13:33
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:33
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο κορονοϊός δεν έφυγε, είναι ακόμη εδώ: Στο προσκήνιο πάλι η μετάλλαξη Όμικρον – Συναγερμός με τα κρούσματα στην Ευρώπη

Το μήνυμα ανθρώπου: «Σταματήστε τον covid-19» / Φωτογραφία: Pixabay

Το μήνυμα ανθρώπου: «Σταματήστε τον covid-19» / Φωτογραφία: Pixabay

15.03.2022
15:33
Τελευταία ενημέρωση: 15/03/2022 • 20:33
Ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει, η μετάλλαξη Όμικρον παραμένει μολυσματική στις επιφάνειες για περισσότερο καιρό

Ο κορονοϊός μπορεί να μπήκε στο… παρασκήνιο ελέω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά είναι εδώ και πάλι.

Και μάλιστα με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά στην Ευρώπη, μετά την βιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της μείωσής τους το περασμένο διάστημα

Μάλιστα, πολλές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν καταγράψει νέο ρεκόρ κρουσμάτων, με την Γερμανία να είναι στην πρώτη λίστα.

Επιταχυνόμενος από την εμφάνιση του BA.2 -ενός πιο μεταδοτικού στελέχους της μετάλλαξης Όμικρον-, ο ιός εξαπλώθηκε ταχέως, επισημαίνει το Bloomberg.

Η Γερμανία σημείωσε την Τρίτη νέο ρεκόρ στα ποσοστά μόλυνσης, το τέταρτο συνεχόμενο.

Η Αυστρία έχει επίσης φτάσει σε νέα υψηλά, ενώ τα κρούσματα στην Ολλανδία έχουν διπλασιαστεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 25 Φεβρουαρίου.

Οι περισσότερες χώρες δεν φαίνονται διατεθειμένες να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς μετά τη χαλάρωση των μέτρων μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, ο κορονοϊός προκαλεί προβλήματα ούτως ή άλλως, με τις επιχειρήσεις και τα σχολεία να επηρεάζονται καθώς οι ασθενείς αυξάνουν.

Το timing δύσκολα θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Η Ευρώπη δύσκολα μπορεί να αντέξει περαιτέρω πιέσεις, εν μέσω έκρηξης του κόστους ζωής που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Γερμανία άρει τους περιορισμούς

Παρά τις αυξανόμενες μολύνσεις, η Γερμανία εμμένει στα σχέδια να άρει την Κυριακή τους περισσότερους περιορισμούς που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach -ένας επιδημιολόγος εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ- δείχνει να διαφωνεί και προτρέπει τις 16 πολιτείες της Γερμανίας να εφαρμόσουν κανόνες «hot spot», που επιτρέπουν στοχευμένους περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο.

Στη Γαλλία, εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου και δάσκαλοι πέταξαν τις μάσκες για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια τη Δευτέρα. Η Αγγλία θα άρει τους τελευταίους περιορισμούς της την Πέμπτη και θα τερματίσει την παροχή δωρεάν τεστ την 1η Απριλίου.

Παρά την επίσημη απροθυμία για αυστηροποίηση των μέτρων, η πανδημία γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Ο αριθμός των ατόμων με Covid στα αγγλικά νοσοκομεία έχει αυξηθεί πάνω από τις 10.000, ή 18% υψηλότερα σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας.

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον παραμένει μολυσματική στις επιφάνειες για περισσότερο καιρό

Σύμφωνα με νέα εργαστηριακά πειράματα επιστημόνων από το Χονγκ Κονγκ, τα σωματίδια της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού παραμένουν μολυσματικά πάνω τόσο σε ομαλές όσο και σε πορώδεις επιφάνειες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε σχέση με τον αρχικό κορονοϊό.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και του Κέντρου Ανοσολογίας και Λοιμωξιολογίας της πόλης, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, έβαλαν σταγονίδια με κορονοϊό, τόσο από την αρχική παραλλαγή όσο και από την Όμικρον (υποπαραλλαγή ΒΑ.1), πάνω σε μια ποικιλία επιφανειών σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαπιστώθηκε ότι στις ομαλές επιφάνειες (γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα, πλαστικό) η Όμικρον παρέμενε ακόμη λοιμογόνος μετά από επτά μέρες, ενώ ο αρχικός κορονοϊός δεν ήταν πια μολυσματικός μετά από τέσσερις μέρες πάνω σε πλαστικό ή χάλυβα και μετά από επτά μέρες πάνω σε γυαλί.

Πάνω σε πορώδες χαρτί (είτε μαλακό χαρτομάντηλου είτε πιο σκληρό εκτύπωσης) ο αρχικός ιός έπαυε να μπορεί να μολύνει μετά από 30 λεπτά, ενώ η Όμικρον μετά από μία ώρα.

Πάντως ο κορονοϊός, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων στον αέρα.

Η μόλυνση από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες είναι λιγότερο συχνή, αν και η νέα μελέτη υπενθυμίζει «τη σημασία της υγιεινής των χεριών και του καθαρισμού των επιφανειών που αγγίζονται τακτικά από διαφορετικούς ανθρώπους».

Αυτό, δήλωσε ο ερευνητής Λέο Πουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αφορά ιδίως «επιφάνειες και περιβάλλοντα που μολύνονται από κάποιον ασθενή με Covid-19».

Ο κορονοϊός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22.694 κρούσματα κορονοϊού χθες Δευτέρα (14/3), μετά τη διενέργεια μόλις 106.996 τεστ, (PCR: 10.215, RAPID: 96.781).

Λόγω του μικρού αριθμού ελέγχων και των αυξημένων κρουσμάτων, το ποσοστό θετικότητας εκτινάχθηκε, φτάνοντας το 21.2% (χθες ήταν στο 7.18%)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση