04:32
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:32
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ανάσα στην κυβέρνηση Μακρόν! Το Συνταγματικό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη

Επεισόδια στη Γαλλία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Επεισόδια στη Γαλλία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών / Φωτογραφία: ΑΠΕ

14.04.2023
19:28
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2023 • 16:13
Τα εκατομμύρια των διαδηλωτών δεν συγκίνησαν το Συνταγματικό Συμβούλιο που επικύρωσε την αύξηση ορίου συνταξιοδότησης που έφερε η κυβέρνηση Μακρόν

Tο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας επικύρωσε τη Μεγάλη Παρασκευή τα σχέδια της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, από 62 που είναι τώρα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε τη δικαιοδοσία να ακυρώσει ή και να παγώσει για χρόνια την επίμαχη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία έχει φέρει κοινωνική αναταραχή.

Τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν αντέδρασε στις αποφάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου την Παρασκευή, δηλώνοντας ότι το Συμβούλιο έκρινε, «τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, ότι η μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμά μας. Το νομοσχέδιο έφτασε στο τέλος της δημοκρατικής του διαδικασίας. Απόψε, δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος».

Ανακοινώθηκαν ήδη νέες κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Δώδεκα κινητοποιήσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο στη Γαλλία κατά της απόφασης που έλαβε την Παρασκευή το Συνταγματικό Συμβούλιο να επικυρώσει εν μέρει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με σημείωμα της εδαφικής υπηρεσίας πληροφοριών που είχε τη δυνατότητα να συμβουλευτεί το BFMTV.

Οι πόλεις Ρεν (Ille-et-Vilaine), Pontoise (Val-d’Oise) και Colmar (Haut-Rhin) προγραμματίζουν συγκεντρώσεις ή διαδηλώσεις.

Προγραμματίζεται επίσης συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 500 άτομα, μετά από κάλεσμα της υπεραριστεράς και της άκρας Αριστεράς.

Επεισόδια στη Γαλλία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών
Επεισόδια στη Γαλλία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Τη Μεγάλή Πέμπτη, για τη δωδέκατη εθνική ημέρα κινητοποίησης κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, πολίτες διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία.

Σε όλες τις πόλεις, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν γενικά μικρότερος από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, τα συνδικάτα ανακοίνωσαν πως οι διαδηλωτές στο Παρίσι πλησίασαν τους 400.000, με την Αστυνομία να εκτιμά τον αριθμό τους σε περίπου 43.000.

Δικαιώνεται η επιμονή Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στη συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση παρά την αντίδραση της κοινωνίας, το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, αλλά και το γεγονός πως ακόμη και μερίδα των δικών του βουλευτών στήριξαν πρόσφατα την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησής του.

Δημοσκοπήσεις ωστόσο, δείχνουν πως η μεγάλη πλειονότητα ψηφοφόρων εναντιώνεται στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό και υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις. Άλλωστε, η δημοκρατικότητα των κινήσεων Μακρόν αμφισβητείται έντονα από το γεγονός πως δεν θέλησε να περάσει το συνταξιοδοτικό από τη Βουλή.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δείχνει μπροστά του με το αριστερό χέρι / Φωτογραφία: ΑΠΕ
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δείχνει μπροστά του με το αριστερό χέρι / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Συγκεκριμένα, το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε εφαρμογή την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας και να αποφύγει την παραπομπή του θέματος προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση.

Για την ακρίβεια επικαλέστηκε το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει τον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς αυτό να ψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση