21:02
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:02
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το Κατάρ πριν το Μουντιάλ του 2022: To «χρυσό» εμιράτο δισεκατομμυρίων κρύβει μια σκοτεινή ιστορία χιλιάδων νεκρών εργατών

Αεροφωτογραφία της Ντόχα, στο Κατάρ / Φωτογραφία: Unsplash

Αεροφωτογραφία της Ντόχα, στο Κατάρ / Φωτογραφία: Unsplash

22.10.2022
16:15
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2022 • 9:30
Το εύπορο, μικροσκοπικό Κατάρ και οι χιλιάδες θάνατοι που έχουν αμαυρώσει έναν διεθνή αθλητικό θεσμό

Το Κατάρ, το κρατίδιο που θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2022 (20/11-18/12), είναι ένα πλούσιο εμιράτο λόγω του φυσικού αερίου, στον Κόλπο και στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια χερσόνησος στον νότιο Κόλπο, το Κατάρ είναι ένα από τα μικρότερα αραβικά κράτη (σ.σ. έκταση 11.571 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2021, είχε 2,9 εκατομμύρια κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ξένοι.

Συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ενώ έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο (61.276 δολάρια το 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα).

Για περισσότερα από τρία χρόνια, από τον Ιούνιο του 2017 έως την επίσημη συμφιλίωση τον Ιανουάριο του 2021, η οικονομία της είχε επηρεαστεί από το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο.

 

Νέα δεδομένα στο Mουντιάλ 2022 στο Κατάρ
Νέα δεδομένα στο Mουντιάλ 2022 στο Κατάρ

Αυτές οι χώρες, κατηγόρησαν την Ντόχα, παρά τις αρνήσεις της, ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές ομάδες και ότι έρχεται πιο κοντά στο σιιτικό Ιράν, τον κύριο περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ. Το Κατάρ επωφελείται, πλέον, από την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Πρωταγωνιστεί στο Κατάρ η Qatar Investment Authority

Η χώρα έχει λάμψει στο διεθνές προσκήνιο, μέσω επενδύσεων που πραγματοποιούνται πιο συχνά από το κρατικό ταμείο της, την Qatar Investment Authority, ένα από τα πιο εύπορα στον κόσμο.

Η θυγατρική της, Qatar Sports Investments (QSI) κατέχει την ποδοσφαιρική ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν και την βελγική, Εουπέν, ενώ στις 10 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει το 21,67% της πορτογαλικής, Μπράγκα. Πρόκειται για μία συντηρητική μουσουλμανική χώρα, που διοικείται από την οικογένεια Αλ-Θάνι από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Εργασίες σε γήπεδο για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ
Εργασίες σε γήπεδο για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ

Σημειώνεται, ότι το Κατάρ είχε αρνηθεί να ενσωματωθεί στην ομοσπονδία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 1971, κατά την διάρκεια της ανεξαρτησίας του, μετά από 55 χρόνια ως βρετανικό προτεκτοράτο.

Το 2004, τέθηκε σε ισχύ, το πρώτο Σύνταγμα της χώρας, διατηρώντας ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας στα χέρια της άρχουσας οικογένειας. Μετά από αρκετές αναβολές, οι πρώτες βουλευτικές εκλογές με άμεση καθολική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2021, με πολύ περιορισμένο σώμα ψηφοφόρων. Καμία γυναίκα δεν έχει εκλεγεί και το ένα τρίτο των μελών του κοινοβουλίου, παραμένει διορισμένο από τον εμίρη.

 

Γήπεδο που θα φιλοξενήσει αγώνα στο Μουντιάλ του Κατάρ
Γήπεδο που θα φιλοξενήσει αγώνα στο Μουντιάλ του Κατάρ / Φωτογραφία: FIFA

Ο σημερινός εμίρης, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, βρίσκεται στον θρόνο από το 2013 μετά την παραίτηση του πατέρα του, Σεϊκ Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θάνι. Το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, που δημιουργήθηκε στα τέλη του 1996, διαθέτει σχεδόν 80 γραφεία σε όλον τον κόσμο, εκπέμποντας σε πολλές γλώσσες.

Η beIN Sports, που ανήκει στον οπτικοακουστικό όμιλο του Κατάρ beIN Media από την πώληση των αθλητικών καναλιών της από το Al Jazeera, άρχισε να εκπέμπει το 2012 στην Γαλλία, που έγινε και η «πύλη» της στην παγκόσμια αγορά. Η beIN Media έχει επεκταθεί στην ψυχαγωγία, ιδίως με την εξαγορά το 2016 των αμερικανικών κινηματογραφικών στούντιο Miramax και του τουρκικού πακέτου δορυφορικής τηλεόρασης Digiturk.

Η αθλητική προβολή της χώρας

Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, η χώρα είχε ήδη «κτίσει» την παγκόσμια αθλητική της προβολή, αναλαμβάνοντας σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι Ασιατικοί Αγώνες του 2006, οι Παναραβικοί Αγώνες του 2011, το Ασιατικό Κύπελλο Εθνών Ποδοσφαίρου την ίδια χρονιά, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ ανδρών το 2015 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2019.

Το εμιράτο επικρίνεται τακτικά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως όσον αφορά στην μεταχείριση των εργαζομένων στα εργοτάξια από την Αφρική και την Ασία. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τον περασμένο Αύγουστο, το Κατάρ απέτυχε να διερευνήσει τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών την τελευταία δεκαετία.

Ως αποτέλεσμα, το 70% των θανάτων μπορεί να είναι ανεξήγητοι. «Σε ένα καλά εξοπλισμένο σύστημα υγείας, θα πρέπει να είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από το 1%», αναφέρει η έκθεση, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Για τον λόγο αυτό, επτά πόλεις της Γαλλίας δήλωσαν πως θα κάνουν εμπάργκο στο Μουντιάλ 2022. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις Παρίσι, Λιλ, Στρασβούργο, Βιλερμπάν, Ρεν, Μασσαλία και Μπορντό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γαλλία Ολιβιέ Βεράν δήλωσε πρόσφατα από την πλευρά του: «Αν έπρεπε να πάρουμε την απόφαση σήμερα, δεν θα δίναμε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Ωστόσο, όταν κάτι αποφασίστηκε πριν από 10 χρόνια από 100 χώρες, είναι δύσκολο να πεις stop λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει».

Στις αρχές του 2022, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατέστησε το Κατάρ την 18η χώρα που χαρακτηρίστηκε ως «μεγάλο σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εμιράτο φιλοξενούσε ήδη τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η χώρα είχε παίξει ρόλο διευκολυντή στις ανταλλαγές και στις επαφές μεταξύ των Αμερικανών και των Ταλιμπάν, που τώρα βρίσκονται στην εξουσία στο Αφγανιστάν, και συνέβαλε ουσιαστικά, στις επιχειρήσεις εκκένωσης μετά την πτώση της Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση