Quantcast
22:55
08/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:55
08/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η μάχη του Σεβεροντονέτσκ: Νέο «αζοφστάλ» σε εργοστάσιο χημικών στα περίχωρα της πόλης – Οι Ρώσοι ελέγχουν το 97% του Λουχάνσκ

Ρώσοι στρατιώτες υψώνουν τη ρωσική σημαία στο Σεβεροντονέτσκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ρώσοι στρατιώτες υψώνουν τη ρωσική σημαία στο Σεβεροντονέτσκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

07.06.2022
23:00
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2022 • 8:01
Προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις στο Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν αποφασιστικές νίκες στο Σεβεροντονέτσκ, παρά το γεγονός πως πληθαίνουν οι πληροφορίες για βαριές απώλειες και μάλιστα σε υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις μοιάζουν να δυσκολεύονται να κρατήσουν το μέτωπο και δέχονται συνεχείς επιθέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, με το Σεβεροντονέτσκ να είναι σχεδόν παραδομένο στους Ρώσους.

Οι Ουκρανοί δυσκολεύονται να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις στο Σεβεροντονέτσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις δυσκολεύονται να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ αλλά οι δυνάμεις της Μόσχας δεν ελέγχουν την πόλη, διαβεβαίωσε απόψε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ.

Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Γκαϊντάι ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς το Λισίτσανσκ, τη «δίδυμη πόλη» του Σεβεροντονέτσκ που βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς.

Καπέλο Ρώσου στρατιώτη σε δρόμο της Ουκρανίας
Καπέλο Ρώσου στρατιώτη σε δρόμο της Ουκρανίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ταμπορωμένοι σε εργοστάσιο χημικών 800 άμαχοι

Περίπου 800 άμαχοι έχουν καταφύγει σε ένα εργοστάσιο χημικών στο Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων εδώ και πολλές ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός δικηγόρος του Ουκρανού μεγιστάνα Ντμίτρο Φίρτας, του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

«Περίπου 800 πολίτες κατέφυγαν στα υπόγεια του χημικού εργοστασίου Αζότ, ιδιοκτησίας του Ομίλου DF του Ντμίτρο Φίρτας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Λέινι Ντέιβις. «Μεταξύ των 800 είναι περίπου 200 από τους 3.000 εργαζόμενους στο εργοστάσιο και περίπου 600 κάτοικοι του Σεβεροντονέτσκ», πρόσθεσε.

Μεταξύ των 800 είναι περίπου 200 από τους 3.000 εργαζόμενους στο εργοστάσιο και περίπου 600 κάτοικοι του Σεβεροντονέτσκ

Η ουκρανική προεδρία, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έχει επιβεβαιώσει προς το παρόν αυτήν την πληροφορία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ομίλου, οι 200 εργαζόμενοι παραμένουν στο εργοστάσιο «για να διασφαλίσουν την προστασία των χημικών προϊόντων» που υπάρχουν εκεί και θα μπορούσαν να εκραγούν.

Το εργοστάσιο Αζότ βρίσκεται στο Σεβεροντονέτσκ μια πόλη-κλειδί της περιφέρειας Λουχάνσκ, την οποία προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και πολλές εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις. Σήμερα το πρωί η Μόσχα υποστήριξε ότι έχει «απελευθερώσει πλήρως» τις κατοικημένες συνοικίες της πόλης, ενώ χθες το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωνε ότι οι Ουκρανοί μαχητές «κρατούν τις θέσεις τους».

Ο 57χρονος Ντμίτρο Φίρτας είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ουκρανία και υπήρξε στενός σύμμαχος του φιλορώσου πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Τον Ιούνιο του 2021 ο Ζελένσκι του επέβαλε κυρώσεις, όπως το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του και την άρση των αδειών λειτουργίας των εταιρειών του, αφού τον κατηγόρησε ότι πωλούσε προϊόντα με βάση το τιτάνιο σε ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες.

Πάντως ο Φίρτας κατήγγειλε τον Φεβρουάριο τη ρωσική εισβολή και βοήθησε να λειτουργήσει ένα τηλεοπτικό κανάλι με συνεχή ροή ειδήσεων, σε συνεργασία με την ουκρανική προεδρία και άλλους ιδιοκτήτες καναλιών.

Αυτός ο πόλεμος είναι παντελώς αχρείαστος και δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να δικαιολογηθεί

«Αυτός ο πόλεμος είναι παντελώς αχρείαστος και δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να δικαιολογηθεί. Αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία είναι αβάσταχτη», ανέφερε σήμερα, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι δυνάμεις της Μόσχας ελέγχουν το 97% του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει κατοικημένες συνοικίες της σημαντικής ανατολικής πόλης Σεβεροντόνετσκ και μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο μιας βιομηχανικής ζώνης στα περίχωρά της – πιθανότατα όπου βρίσκεται και το εργοστάσιο χημικών – και των κοντινών πόλεων, δήλωσε ο Σόιγκου. Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σεργκέι Χαϊντάι, παραδέχθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τα βιομηχανικά προάστια της πόλης.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι απήγαγε περίπου 600 κατοίκους στην περιοχή της Χερσώνας στο νότιο τμήμα της χώρας και τους κρατούσε σε «θαλάμους βασανιστηρίων». Η Ταμίλα Τάτσεβα, μόνιμη αντιπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, δήλωσε ότι περίπου 300 άνθρωποι, οι οποίοι είναι «κυρίως δημοσιογράφοι και ακτιβιστές», κρατούνται στην πόλη Χερσώνα και οι υπόλοιποι σε άλλους οικισμούς της περιοχής.

Παράλληλα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν μετά από ρωσικό πλήγμα που έπληξε τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πόλης, Ιχόρ Τερέχοφ. Η Ρωσία «δεν αφήνει ήσυχο το Χάρκοβο και κρατά συνεχώς τους ανθρώπους σε φόβο», δήλωσε ο Ιχόρ Τερέχοφ στην εθνική τηλεόραση.

Tο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη
Tο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη / Φωτογραφία: Twitter

Η Ρωσία έχει αρχίσει να παραδίδει τις σορούς των Ουκρανών μαχητών που σκοτώθηκαν στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στην κατεστραμμένη πόλη Μαριούπολη. Δεκάδες πτώματα έχουν μεταφερθεί στο Κίεβο, όπου διεξάγονται εξετάσεις DNA για την ταυτοποίηση των λειψάνων, σύμφωνα με έναν στρατιωτικό ηγέτη και έναν εκπρόσωπο του τάγματος Αζόφ . Ρώσοι αξιωματούχοι στην κατεχόμενη Μαριούπολη έχουν θέσει τη νότια πόλη-λιμάνι σε καραντίνα λόγω πιθανής επιδημίας χολέρας, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Στη Ρωσία το αντιδυτικό μένος φουντώνει

Ορισμένοι Ρώσοι μαχητές έχουν δημοσιοποιήσει εκκλήσεις προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για έρευνα σχετικά με τις συνθήκες στο πεδίο της μάχης και κατά πόσον οι αποστολές τους στο μέτωπο είναι καν νόμιμες. Η επίθεση της Ρωσίας στα ανατολικά της Ουκρανίας της έχει φέρει ορισμένες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι απώλειες σε υψηλό επίπεδο αυξάνονται και ότι ορισμένες μονάδες μπορεί να πλησιάζουν στην εξάντληση.

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν να τεθεί η Μόσχα εκτός της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ρωσική Κρατική Δούμα ενέκρινε δύο νομοσχέδια, ένα που αφαιρεί τη χώρα από τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και ένα δεύτερο που θέτει την 16η Μαρτίου ως καταληκτικό σημείο, με τις αποφάσεις κατά της Ρωσίας που εκδίδονται μετά την ημερομηνία αυτή να μην εφαρμόζονται.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επιτέθηκε σε όσους «μισούν» τη Ρωσία, αποκαλώντας τους «εκφυλισμένους» και υποσχόμενος να τους «εξαφανίσει». Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν είπε ποιοι ήταν «αυτοί», αλλά τα σχόλιά του αποτελούν παράδειγμα της όλο και πιο επιθετικής γλώσσας που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση