05:36
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:36
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κρούσματα χολέρας προκαλούν αναστάτωση στον ΠΟΥ: «Η ασθένεια των φτωχών» μαστίζει περισσότερες από 29 χώρες μέσα στο 2022

Μητέρα και το παιδί της στην Αϊτή που καταγράφει εκατοντάδες κρούσματα χολέρας / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Μητέρα και το παιδί της στην Αϊτή που καταγράφει εκατοντάδες κρούσματα χολέρας / Φωτογραφία: ΑΠΕ

19.10.2022
19:15
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2022 • 23:45
Εκατοντάδες θάνατοι έχουν καταγραφεί και χιλιάδες κρούσματα χολέρας προκαλούν ανησυχία στον ΠΟΥ

Είκοσι εννέα χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα χολέρας φέτος – συμπεριλαμβανομένων της Αϊτής, του Μαλάουι και της Συρίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν οξεία επιδημία.

Αξιωματούχοι υγείας πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι υψηλότερος, δεδομένης της απροθυμίας ορισμένων χωρών να συνδεθούν με την έντονα στιγματισμένη «ασθένεια των φτωχών».

Η χολέρα, μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο μέσα σε λίγες ώρες αν δεν χορηγηθεί θεραπεία, επανεμφανίζεται περιοδικά στο Καμερούν, μια χώρα της κεντρικής Αφρικής με πληθυσμό 25 εκατομμύρια κατοίκους.

Σκουπίδια στην Υεμένη
Σκουπίδια στην Υεμένη / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προκαλείται από την κατανάλωση νερού ή τροφίμων μολυσμένων με το δονάκιο της χολέρας (Vibrio cholerae) και συχνά εμφανίζεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που δεν διαθέτουν επαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Ο απολογισμός δείχνει μια σαφή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια, όταν λιγότερες από 20 χώρες κατά μέσο όρο ανέφεραν κρούσματα σε ετήσια βάση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το ποσοστό θνησιμότητας, το οποίο φέτος ήταν σχεδόν τριπλάσιο από το ποσοστό των τελευταίων πέντε ετών.

«Το τοξικό κοκτέιλ της χολέρας και της πείνας δημιουργεί έναν δυνητικά θανατηφόρο κύκλο. Όσοι υποσιτίζονται έντονα έχουν μειωμένη ανοσία, οπότε είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από χολέρα ή οξεία διάρροια, αν αυτή κυκλοφορεί» δήλωσε ο Νικ Μπρουκς, επικεφαλής της Ομάδας Υγιεινής και Αποχέτευσης Νερού Έκτακτης Ανάγκης ενός διεθνούς ανθρωπιστικού οργανισμούς, της CARE International.

«Η ελάχιστη τροφή που καταναλώνεται ουσιαστικά αποβάλλεται απευθείας από το σώμα, αυξάνοντας την πιθανότητα θανάτου» σημείωσε ο ίδιος.

Τρία θύματα χολέρας στο Καμερούν

Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως τρεις άνθρωποι πέθαναν από χολέρα και άλλοι 39 ασθενούν στον προσφυγικό καταυλισμό του Μιναουάο, στην επαρχία του Απώτερου Βορρά του Καμερούν, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ εκφράζοντας την «ανησυχία» του για την εξέλιξη αυτή.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη» της για τον θάνατο των τριών προσφύγων. Δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των θυμάτων, ωστόσο στον καταυλισμό αυτόν ζουν κυρίως Νιγηριανοί. Πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές του Καμερούν ώστε να προσφερθεί ιατρική βοήθεια στους ασθενείς και «να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης».

Το πρώτο κρούσμα χολέρας εντοπίστηκε στον καταυλισμό το Σάββατο. Μέχρι χθες Τρίτη, 24 από τους 39 ασθενείς λάμβαναν θεραπεία ενώ δώδεκα ανάρρωσαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Η κατάσταση των ασθενών ήταν «σοβαρή αλλά σταθερή».

Ο καταυλισμός του Μιναουάο, που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Νιγηρία, ιδρύθηκε το 2013 για να φιλοξενήσει Νιγηριανούς πρόσφυγες, οι οποίοι έφευγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ. Σήμερα στεγάζει περίπου 75.000 ανθρώπους.

«Τρομερή έλλειψη» εμβολίων για την αντιμετώπιση της χολέρας

Μια «τρομερή έλλειψη» εμβολίων κατά της χολέρας εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου αύξησης των κρουσμάτων παγκοσμίως ανάγκασε τους αξιωματούχους υγείας να μειώσουν στο μισό τον αριθμό των δόσεων που χορηγούνται στους πολίτες στις εστίες επιδημίας, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η «έκτακτη απόφαση» να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων από δύο σε μία θα επιτρέψει να εξαντληθούν τα εμβόλια μέχρι το τέλος του έτους και να δοθούν σε περισσότερους ανθρώπους σε περισσότερες χώρες, συνέχισε ο οργανισμός σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian.

Ο οργανισμός παραδέχθηκε ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε «μείωση και συντόμευση της ανοσίας». «Η στρατηγική της μίας δόσης έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για την αντιμετώπιση κρουσμάτων, παρόλο που τα στοιχεία για την ακριβή διάρκεια της προστασίας είναι περιορισμένα και η προστασία φαίνεται να είναι πολύ χαμηλότερη στα παιδιά» σημειώνουν οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ.

Κρούσματα χολέρας σε Αϊτή, Συρία και Σουδάν

Η χολέρα επανεμφανίστηκε στην Αϊτή αυτόν τον μήνα και έχει ήδη προκαλέσει 35 θανάτους. Υπάρχουν σχεδόν 600 ύποπτα κρούσματα, αλλά η πραγματική έκταση της επιδημίας φοβούνται ότι είναι πολύ χειρότερη.

«Σε μια χώρα όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός αντιμετωπίζει οξεία πείνα και η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι περιορισμένη, η εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε ήδη ευάλωτες κοινότητες» σημείωσε ο Ραφαέλ Χαμουάρ, προσωρινός διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης CARE στην Αϊτή.

Μια θανατηφόρα επιδημία χολέρας εξαπλώνεται όμως και στη βόρεια Συρία από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με χιλιάδες αναφερόμενα κρούσματα και δεκάδες θανάτους, ενώ ο γειτονικός Λίβανος πρόσφατα κατέγραψε τους πρώτους θανάτους από χολέρα εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια.

Άνθρωποι στο Σουδάν
Άνθρωποι στο Σουδάν / Φωτογραφία: Unsplash

Παράλληλα στο Νότιο Σουδάν, όπου περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν έντονα και περίπου 900.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες, η χολέρα εμφανίστηκε φέτος μετά από απουσία πέντε ετών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση