01:10
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:10
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μαδρίτη: Πώς αντιδρά η ελληνική πλευρά στο ΝΑΙ της Άγκυρας – Η ατζέντα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: Eurokinissi

29.06.2022
07:28
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2022 • 13:36
Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίηση της που δύο ακόμη χώρες μέλη της ΕΕ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ ενισχύοντας την ευρωπαϊκή πτυχή της συμμαχίας

Μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο χθες και το ανατολίτικο παζάρι που εφάρμοσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν  απέσυρε το βέτο για την ενταξιακή διαδικασία της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, πριν οι ηγέτες της Συμμαχίας καθίσουν στο δείπνο στο Παλάτι της Μαδρίτης που τους παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πέτυχε το στόχο του καθώς  οι υπουργοί εξωτερικών της Τουρκίας της Φιλανδίας και της Σουηδίας υπέγραψαν το Τριμερές Μνημόνιο το οποίο ζητούσε η Άγκυρα, ικανοποιώντας τους όρους που είχε θέσει πριν σε δίωρη συνάντηση ο κ. . Ερντογάν με τον πρόεδρο της Φιλανδίας και την πρωθυπουργό της Σουηδίας παρουσία του Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.

Το βλέμμα της ελληνικής πλευράς είναι πλέον και στην συνάντηση που θα έχει, εκτός απροόπτου σήμερα, ο κ. Ερντογάν με τον Αμερικανό  πρόεδρο και το τι θα επιχειρήσει ακόμη να αποσπάσει, ειδικά αν έχει σχέση με τα F16. Θα αποκρυπτογραφήσουν και τι άλλο πήρε από τις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρόεδρος καθώς δεν είναι τυχαίο, ότι πρώτα ήρε το βέτο και μετά συναντιέται με τον κ. Μπάιντεν. Μια άλλη συνάντηση που έχει προγραμματίσει είναι αυτή με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρον.

Η ελληνική πλευρά πάντως εξέφρασε την ικανοποίηση της που δύο ακόμη χώρες μέλη της ΕΕ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ ενισχύοντας την ευρωπαϊκή πτυχή της συμμαχίας. «Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το παζάρι του Ερντογάν δεν κράτησε πολύ. Η υποχώρηση της Τουρκίας δεν μας ακουμπά αφού δεν προκύπτουν ζητήματα που να θιγούν συμφέροντα της χώρας ή δεν διαφοροποιούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Άλλωστε η προσθήκη δυο ακόμη χωρών μελών της ΕΕ ενισχύει την ευρωπαϊκή πτυχή της συμμαχίας»  σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι την επαναχώρηση Ερντογάν

H επίσημη δεξίωση

Στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου ο  κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να θυμηθούν το ταξίδι στην Ουάσιγκτον, αλλα να μιλήσει και άλλους ξένους ηγέτες, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα. Επίσης συζήτησε με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας,  για θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.

Πάντως οι διμερείς επαφές που έχουν κλειδώσει είναι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Καναδό ομόλογο του κ. Τριντό.

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Τουρκίας με εκείνες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Τουρκίας με εκείνες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Η ατζέντα της Συνόδου

Στο επίκεντρο της  ατζέντας της Συνόδου της οποίας οι εργασίες ξεκινούν στις 11 το πρωί, θα βρεθούν ιδιαίτερα σημαντικές στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας και τη διάθεση δυνάμεων για την άμεση προστασία των κρατών-μελών της στην ανατολική Ευρώπη.

Οι ηγέτες θα αξιολογήσουν τις νεότερες εξελίξεις στην Ουκρανία και θα εγκρίνουν τη νεότερη έκδοση της Στρατηγικής Αντίληψης (Strategic Concept) του NATO. Πέραν της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας η Στρατηγική Αντίληψη είναι το σημαντικότερο έγγραφο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και ουσιαστικά αποτελεί τον οδικό χάρτη της Συμμαχίας, ο οποίος επανεξετάζεται και ανανεώνεται περίπου ανά δεκαετία.

Η νέα έκδοση της Στρατηγικής Αντίληψης αναμένεται να επικαιροποιήσει τους στόχους του NATO όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες αποτρεπτικές δυνατότητές του.

Αναμένεται να περιληφθεί για πρώτη φορά συγκεκριμένη αναφορά στην Κίνα και στις δραστηριότητές της, ενώ επίσης για πρώτη φορά έχουν προσκληθεί σε Σύνοδο του NATO οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Θα εξεταστούν μάλιστα και άλλες προκλήσεις που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα προβλήματα στον ενεργειακό και τον επισιτιστικό εφοδιασμό.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν επίσης η επικύρωση της σύστασης ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του NATO, για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες που έχουν πολιτική και στρατιωτική χρήση και η οριζόντια ενσωμάτωση μίας πράσινης πολιτικής σε όλες τις δράσεις της Συμμαχίας, με στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων από NATOϊκές δραστηριότητες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση