00:02
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:02
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αχτίδα φωτός στο Ιράν: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή έφεση διαδηλωτή που είχε καταδικαστεί σε θάνατο – 2 οι εκτελέσεις εξεγερμένων στη χώρα

Διαμαρτυρία κατά των εκτελέσεων διαδηλωτών στο Ιράν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Διαμαρτυρία κατά των εκτελέσεων διαδηλωτών στο Ιράν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

31.12.2022
20:02
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2023 • 11:09
Αναστέλλεται η θανατική ποινή διαδηλωτή στο Ιράν με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Το ανώτατο δικαστήριο του Ιράν έκανε δεκτή την έφεση ενός διαδηλωτή κατά της θανατικής ποινής που του επιβλήθηκε επειδή φέρεται να προκάλεσε ζημιές σε δημόσια περιουσία κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και έστειλε την υπόθεσή του πίσω για επανεξέταση, ανακοίνωσε το δικαστικό σώμα το Σάββατο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, ο Σαχάντ Νουρ Μοχαμαντζαντέχ, 25 ετών, συνελήφθη στις 4 Οκτωβρίου και καταδικάστηκε σε θάνατο δύο μήνες αργότερα με την κατηγορία της “διεξαγωγής πολέμου κατά του Θεού” επειδή φέρεται να προσπάθησε να σπάσει ένα κιγκλίδωμα αυτοκινητοδρόμου στην Τεχεράνη και να βάλει φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων.

Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει την ενοχή του και ξεκίνησε απεργία πείνας πριν από δύο εβδομάδες. Έχουν εκδοθεί παρόμοιες αποφάσεις σε τουλάχιστον δύο ακόμη περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός Ιρανού ράπερ.

Έχουν εκτελεστεί δύο άτομα στο Ιράν

Το Ιράν έχει ήδη εκτελέσει δύο άτομα που εμπλέκονται στις ταραχές που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο υπό κράτηση της Κούρδισσας Ιρανής Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών που εφάρμοζε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες.

Διαδηλώσεις κατά της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας οργανώνονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με αφορμή τον θάνατο μιας 22χρονης Κούρδισσας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά τη μικρή νίκη του κινήματος, καθώς στις 4 Δεκέμβρη ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές.

Τουλάχιστον 504 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν από την αρχή του 2022, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στις αρχές του Δεκέμβρη, η ΜΚΟ Iran Human Rights που προσπαθεί να επιβεβαιώσει και άλλες περιπτώσεις καταδίκων που φέρεται να εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι ιρανικές αρχές επιδιώκουν τη θανατική ποινή για τουλάχιστον 26 άλλους, σε αυτό που η ομάδα εκστρατείας αποκάλεσε προσπάθεια εκφοβισμού των διαδηλωτών.

Το Ιράν κρέμασε δύο διαδηλωτές νωρίτερα αυτό το μήνα: Mohsen Shekari, 23 ετών, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι απέκλεισε έναν κεντρικό δρόμο τον Σεπτέμβριο και τραυμάτισε με μαχαίρι ένα μέλος της παραστρατιωτικής δύναμης Basij- και τον Majid Reza Rahnavard, 23 ετών, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου δύο μέλη της Basij.

Το κύμα οργής στο Ιράν για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της, ξέσπασαν στο Ιράν πρωτοφανείς κινητοποιήσεις.

Το Σάββατο οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντήλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στη χώρα τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν – ντόπιες και αλλοδαπές–, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση