18:40
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:40
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Καθεστώς ουδετερότητας με εγγυήτριες χώρες προτείνει η Ουκρανία – Τι ζητάει η Ρωσία

Διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στην Τουρκία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στην Τουρκία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

29.03.2022
16:05
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2022 • 18:18
Τι πρότεινε η Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας στις σημερινές συνομιλίες με τη Ρωσία, σύμφωνα με Ουκρανούς διαπραγματευτές.

Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν σήμερα ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, δήλωσαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Εγγυητές ασφαλείας Πολωνία, Ισραήλ, Τουρκία και Καναδάς

Οι προτάσεις είναι οι πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένες που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα η Ουκρανία. Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της ρήτρας συλλογικής άμυνας. Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πιθανών εγγυητών ασφαλείας.

«Εάν καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καθορίσει πραγματικά το σημερινό καθεστώς της ως μια χώρα μη ενταγμένη σε κάποιο συνασπισμό και ως μια μη πυρηνική δύναμη με τη μορφή μόνιμης ουδετερότητας», δήλωσε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες βάσεις στο έδαφος μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικά τμήματα στο έδαφος μας, και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικό –πολιτική συμμαχία» δήλωσε σε σχόλιο του στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος μας θα πραγματοποιούνται με την συγκατάθεση των εγγυητριών χωρών».

Στις τρέχουσες ουκρανικές προτάσεις υπήρχε αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν μια συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Ρωσίας.

Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες», είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπήρχε αρκετό υλικό στις παρούσες ουκρανικές προτάσεις που να εγγυάται μια συνάντηση ανάμεσα στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπαν οι ουκρανοί διαπραγματευτές προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Μόσχας.

Ρωσία: Δραστικός περιορισμός στρατιωτικής δραστηριότητας σε Κίεβο και Τσερνίγκιφ

Από την πλευρά της η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη όπως δήλωσαν Ρώσοι διαπραγματευτές.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες».

Sabah: Επιτεύχθηκε συμβιβασμός

Η ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας αναφέρει σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah ότι «επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών σε κάποια σημεία και ορισμένες πολιτικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη συνέχεια και θα είναι πιο δυνατή η ειρήνευση το συντομότερο δυνατό» .

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Ria Novosti όμως, η Μόσχα πρότεινε στο Κίεβο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι με ταυτόχρονη υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση