Διπλωματικές επαφές με όλες τις πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία είχε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Ελιζέ, ο Μακρόν συνομίλησε σήμερα με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Να θυμίσουμε πως ο τελευταίος επικοινώνησε με τον Ουκρανό πρόεδρο όταν ο Ζελένσκι απηύθηνε μήνυμα προς το ιταλικό κοινοβούλιο το πρωί της Τρίτης, ενώ ο Όλαφ Σολτς επεσήμανε σήμερα την αντίθεσή του σε ένα ολικό εμπάργκο προς τη ρωσική ενέργεια.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος «συνέχισε και σήμερα τις μακρές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», ενώ επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σχετικά με τις διαβουλεύσεις με τους δύο τελευταίους, διπλωματικές γαλλικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Μακρόν είναι πεπεισμένος πως παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται συμφωνία, οι επαφές θα πρέπει να συνεχιστούν, με άμεσο στόχο την κατάπαυση του πυρός.
Τι συζήτησαν Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς
Ως προς τις διαπραγματεύσεις με Σολτς και Ντράγκι γαλλικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι έρχονται σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχε χθες ο Γάλλος πρόεδρος με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενεργειακή πτυχή της ουκρανικής κρίσης, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα μέτρα που ενδεχομένως θα πρέπει να υιοθετηθούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια στην ΕΕ και να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου.
Επίσης συζητήθηκαν τα επισιτιστικού χαρακτήρα προβλήματα που αναμένεται ότι θα προκύψουν καθώς και τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Μήνυμα Μακρόν για κατάπαυση του πυρός
Τέλος σε σημερινό βίντεο – μήνυμά του για την κρίση στην Ουκρανία προς το Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ, ο Μακρόν ανέφερε ότι «το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται, μη στρατιωτικές υποδομές βομβαρδίζονται, εκρηκτικά όπλα χρησιμοποιούνται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και στοχοποιούνται εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια».
Dérèglement climatique, fléaux sanitaires, guerres : plus que jamais, à travers le monde, les défis humanitaires nous obligent. Nous avons voulu faire du premier Forum humanitaire européen un temps fort de la Présidence française du Conseil de l'Union européenne. pic.twitter.com/l47i29C77L
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 22, 2022
«Ο νόμος του πολέμου δεν είναι προαιρετικός. Η προστασία των πολιτών και των πολιτικών υποδομών είναι αδιαπραγμάτευτη. Όσοι καταπατούν αυτούς τους κανόνες θα λογοδοτήσουν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι στην Ουκρανία «είναι επείγον να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό».
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι για την καταπολέμηση μιας ενδεχόμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης θα προτείνει στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή «μια πρωτοβουλία διεθνούς αλληλεγγύης για την επισιτιστική ασφάλεια».