01:01
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:01
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η ματωμένη επανάσταση του χιτζάμπ: Γυναίκες στο Ιράν βγαίνουν στους δρόμους και καίνε τις μαντήλες τους μετά την δολοφονία της Μαχσά Αμινί (εικόνες & βίντεο)

Διαδήλωση στην Ελλάδα για τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι στο Ιράν /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδήλωση στην Ελλάδα για τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι στο Ιράν /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

24.09.2022
08:46
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2022 • 16:15
Οι γυναίκες επαναστάτησαν στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Τις τελευταίες ημέρες διαδραματίζεται κάτι αδιανόητο στο Ιράν. Ένα αποτρόπαιο έγκλημα στάθηκε αφορμή να βγουν στους δρόμους χιλιάδες γυναίκες κάνοντας τη δική τους επανάσταση, την «επανάσταση του χιτζάμπ».

Οι γυναίκες ορθώνουν το ανάστημά τους στο θεοκρατικό καθεστώς και τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες που επιβλήθηκαν στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Διαδήλωση στην Ελλάδα για τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι στο Ιράν
Διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι στο Ιράν /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Μαχσά Αμινί πέθανε για το χιτζάμπ

Πριν λίγες ημέρες, η μόλις 22 ετών Μαχσά Αμινί από το ιρανικό Κουρδιστάν ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την «αστυνομία των ηθών» ενώ έκανε ολιγοήμερες διακοπές με τον αδελφό της στην Τεχεράνη. Ο λόγος; Λίγες τούφες μαλλιών που ξεπρόβαλαν κάτω από το χιτζάμπ της.

Αυτή η θρησκευτική, αστυνομική μονάδα είναι αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες που ισχύουν στο Ιράν, το κράτος θεοκρατικό του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, όπως είναι το χιτζάμπ γύρω από το κεφάλι και το λαιμό αλλά και σεμνά ρούχα που δεν προκαλούν.

Διαδηλώσεις στο Ιράν μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί
Διαδηλώσεις στο Ιράν μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η νεαρή κοπέλα συνελήφθη, βρέθηκε φυλακισμένη ενώ λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και πέθανε, μετά από τρεις ημέρες σε κώμα.

Ακτιβιστές αλλά και η οικογένειά της καταγγέλλουν ότι είχε μώλωπες στο πρόσωπο και ότι έφερε τραύμα στο κεφάλι, κάτι που συνέβη ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, με την ιρανική αστυνομία να απορρίπτει τις κατηγορίες.

Οι αρχές επιμένουν ότι υπέστη καρδιακή προσβολή κατά την κράτησή της, για άγνωστο λόγο. Οι φωτογραφίες της άτυχης Ιρανής λίγο πριν ξεψυχήσει κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και προκαλούν ανατριχίλα.

Ματωμένες διαδηλώσεις στο Ιράν

Ο σοκαριστικός θάνατος της Μαχσά Αμινί προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και την οργή χιλιάδων γυναικών, που βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας, διαμαρτυρόμενες για το αποτρόπαιο έγκλημα.

Πρόκειται για τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ARTY DAILY NEWS (@arty.daily.news)

Οι περισσότερες επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά και στην Τεχεράνη, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις, με την αστυνομία να καταφεύγει στη βία για να τις διαλύσει.

Οι γενναίες αυτές γυναίκες, αψηφούν το καθεστώς του Ιράν, πετάνε τα χιτζάμπ τους, τα καίνε, κόβουν επιδεικτικά τα μαλλιά τους και διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους, που καταπατώνται βίαια και απροκάλυπτα.

Διαδηλώσεις στο Ιράν μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί
Διαδηλώσεις στο Ιράν μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα αιτήματά τους ξεπερνούν πλέον το αρχικό σύνθημα «όχι στην υποχρεωτική χιτζάμπ». Ζητούν «δικαιοσύνη και ελευθερία» και φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα», στρεφόμενες κατά του απολυταρχικού, θεοκρατικού καθεστώτος και του 83χρονου θρησκευτικού ηγέτη τους.

Η Μαχσά δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία γυναίκα που πεθαίνει από τα χέρια της αστυνομίας και του θρησκευτικού φανατισμού. Ήταν όμως η σπίθα που άναψε τη φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε αστραπιαία και απροσδόκητα σε όλο το Ιράν. Πλέον στέκονται στο πλευρό τους και άνδρες, και όχι μόνο Κούρδοι, ζητώντας δικαιοσύνη για τις κόρες, τις αδελφές, τις αγαπημένες τους.

https://twitter.com/dpatrikarakos/status/1572646342350045184

Τα διεθνή ΜΜΕ και η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς στους δρόμους της χώρας, από τη βίαιη επέμβαση των αρχών ενώ ανησυχούν για μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών και ακτιβιστών. Μάλιστα, μια 16χρονη κοπέλα, η Αμίν Μαχρουφί σκοτώθηκε ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας ενώ μια δημοσιογράφος, η Νιλουφάρ Χαμεντί, συνελήφθη καθώς διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης της Μαχσά Αμινί.

Ταυτόχρονα με την καταστολή, το ισλαμικό καθεστώς οργανώνει αντιδιαδηλώσεις ενώ ο στρατός είναι έτοιμος να βγει στους δρόμους. Αναφέρονται εκτεταμένες διακοπές στο Διαδίκτυο σε πολλά μέρη και μπλοκάρισμα λογαριασμών με ιρανικές διευθύνσεις IP στο Instagram και το WhatsApp, οι δύο δυτικές πλατφόρμες που είναι ακόμη διαθέσιμες στο Ιράν.

Οι εξελίξεις κάνουν τον γύρο του κόσμου, με τις εικόνες να είναι συγκλονιστικές  ενώ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τη Δύση για την έκρυθμη κατάσταση στο Ιράν. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις ενώ η Γερμανία σκοπεύει να θέσει το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Το Ιράν φλέγεται

Το Ιράν βρίσκεται στις φλόγες με τις γυναίκες, να φτιάχνουν αυτοσχέδιες σημαίες από τα κομμένα τους μαλλιά, να σηκώνουν τις γροθιές τους μπροστά στα όργανα καταστολής, με συνθήματα και πανό να είναι έτοιμες να πληρώσουν το τίμημα με το ίδιο τους το αίμα.

Η Μαχσά έδειξε τον δρόμο και έγινε σύμβολο αντίστασης κατά της θρησκευτικής δικτατορίας και του ενδυματολογικού εξαναγκασμού.

Διαδηλώσεις οργανώνονται σε όλο τον κόσμο, όπως στην Τουρκία αλλά και την Ελλάδα, με τις γυναίκες να συγκρούονται με τις αστυνομικές αρχές και δείχνουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στις αδελφές τους, τις γυναίκες του Ιράν.

Τα social media έχουν πλημμυρίσει από εικόνες και βίντεο τόσο από το φλεγόμενο Ιράν αλλά και από τις δράσεις γυναικών σε όλη την υφήλιο.

O πρόεδρος του Ιράν ακύρωσε συνέντευξη στο CNNi επειδή η Αμανπούρ αρνήθηκε να φορέσει μαντήλα

Και ενώ ο αμφιλεγόμενος νέος πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί τηρεί σιγή ιχθύος και υπόσχεται μόνο έρευνα, ένα άλλο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην κρίση στο Ιράν, δείχνοντας τον σκοταδισμό της χώρας.

Ακύρωσε τη συνέντευξή του με την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ του CNNi, στη Νέα Υόρκη, αφού εκείνη απέρριψε την «πρόταση» της ομάδας του να φορέσει μαντήλα.

Όπως ανέφερε η Βρετανο-ιρανικής καταγωγής δημοσιογράφος σε ανάρτησή της στο Twitter, είχε προγραμματιστεί αποκλειστική συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ιράν προκειμένου να τον ρωτήσει και για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, καθώς και για τις μαζικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε δεκάδες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την καταξιωμένη δημοσιογράφο, θα ήταν η πρώτη συνέντευξη του Ιρανού προέδρου επί αμερικανικού εδάφους.

«Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντήλες. Τόνισα ότι κανένας Ιρανός πρόεδρος στο παρελθόν δεν το είχε απαιτήσει όταν τους έπαιρνα συνέντευξη εκτός Ιράν», σημείωσε στην ανάρτησή της. Η φωτογραφία με την άδεια καρέκλα του Ιρανού προέδρου κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Κάτι αλλάζει;

Κάτι φαίνεται να αλλάζει, με πολύ αργούς – ίσως – ρυθμούς, ακόμη και σε αυτό το μέρος του κόσμου. Οι διαμαρτυρίες, οι πορείες, οι διαδηλώσεις ακόμη και σε μέσα σε αυτή την καταπίεση δείχνουν τον δρόμο. Πλέον, ο θρησκευτικός φανατισμός και ο θάνατος στο όνομα κανενός θεού δεν μπορεί να γίνει ανεκτός…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση