04:08
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:08
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό προκρίνει ο Λαπίντ – Αντιδράσεις στο Ισραήλ από τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιαϊρ Λαπίντ, κατεβαίνει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιαϊρ Λαπίντ, κατεβαίνει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

22.09.2022
23:14
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2022 • 7:38
Τη λύση των δύο κρατών επανέφερε στο τραπέζι για το Μεσανατολικό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Μια δήλωση που «άναψε φωτιές» στο εσωτερικό της χώρας του για το Μεσανατολικό, έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιαϊρ Λαπίντ, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Λαπίντ είπε ότι «παρά τα εμπόδια» η σωστή επιλογή για την ασφάλεια και την οικονομία του Ισραήλ αλλά και «για να προσφέρουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας» είναι μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους που θα βασίζεται «στη λύση των δύο κρατών για δύο λαούς».

«Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών στηρίζει αυτό το όραμα της λύσης των δύο κρατών και εγώ είμαι ένας από αυτούς. Δεν έχουμε παρά μόνο έναν όρο: ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό», είπε ο Λαπίντ.

Να σημειωθεί ότι η ομιλία του Λαπίντ στον ΟΗΕ διέρρευσε νωρίτερα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και επικρίθηκε δριμύτατα από τους πολιτικούς αντιπάλους του, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Ο Λαπίντ έφτασε στη Νέα Υόρκη το πρωί της Τρίτης για να συμμετάσχει στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν για τις εναρκτήριες συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε ένα προηχογραφημένο μήνυμα που δημοσιεύθηκε λίγο μετά την έναρξη της ομιλίας του Λαπίντ, ο πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την ομιλία «μια ομιλία γεμάτη αδυναμία, ήττα και σκύψιμο του κεφαλιού».

Έφτασε σε μια στιγμή που φάνηκε ότι οι προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν είχαν σταματήσει. Στις συναντήσεις του με τους παγκόσμιους ηγέτες και στην ομιλία του στην ολομέλεια, ο Λαπίντ είπε ότι είχε έρθει η ώρα να εγκαταλειφθεί το έγγραφο αυτό και να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά.

Το χρονικό της επίλυσης (που δεν ήρθε) στο Μεσανατολικό

Το 1993 η ισραηλινή κυβέρνηση και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Όσλο, που οδήγησε στην ίδρυση της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ).

Από την αρχή της διαδικασίας, ορισμένοι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να διαταράξουν τη λύση των δύο κρατών. Οι θρησκευτικοί εθνικιστές και στις δύο πλευρές πίστευαν ότι οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους δεν είχαν το δικαίωμα να παραχωρήσουν οποιοδήποτε τμήμα της γης.

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναζωογονήσει την ειρηνευτική διαδικασία το 2017. Αν και τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αντέδρασαν αρχικά στην πρωτοβουλία αυτή με αισιοδοξία, οι Παλαιστίνιοι απογοητεύτηκαν όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2017.

Μέχρι τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ αποκάλυψε το ειρηνευτικό της σχέδιο, το οποίο διαφήμισε ως «συμφωνία του αιώνα», οι Παλαιστίνιοι είχαν αποφασίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν πλέον να διαδραματίσουν δίκαιο ρόλο διαμεσολαβητή στη σύγκρουση.

Το πρώτο μέρος του σχεδίου, το οποίο πρότεινε σημαντική ανάπτυξη στην οικονομία και τις υποδομές των παλαιστινιακών εδαφών, ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2019.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου, η πολιτική συνιστώσα, ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και προέβλεπε προκαθορισμένες λύσεις στα ζητήματα του τελικού καθεστώτος: Το Ισραήλ θα διατηρούσε σχεδόν όλους τους οικισμούς του στη Δυτική Όχθη, θα επέβαλε την κυριαρχία του στην κοιλάδα του Ιορδάνη που βρίσκεται κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Δυτικής Όχθης και θα διατηρούσε την αδιαίρετη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι θα λάμβαναν αποστρατιωτικοποιημένη αυτοδιοίκηση εντός ενός μειωμένου εδάφους της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Το σχέδιο, το οποίο έγινε θετικά δεκτό από τους Ισραηλινούς ηγέτες, αλλά καταδικάστηκε από τους Παλαιστίνιους ηγέτες, δεν συνέβαλε σχεδόν καθόλου στην αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος της προεδρίας του Τραμπ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση