03:27
13/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:27
13/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται για την Ταϊβάν – «Δεν θα διστάσουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο αν κηρυχθεί η ανεξαρτησία της», λέει το Πεκίνο

Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ  και της Κίνας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ  και της Κίνας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

10.06.2022
16:45
Τελευταία ενημέρωση: 10/06/2022 • 21:02
Οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Κίνας συγκρούστηκαν για την Ταϊβάν

Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ  και της Κίνας κατά την πρώτη τους συνάντηση «συγκρούστηκαν» για την Ταϊβάν, με το Πεκίνο να διαμηνύει πως δεν «δεν θα διστάσει να ξεκινήσει πόλεμο» αν κηρυχθεί η ανεξαρτησία της.

Η Κίνα «δεν θα διστάσει να ξεκινήσει πόλεμο» εάν η Ταϊβάν κηρύξει την ανεξαρτησία της, προειδοποίησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας μετά τη συνάντηση του Κινέζου υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Σιγκαπούρη.

Οι ΗΠΑ καλούν την Κίνα να αποφύγει περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες

«Αν κάποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να ξεκινήσει πόλεμο, όποιο κι αν είναι το τίμημα», είπε ο Γου Κιάν, μεταφέροντας τις δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Άμυνας Ουέι Φενγκέ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Οι δύο υπουργοί πραγματοποίησαν σήμερα στη Σιγκαπούρη συνομιλίες ενώπιος ενωπίω και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις θέσεις τους για την Ταϊβάν, μια μείζονα πηγή εντάσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Ο Όστιν κάλεσε την Κίνα «να αποφύγει περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες» στο ζήτημα της Ταϊβάν, σύμφωνα με αμερικανική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες.

Ρωσία και Κίνα εγκαινίασαν την πρώτη οδική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών

Την πρώτη οδική γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες εγκαινίασαν σήμερα (10/6) η Ρωσία και η Κίνα.

Η γέφυρα συνδέει πάνω από τον ποταμό Αμούρ τις πόλεις Χέιχε (επαρχία Χεϊλόνγκτζιανγκ) και Μπλαγκοβέστσενσκ (ρωσική Άπω Ανατολή).

Η κατασκευή της γέφυρας είχε ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια, αλλά τα εγκαίνιά της είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η έναρξη αυτού του μακροχρόνιου σχεδίου, για το οποίο η πρώτη συμφωνία χρονολογείται από το 1995, συμβολίζει την προσέγγιση και την αύξηση του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το δημόσιο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti δημοσιοποίησε βίντεο από τα εγκαίνια της γέφυρας αυτής που είναι κόκκινη και λευκή, το οποίο δείχνει να περνούν τα πρώτα φορτηγά εν μέσω πυροτεχνημάτων.

Η κατασκευή της γέφυρας αυτής μήκους ενός χιλιομέτρου και μόνον δύο λωρίδων κυκλοφορίας στοίχισε περίπου 19 δισεκατομμύρια ρούβλια (300 εκατομμύρια ευρώ), εκ των οποίων 14 δισεκατομμύρια για τη ρωσική πλευρά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αυτή η γέφυρα προορίζεται αποκλειστικά για μεταφορές εμπορευμάτων. Για τον πληθυσμό των δύο αυτών πόλεων των περίπου 200.000 κατοίκων, κατασκευάζεται ένα διασυνοριακό τελεφερίκ και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Η Μόσχα και το Πεκίνο, που έχουν σύνορα μήκους 4.250 χιλιομέτρων κυρίως στον ποταμό Αμούρ, βρισκόντουσαν σε αντιπαράθεση εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων τους στην περιοχή.

Οι εμπορικές συναλλαγές ανθίζουν μετά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα

Οι εμπορικές συναλλαγές ανθίζουν μετά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο γίγαντες, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αλλά πάντα προσέκρουαν στην περιοχή στην έλλειψη υποδομών για μεταφορές.

Οι ΥΠΕΞ της Κίνας Ουάνγκ Γι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ
Οι ΥΠΕΞ της Κίνας Ουάνγκ Γι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ / Φωτογραφία: Twitter

Τα τελευταία χρόνια, ένα εργοστασιακό συγκρότημα δημιουργήθηκε στη ρωσική πλευρά: ένα εργοστάσιο της Gazprom, που παρουσιάστηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά εργοστάσια επεξεργασίας φυσικού αερίου στον κόσμο και ένας κρίκος στον ρωσοκινεζικό αγωγό αερίου Power of Siberia, καθώς και ένα πετροχημικό εργοστάσιο της Sibur.

Τον Απρίλιο, η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γέφυρας επί του Αμούρ, που συνδέει την Κίνα και τη Ρωσία, ολοκληρώθηκε στην Εβραϊκή Αυτόνομη Περιφέρεια (Όμπλαστ) που έχει διοικητικό του κέντρο το Μπιρομπιτζάν, 500 χιλιόμετρα στα ανατολικά. Αυτή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση