21:41
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:41
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιατί επέλεξε τον κόλπο της Αττάλειας για τις έρευνες με γεωτρύπανο η Τουρκία – Το «Αμπντουλ Χαμίντ Χαν» στη θάλασσα ως τις 7 Οκτώβρη, τι βλέπει η Αθήνα

Το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν / Φωτογραφία: Twitter

Το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν / Φωτογραφία: Twitter

10.08.2022
17:44
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2022 • 23:58
Ο λόγος που η Τουρκία έβγαλε το γεωτρύπανο στην Αττάλεια

Το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλ Χαμίντ Χαν» συνεχίζει το πρώτο ταξίδι του από το λιμάνι Τασουτζού στη Μερσίνα από όπου το ξεπροβόδισε χθες (9/8) ο Ταγίπ Ερντογάν και κατευθύνεται προς τα ανατολικά, στη συνέχεια των νότιων παραλίων της Τουρκίας.

Προορισμός του είναι ο κόλπος της Αττάλειας και συγκεκριμένα 55 χλμ ανοικτά του κόλπου, στην τοποθεσία Γκεζίπασα. Το έβδομης γενιάς γεωτρύπανο, που η τιμή του πλησιάζει τα 200 εκ. δολάρια, θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην περιοχή έως τις 7 Οκτωβρίου και αν χρειαστεί η παραμονή του θα παραταθεί, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες αναμονής και εφόσον, απ’ ό,τι φαίνεται, οι εργασίες επισκευής του γεωτρύπανου βαίνουν προς ολοκλήρωση, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να αυξήσουν για μία ακόμη φορά την ένταση στη ΝΑ Μεσόγειο βγάζοντας για έρευνες το νεοαποκτηθέν και πλέον ισχυρό από τα συνολικά 4 γεωτρύπανα που διαθέτουν στον στόλο τους.

Τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han
Τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han / Φωτογραφία: Turkish Defence Ministr

«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου που κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας. Αύριο το 4ο γεωτρύπανό μας, που ονομάζεται Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, θα ξεκινήσει την αποστολή του από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνης», δήλωνε ήδη από τη Δευτέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, το νέο αυτό απόκτημα, είναι το σύμβολο του νέου ενεργειακού οράματος της Τουρκίας και το πρώτο βήμα του «ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Μπορούμε κολυμπώντας να φθάσουμε στο Καστελόριζο» , δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, ενώ ο Ερντογάν προειδοποιούσε ότι «κανείς δεν θα εμποδίσει γεωτρήσεις όπου υπάρχει δικαιοδοσία». Αυστηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για πλειοδοσία προκλήσεων από το πολιτικό προσωπικό της γείτονος.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στη διάρκεια τελετής στη νότια τουρκική επαρχία της Μερσίνας, δήλωσε πως η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το πλοίο βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας και πως «δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν» για να πραγματοποιήσει εκεί γεωτρήσεις.

Η επιλογή της Αττάλειας για το γεωτρύπανο

Πάντως η επιλογή του προέδρου Ερντογάν να στείλει το γεωτρύπανο στην πρώτη αποστολή του εντός της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις, όπως του γνωστού αντιναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί που θεωρεί ότι η επιλογή θέσης για το γεωτρύπανο, παγιδεύει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρατηρεί το γεωτρύπανο
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρατηρεί το γεωτρύπανο / Φωτογραφία: Twitter

Πάντως Τούρκοι ειδικοί, αναλύοντας την επιλογή της τοποθεσίας, δήλωναν ότι δεν είναι τυχαία.

Και τα δύο τουρκικά ερευνητικά, το Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά και ο Ορούτς Ρέις έκαναν σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές και έχουν συγκεντρώσει δεδομένα. Θεωρούν λοιπόν ότι μπορεί να προκύψουν αποτελέσματα σε λίγους μόνο μήνες.

Η εκτίμηση της Αθήνας

Με ψυχραιμία παρακολουθεί η Αθήνα την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. Με βάση τις πληροφορίες που έφταναν στις ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές η χθεσινή εξέλιξη, με την Άγκυρα να βγάζει μεν το γεωτρύπανο, αλλά εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, εκτιμάται από την Αθήνα ως θετική.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στο τουρκικό γεωτρύπανο
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στο τουρκικό γεωτρύπανο / Φωτογραφία: Twitter

Οι ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια των πιθανών πλεύσεων και παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις. Σχολιάζοντας χθες, την έξοδο του γεωτρύπανου Αμπνούλ Χαμίτ Χαν στη Μεσόγειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «παρακολουθούμε προσεκτικά και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Φαίνεται, ότι τα σαφή μηνύματα από τη διεθνή κοινότητα προς την Άγκυρα, ότι δεν υπάρχει καθόλου χώρος για νέες εντάσεις, ειδικά μεταξύ νατοϊκών εταίρων, βρήκαν αποδέκτη. Φαίνεται επίσης ότι οι τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, σε επίπεδο πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, ήταν αποτελεσματικές.

Παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πορεία Αμπντουλχαμίτ Χαν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση