Η εφημερίδα Figaro αναφέρθηκε στην αδυναμία εξεύρεσης νέου διευθυντή της Frontex στη θέση του παραιτηθέντος Φαμπρίς Λεγκερί, σημειώνοντας πως στις αρχές της εβδομάδας συζητήθηκε το ενδεχόμενο ενός έστω προσωρινού αντικαταστάτη, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί εφικτό.
Κατά τη γαλλική εφημερίδα, «είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη φαντασία της για να επιλύσει αυτό το πρόβλημα διαδοχής στη Frontex, το οποίο θα έπρεπε να είχε επιλυθεί πάραυτα».
Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, η μεταναστευτική πίεση στις πύλες της ΕΕ εντείνεται, καθώς η θερινή περίοδος διευκολύνει το έργο των λαθραίων διακινητών ανθρώπων, με αποτέλεσμα η ΕΕ να αντιμετωπίζει επίπεδα μεταναστευτικών ροών παρόμοια με εκείνα πριν από την υγειονομική κρίση και μερικές φορές ακόμη υψηλότερα.
Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου, η αύξηση των παράνομων ροών στην ΕΕ είναι στο 69% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ, χωρίς καν να ληφθεί υπόψη η κατάσταση στην Ουκρανία, οι αφίξεις το ίδιο διάστημα παράνομων μεταναστών από τα Βαλκάνια αυξήθηκαν κατά 130% και εκείνων από την Ανατολική Μεσόγειο κατά 183%, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο επικεφαλής της Frontex υπέβαλε την παραίτησή του τον Απρίλιο
Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι υπέβαλε την παραίτησή του από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής.
Η υποβολή της παραίτησης του Φαμπρίς Λεγκέρι ακολουθεί έρευνα της Olaf, της ευρωπαϊκή υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης, δήλωσε η ίδια πηγή επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο.
Αναταράξεις (και) στην Ελλάδα φέρνει η παραίτηση του Φαμπρίς Λετζερί
Έντονες αντιδράσεις και στην Ελλάδα προκαλεί η παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Φαμπρίς Λετζερί, υπό το βάρος ευρωπαϊκού πορίσματος που καταδεικνύει ότι συγκάλυψε στοιχεία για εκατοντάδες παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.
Ο Λετζερί αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του έπειτα από πολυσέλιδο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) που αφορά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μεσόγειο αλλά και περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς και παρενοχλήσεων εντός του οργανισμού.
Η πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατά του Λετζερί και άλλων δύο υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης Frontex βασίστηκε στα συμπεράσματα διετούς δημοσιογραφικής έρευνας (Le Monde, The Guardian, Lighthouse Reports, Der Spiegel, SRF Rundschau, Republik) η οποία συμπέρανε ότι ο ευρωπαϊκός οργανισμός ενεπλάκη ή υπήρξε μάρτυρας σε παράνομες επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 957 αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο μεταξύ του Μαρτίου του 2020 και του Σεπτεμβρίου του 2021.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico τον αμφιλεγόμενο επικεφαλή στήριξαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας όμως συγκέντρωσε τα πυρά άλλων κρατών-μελών και ιδίως της Σουηδίας, δηλαδή της πατρίδας της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον που εποπτεύει την Frontex.