδομο μήνα.
«Δεν μπορούμε (…) να δείξουμε καμία αδυναμία, κανένα πνεύμα συμβιβασμού, διότι αφορά την ελευθερία όλων μας και την ειρήνη σε όλες τις πλευρές του πλανήτη», δηλώνει σε βιντεομήνυμά του στην σύνοδο κορυφής της «Πλατφόρμας της Κριμαίας», στην οποία συμμετέχουν τα κράτη που υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε για μία ακόμη φορά την Ρωσία «να σταματήσει τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τα στρατεύματά της από το σύνολο του ουκρανικού εδάφους και να επιλέξει την διπλωματία για την αποκατάσταση της ειρήνης».
Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την μάχη της Ουκρανίας διαχρονικά, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθυνόμενος στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση, μαζί με πολλούς συμμάχους και φίλους της Ουκρανίας, κάνουν τα αναγκαία για να υποστηρίξουν την μάχη σας», είπε.
«Η αποφασιστικότητά μας δεν έχει αλλάξει και είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε αυτήν την προσπάθεια διαχρονικά», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Ζελένσκι υπόσχεται «να απελευθερώσει την Κριμαία»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε σήμερα να αποκαταστήσει τη ουκρανική διακυβέρνηση στην Κριμαία η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, μια κίνηση, είπε, που θα βοηθήσει να αποκατασταθούν «ο παγκόσμιος νόμος και η τάξη».
Είπε σε μια διεθνή διάσκεψη για την Κριμαία πως η ανάκτηση του ελέγχου της χερσονήσου, που καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 σε μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τις περισσότερες άλλες χώρες, θα είναι «το μεγαλύτερο αντιπολεμικό βήμα».
«Όλα ξεκίνησαν με την Κριμαία, και θα τελειώσουν με την Κριμαία», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του κατά την έναρξη του Crimea Forum, ενός φόρουμ που επιδιώκει να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να βάλει τέλος στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
«Και αυτό είναι αλήθεια, και πιστεύω σε αυτό 100%, ότι για να υπερνικήσουμε τον τρόμο, να δώσουμε πίσω τις εγγυήσεις και την ασφάλεια στην περιοχή μας, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, πρέπει να επιτύχουμε τη νίκη στη μάχη με εναντίον της ρωσικής επίθεσης».
«Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κριμαία από την κατοχή», είπε. «Θα είναι η αποκατάσταση του παγκόσμιου νόμου και της τάξης».
Ο Ζελένσκι είπε πως εκπρόσωποι περίπου 60 χωρών και διεθνών οργανισμών λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο κορυφής, περιλαμβανομένων περίπου 40 προέδρων και πρωθυπουργών. Σχεδόν όλοι συμμετέχουν διαδικτυακά, όμως ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα την παρακολούθησε διά ζώσης στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο.
Η Ρωσία δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι θα εγκαταλείψει την Κριμαία
Η Ρωσία δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι θα εγκαταλείψει την Κριμαία, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, και έχει χρησιμοποιήσει τη χερσόνησο ως εξέδρα απ΄όπου εξαπολύει πυραυλικά πλήγματα σε ουκρανικούς στόχους.
«Παρά τις (ρωσικές) απειλές, η Ουκρανία είναι αρκετά ισχυρή για να διακρίνει τις προοπτικές για μια ουκρανική Κριμαία», είπε ο Ζελένσκι. «Η αποκατάσταση από την Ουκρανία του ελέγχου στη χερσόνησο της Κριμαίας θα είναι ένα ιστορικό αντιπολεμικό βήμα στην Ευρώπη που θα αποκαθιστά την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη.»
Είπε πως η Ρωσία μετέτρεψε την Κριμαία σε «μια ζώνη οικολογικής καταστροφής και στρατιωτικό εφαλτήριο για επιθετική ενέργεια», χρησιμοποιώντας την για να εκτοξεύσει 750 πυραύλους κρουζ σε «πόλεις και κοινότητες».
Η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει πόσοι πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί από την Κριμαία στη διάρκεια της σύγκρουσης.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα λάβει μια ισχυρή απάντηση αν ρωσικές δυνάμεις διενεργήσουν επιθέσεις ανήμερα ή γύρω από την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.
Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει πως η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μπορεί να δοκιμάσει «κάτι ιδιαίτερα άσχημο» ενόψει της Ημέρας της Ανεξαρτησίας από τη σοβιετική διακυβέρνηση που εορτάζεται αύριο Τετάρτη.
Απαντώντας σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου με τον επισκεπτόμενο το Κίεβο Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα για το ενδεχόμενο ρωσικού πυραυλικού πλήγματος στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως υπάρχει καθημερινή απειλή επιθέσεων και πως οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.
«Η Ρωσία το κάνει αυτό όλη την ώρα. Μπορεί [οι Ρώσοι] να αυξήσουν τον αριθμό αυτών των πληγμάτων; Ναι, μπορεί να το κάνουν στις 23, 24 (Αυγούστου)», είπε ο Ζελένσκι.
«Τι θα κάνει η Ουκρανία αν χτυπήσουν το Κίεβο; Το ίδιο όπως τώρα. Επειδή για εμένα ως πρόεδρο, και για κάθε Ουκρανό, το Κίεβο, το Τσερνίχιβ, το Ντονμπάς, όλα είναι το ίδιο. Ουκρανοί ζουν εκεί. (Και) στο Χάρκοβο, στη Ζαπορίζια.»
Ο Βολοντίμρ Ζελένσκι είπε πως η απάντηση θα είναι η ίδια αν οποιαδήποτε ουκρανική πόλη δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.
«Αν μας χτυπήσουν, θα λάβουν απάντηση, μια ισχυρή απάντηση», είπε ο Ζελένσκι. «Θέλω να πω πως κάθε μέρα… αυτή η απάντηση θα μεγαλώνει, θα γίνεται πιο ισχυρή, όλο και πιο ισχυρή».