Quantcast
10:19
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:19
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ισραήλ: Κάνει πίσω ο Νετανιάχου στη δικαστική μεταρρύθμιση υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

27.03.2023
20:55
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2023 • 9:16
Οι προτεινόμενες αλλαγές στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης έχουν προκαλέσει έκρηξη οργής από όλα σχεδόν τα τμήματα της κοινωνίας του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου μίλησε νωρίτερα στην τηλεόραση της χώρας του, κάνοντας λόγο για μια επικίνδυνη σύγκρουση που θέτει σε κίνδυνο τη βασική ενότητα του Ισραήλ και δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να αναστείλει την προώθηση της δικαστικής νομοθεσίας στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε έτσι μια «παύση» στη διαδικασία υιοθέτησης της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλες κινητοποιήσεις εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

«Θέλοντας να προλάβω μια ρήξη στο έθνος, αποφάσισα να καθυστερήσω την δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση (σ.σ. του νομοσχεδίου στην Κνεσέτ) ώστε να επιτύχουμε ευρεία συναίνεση» ανέφερε ο Νετανιάχου στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε ότι η οριστική έγκριση των νομοσχεδίων θα αναβληθεί για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, μετά τη γιορτή του εβραϊκού Πάσχα (5-13 Απριλίου), υποχωρώντας έτσι εν μέρει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μια εξτρεμιστική μειονότητα, έτοιμη να διχάσει το έθνος μας» υποστήριξε ο Νετανιάχου, υποσχόμενος ότι θα κάνει τα πάντα «για να βρει μια λύση», προτρέποντας τους πάντες να ενεργούν «με υπευθυνότητα».

Αναβλήθηκε η γενική απεργία στο Ισραήλ

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το Histadrout, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ, ματαίωσε τη γενική απεργία που είχε κηρύξει νωρίτερα.

Όπως σημειώνει το BBC, οι προτεινόμενες αλλαγές στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης έχουν προκαλέσει έκρηξη οργής από όλα σχεδόν τα τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού στρατού του.

Έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ

Από την αρχή του έτους, τεράστιες εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται από ανθρώπους που αντιτίθενται στα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Η κλίμακα των διαδηλώσεων έχει κλιμακωθεί, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να γεμίζουν τους δρόμους στο Τελ Αβίβ – την εμπορική πρωτεύουσα του Ισραήλ – και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων και την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες, αν και η σφοδρή αντίθεση στις μεταρρυθμίσεις διαπερνά όλες τις πολιτικές γραμμές.

Η κυβέρνηση συνασπισμού, η πιο δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ που υπήρξε ποτέ, θέλει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της επιτροπής που διορίζει τους δικαστές. Οι αντίπαλοι του κ. Νετανιάχου λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα υπονομεύσουν σοβαρά τη δημοκρατία της χώρας αποδυναμώνοντας το δικαστικό σύστημα, το οποίο ιστορικά ελέγχει τη χρήση της εξουσίας της κυβέρνησης.

Πίσω από αυτό κρύβεται η έντονη αντίθεση στο είδος της κυβέρνησης που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία – η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ – και στον ίδιο τον κ. Νετανιάχου.

Προσπάθεια αθώωσης Νετανιάχου βλέπουν οι επικριτές του

Οι επικριτές λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα θωρακίσουν τον κ. Νετανιάχου, ο οποίος επί του παρόντος δικάζεται για φερόμενη διαφθορά – ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες – και θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να περάσει νόμους χωρίς κανένα εμπόδιο, στο Ισράηλ.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης η εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου να επανεξετάζει ή να απορρίπτει νόμους θα αποδυναμωθεί, με μια απλή πλειοψηφία της μίας μονάδας στην Κνεσέτ (κοινοβούλιο) να μπορεί να ακυρώνει δικαστικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση θα έχει αποφασιστικό λόγο για το ποιος θα γίνει δικαστής, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου, αυξάνοντας την εκπροσώπησή της στην επιτροπή που τους διορίζει

Οι υπουργοί δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν στις συμβουλές των νομικών τους συμβούλων – με την καθοδήγηση του γενικού εισαγγελέα – όπως πρέπει σήμερα βάσει νόμου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση