16:53
21/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:53
21/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ιστορική στιγμή: Η Σουηδία υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ (εικόνα)

H Σουηδία uπέγραψε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

H Σουηδία uπέγραψε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

17.05.2022
11:24
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2022 • 15:07
Η Σουηδία υπέβαλε και επίσημα την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε σήμερα το πρωί την ιστορική αίτηση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδουν τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης SVT και το TV4.

«Πρόκειται για κάτι μεγάλο και σοβαρό, σαν να προσγειωθήκαμε σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», είπε η Λίντε.

«Εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει περίπου έως και ένα χρόνο (η διαδικασία ένταξης)», πρόσθεσε.

Η αίτηση της Σουηδίας θα υποβληθεί μαζί με αυτή της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε η Σουηδή υπουργός.

Μπορέλ: «Ελπίζω το ΝΑΤΟ να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας»

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

Ζοζέπ Μπορέλ
Ζοζέπ Μπορέλ / Φωτογραφία: Twitter

Ο Στόλτενμπεργκ βολιδοσκοπεί την Τουρκία, που εναντιώνεται στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, έκρινε χθες βράδυ ότι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας ως προς τα αιτήματα που υπέβαλαν η Φινλανδία και η Σουηδία για να ενταχθούν στο NATO θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες (της) για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter έπειτα από συνδιάλεξή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Νορβηγός απέφυγε να επεκταθεί.

Η Φινλανδία και η Σουηδία επισημοποίησαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο NATO μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η Άγκυρα διαμηνύει πως θα συναινέσει μόνο εάν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Χθες Δευτέρα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει στην εισδοχή στη συμμαχία κρατών που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και επανέλαβε την κατηγορία του πως το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ή οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΕΞ του NATO στο Βερολίνο προχθές Κυριακή, ο κ. Τσαβούσογλου καταφέρθηκε εναντίον άλλων κρατών-μελών διότι έχουν περιορίσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει εναντίον των δύο οργανώσεων των Κούρδων.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες πως είναι «ξενώνες τρομοκρατών».

Δεν είναι σαφές το πώς –με ποια ανταλλάγματα– θα πειθόταν η Τουρκία να μην ασκήσει βέτο στην εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, που η ατλαντική συμμαχία θέλει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η παροχή εγγυήσεων από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συμφωνίες πώλησης όπλων θα μπορούσαν να άρουν το αδιέξοδο. Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται στην Άγκυρα διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών κρατών για συνομιλίες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση