Σε λαϊκό προσκύνημα τέθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας (12/09) η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στον καθεδρικό ναό Σεντ Τζίλς στη Σκωτία.
Λίγο αργότερα, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ επέστρεψε στον ναό, προκειμένου να τελέσει αγρυπνία για την εκλιπούσα μητέρα του. Η διαδικασία -που ονομάζεται αγρυπνία των πριγκίπων- πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1936, όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’ και τα τρία αδέλφια του, οι πρίγκιπες Αλβέρτος, Ερρίκος και Γεώργιος, στάθηκαν δίπλα στο φέρετρο του εκλιπόντος πατέρα τους, βασιλιά Γεωργίου Ε’.
Η πρώτη μέρα που η σορός της τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα
Νωρίτερα ήρθε η στιγμή που κάποιοι στο Εδιμβούργο περίμεναν όλη την ημέρα όπως μεταδίδει το live blogging του BBC. Η ευκαιρία να δουν το φέρετρο της βασίλισσας και να υποβάλουν τα σέβη τους.
Οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων έχουν προτεραιότητα και έχουν αρχίσει να εισέρχονται στον καθεδρικό ναό. Κάποιοι έχουν στηθεί στην ουρά από τις 7 το πρωί για να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν ένα βραχιολάκι.
Her Majesty The Queen’s coffin lies at rest in St Giles’ Cathedral, Edinburgh. pic.twitter.com/y7CpAgdIwy
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 12, 2022
Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά για να μπουν στον ναό και να τιμήσουν τη βασίλισσα, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό της, σε ηλικία 96 ετών
Το κλειστό φέρετρο, σκεπασμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο, θα παραμείνει για 24 ώρες στο Εδιμβούργο και αύριο το βράδυ θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο. Από το βράδυ της Τετάρτης, θα εκτεθεί για λαϊκό προσκύνημα στο Γουεστμίνστερ.
Αξιωματικοί της σωματοφυλακής του βασιλιά της Σκωτίας φυλάνε σκοπιά γύρω από το φέρετρο της βασίλισσας όπου, ο βασιλιάς Κάρολος θα αγρυπνήσει δίπλα του αργότερα απόψε.
Πώς θα διεξαχθεί το λαϊκό προσκύνημα στο Λονδίνο
Μεγάλη αναμονή, όχι μεγάλες τσάντες, όχι φωτογραφίες: οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αναμένεται ότι σπεύσουν από την Τετάρτη για να προσκυνήσουν τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο παλάτι του Γουέστμινστερ θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρούς κανόνες.
Η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στο Λονδίνο από τη Σκωτία αεροπορικώς αύριο Τρίτη το βράδυ. Αφού περάσει από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, θα εκτεθεί στο Γουέστμινστερ, όπου το κοινό θα μπορεί να την προσκυνήσει από τις 17:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης αδιάλειπτα ως τις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.
Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.
Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είχαν προσκυνήσει το 2002 τη σορό της μητέρας της Ελισάβετ Β’. Αυτή τη φορά, οι Times εκτιμούν ότι έως και 750.000 άνθρωποι ενδέχεται να πάνε για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα, η σορός της οποίας βρίσκεται σε κλειστό φέρετρο σκεπασμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο.
Το κοινό θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη υπομονή, καθώς η ουρά αναμένεται να έχει χιλιόμετρα μήκος στους δρόμους γύρω από το παλάτι. Παράλληλα οι δυνάμεις της τάξης έχουν μπροστά τους μια μεγάλη επιμελητειακή πρόκληση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το λαϊκό προσκύνημα θα διεξαχθεί χωρίς προβλήματα.
«Υπάρχει κίνδυνος η ουρά να είναι πολύ μεγάλη. Θα χρειαστεί να περιμένετε πολλές ώρες, συχνά στη διάρκεια της νύκτας, χωρίς να έχετε πολλές ευκαιρίες να καθίσετε», προειδοποίησε η βρετανική κυβέρνηση σε έγγραφό της στο οποίο περιγράφει τους κανόνες που θα πρέπει να σεβαστούν οι πολίτες.
Ζητάν από το κοινό αλλαξιά με ρούχα
Για τον λόγο αυτό συνιστά στο κοινό να έχει μαζί του ρούχα κατάλληλα για όλες τις μετεωρολογικές συνθήκες, φαγητό και νερό, που θα πρέπει να καταναλώσει “πριν την είσοδο” στη ζώνη ελέγχου, καθώς και εξωτερικό φορτιστή κινητού.
Στη ζώνη ελέγχου θα υπάρχουν μέτρα ασφάλειας «αντίστοιχα με αυτά των αεροδρομίων», με «δρακόντειους περιορισμούς» σχετικά με τα αντικείμενα που θα επιτρέπεται να έχει το κοινό στην κατοχή του. Σε κάθε έναν η ασφάλεια θα τοποθετεί ένα βραχιολάκι, το οποίο θα αφαιρείται με την αποχώρησή του.
«Μόνο μία μικρή τσάντα κατ’ άτομο» θα επιτρέπεται στον χώρο του παλατιού «με εύκολο άνοιγμα (…) προκειμένου να μπορείτε να περάσετε γρήγορα» από τα διάφορα σημεία ελέγχου. Όσοι έχουν μαζί τους μεγάλη τσάντα, θα πρέπει να την αφήνουν στην είσοδο, αλλά δεν υπάρχει «εγγύηση» ότι θα υπάρχει αρκετός χώρος για τη φύλαξή της, προειδοποιεί το έγγραφο.
Μέσα στο παλάτι οι πολίτες δεν θα μπορούν να αφήνουν λουλούδια, κεριά, μικρά παιχνίδια ή στεφάνια, με την κυβέρνηση να υπενθυμίζει ότι η κατάθεση τέτοιων αντικειμένων γίνεται σε άλλους χώρους στο Λονδίνο.
Επίσης δεν θα επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών ή βίντεο με κινητό τηλέφωνο. Η κυβέρνηση τέλος καλεί τους πολίτες «να ντυθούν με κατάλληλο τρόπο για την περίσταση» και να αποφύγουν ρούχα «με πολιτικά συνθήματα ή βωμολοχίες».