Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) που εδρεύει στην Τρίπολη, στη Λιβύη απέρριψε την Παρασκευή (16/12) την απόφαση της αιγυπτιακής προεδρίας με την οποία οριοθετήθηκαν μονομερώς τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τρίπολης, με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook.
Η GNU αναφέρει ότι η απόφαση της Αιγύπτου παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης και προτρέπει το Κάιρο να ξεκινήσει συνομιλίες. Αξίζει να σημειώσουμε δε, πως καθώς είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση, με τον ίδιο τρόπο που παρανόμως υπέγραψαν το τουρκολυβικό μνημόνιο, αφού δεν διαθέτουν αρμοδιότητες για δεσμευτικές αποφάσεις, αντίστοιχα δεν νομιμοποιούνται να απορρίπτουν την επέκταση της αιγυπτιακής ΑΟΖ.
Θυμίζουμε πως την Τρίτη, η Αίγυπτος αποφάσισε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Λιβύη. Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα από τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αυτή η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη λογική και τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ και μάλιστα κινείται και σταματάει νότια ακόμα από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου.
Μετά την πτώση του Καντάφι, η Λιβύη βυθίστηκε σε έναν ατέλειωτο εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος ήταν εν πολλοίς υποκινούμενος από την πρωτοεμφανιζόμενη, τότε, οργάνωση του ISIS, που βρισκόταν πίσω από την Αραβική Άνοιξη.
Όσο οι πολιτικές δυνάμεις δεν έρχονται σε συνεννόηση, τόσο θα γίνεται και πιο ορατό το ενδεχόμενο διάσπασης της χώρας στις τρεις περιοχές που τη συνθέτουν, την Τριπολίτιδα, την Κυρηναϊκή και το Φεζάν. Το ενδεχόμενο αυτό θα πυροδοτούσε περαιτέρω αυτονομιστικές τάσεις ιδιαίτερα των αυτοχθόνων φυλών, όπως οι Βέρβεροι.
Αναβρασμός στην Τουρκία, παρακολουθεί η Αθήνα
Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία από την απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, γεγονός που αμφισβητεί ευθέως το τουρκολυβικό μνημόνιο.
Κι όλα αυτά, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε μετά τη συνάντησή του με τον Σίσι πριν από λίγο καιρό ότι οι διμερείς σχέσεις Καΐρου – Άγκυρας θα βελτιώνονταν. Το διάταγμα Σίσι θωρακίζει δε και την Κρήτη.
Όπως σημείωνε μάλιστα αιγυπτιακό μέσο ήδη από την Τρίτη, με αυτή και άλλες κινήσεις η Αίγυπτος ελπίζει να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την ταχεία αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου. Συγκρότησε με άλλες χώρες το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο έχει ως στόχο την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου της περιοχής.
Στο φόρουμ συμμετέχουν η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά εξαιρείται η Τουρκία. Αυτή η κίνηση της Αιγύπτου «σβήνει» τα όνειρα της Τουρκίας, καθώς τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο πρόσφατα για «πισώπλατη μαχαιριά» του Καΐρου στην Αθήνα.