09:37
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:37
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ιράν: Δυο ακόμα εκτελέσεις διαδηλωτών – Οργή στην διεθνή κοινότητα

Οπλισμένος σημαδεύει τους διαδηλωτές στο Ιράν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Οπλισμένος σημαδεύει τους διαδηλωτές στο Ιράν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

07.01.2023
20:20
Τελευταία ενημέρωση: 08/01/2023 • 9:02
Ακόμα δυο νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν

To Ιράν απαγχόνισε σήμερα δύο ακόμη άντρες.

Κατηγορήθηκαν ότι σκότωσαν ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας στην διάρκεια των διαδηλώσεων στη χώρα μετά από τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής με καταγωγή από το Κουρδιστάν Μάχσα Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022.

To δικαστικό Σώμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι το πρωί του Σαββάτου, 7 Ιανουαρίου, εκτελέστηκε η θανατική ποινή του Μοχάμαντ Μαχντί Καρμί και του Σεγιέντ Μοχάμαντ Χοσεϊνί.

https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1611589169431646208?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1611589169431646208%7Ctwgr%5Ed6b59b804e6c441a9feee3f954fd24c05757a9b6%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lifo.gr%2Fnow%2Fworld%2Fdyo-akomi-ekteleseis-diadiloton-sto-iran-orgi-sti-diethni-koinotita

Οργή στην διεθνή κοινότητα για το Ιράν

Μετά τον σημερινό απαγχονισμό των δύο αντρών από την Τεχεράνη η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή της.

Ο Μοχάμαντ Μαχντί Καρμί και ο Σεγιέντ Μοχάμαντ Χοσεϊνί κατηγορούνταν για την υπόθεση του θανάτου του Σεγιέντ Ρουχολάχ Ατζαμιάν, ενός πράκτορα της ιρανικής δύναμης ασφαλείας Basiji, ο οποίος σκοτώθηκε στον αυτοκινητόδρομο του Καράτσι.

Και οι δύο κατηγορούμενοι στερήθηκαν διορισμένο δικηγόρο στο δικαστήριο. Το δικαστικό σώμα του Ιράν κατηγόρησε επίσης τους δύο διαδηλωτές για «φθορές, καταστροφές περιουσίας και εχθρικές ενέργειες κατά της ισλαμικής κυβέρνησης».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσε μια δήλωση τονίζοντας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκλονισμένη και τρομοκρατημένη από την εκτέλεση του Mohammad Mehdi Karmi και του Seyed Mohammad Hosseini στο Ιράν.

Μεγάλος αριθμός εκπροσώπων κοινοβουλίων και κυβερνητικών αξιωματούχων διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασαν την οργή και την αποστροφή τους για την εκτέλεση των διαδηλωτών.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγραψε επίσης σε ένα σχετικό μήνυμα: Το καθεστώς που εκτελεί πολίτες που απαιτούν σεβασμό για τις γυναίκες, τη ζωή και την ελευθερία και στέλνει drones στη Ρωσία για να σκοτώσουν Ουκρανούς πρέπει να λογοδοτήσει. H Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε πιο έντονη αντίδραση από την Ευρώπη και τον κόσμο στις ενέργειες της ιρανικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την εκτέλεση. Το Παρίσι προέτρεψε επίσης την Τεχεράνη «να αφουγκραστεί τις θεμιτές προσδοκίες του ιρανικού λαού».

«Η εκτέλεση διαδηλωτών δεν μπορεί να είναι η απάντηση στις θεμιτές προσδοκίες του ιρανικού λαού για ελευθερία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Κε ντ’ Ορσέ. Οι εκτελέσεις «προστίθενται στις πολλές άλλες σοβαρές και απαράδεκτες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τις οποίες διαπράττουν οι ιρανικές αρχές», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι κάλεσε επίσης την Τεχεράνη «να σταματήσει αμέσως τη βία εναντίον του ίδιου του λαού» της χώρας. Στην ανάρτησή του στο Twitter ο Κλέβερλι υπενθύμισε ότι η Βρετανία τάσσεται κατά της θανατικής ποινής «υπό όλες τις περιστάσεις».

Το κύμα οργής στο Ιράν για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της, ξέσπασαν στο Ιράν πρωτοφανείς κινητοποιήσεις.

Το Σάββατο οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντήλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στη χώρα τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν – ντόπιες και αλλοδαπές–, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.

Διαδηλώσεις κατά της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας οργανώνονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με αφορμή τον θάνατο μιας 22χρονης Κούρδισσας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά τη μικρή νίκη του κινήματος, καθώς στις 4 Δεκέμβρη ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές.

Τουλάχιστον 504 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν από την αρχή του 2022, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στις αρχές του Δεκέμβρη, η ΜΚΟ Iran Human Rights που προσπαθεί να επιβεβαιώσει και άλλες περιπτώσεις καταδίκων που φέρεται να εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση