09:11
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:11
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

ΗΠΑ: Από τη δολοφονία Φλόιντ και την επίθεση στο Μπάφαλο, μέχρι τη φρίκη στο Τέξας – Τα μακελειά που συγκλόνισαν τη χώρα (βίντεο)

Γκράφιτι για τον Τζόρτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Γκράφιτι για τον Τζόρτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

25.05.2022
21:30
Τελευταία ενημέρωση: 26/05/2022 • 10:08
Οι ΗΠΑ μπροστά στους δαίμονές της

Το μακελειό στο Τέξας έρχεται να προστεθεί σε αναρίθμητες πια περιπτώσεις που έχουν συγκλονίσει την κοινωνία των ΗΠΑ και όχι μόνο.

Μια μέρα μετά την επίθεση στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης του Τέξας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπάιντεν θα τιμήσει σήμερα (25/5) τη δεύτερη επέτειο από την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.

Η τελετή για τον Φλόιντ αναμενόταν να είναι μια ήρεμη εκδήλωση μνήμης σε κλίμα συμφιλίωσης, μέσα σε μια αίθουσα του Λευκού Οίκου, με την παρουσία των οικογενειών θυμάτων αστυνομικής βίας μαζί με εκπροσώπους της αστυνομίας.

Αλλά η σφαγή στο Ουβάλντε θα είναι στο μυαλό όλων όταν ο Μπάιντεν υπογράψει ένα διάταγμα που περιγράφεται ως «ιστορικό» από τις υπηρεσίες του, για να πλαισιώσει πιο αυστηρά τις ενέργειες των ομοσπονδιακών αρχών επιβολής του νόμου.

Το μακελειό στο Τέξας

Χθες Τρίτη ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, μαθητής λυκείου στην πόλη Ουβάλντε, άνοιξε πυρ μέσα στο δημοτικό σχολείο Ρομπ της μικρής πόλης της Πολιτείας Τέξας, δολοφονώντας 19 μικρούς μαθητές και δύο δασκάλους.

Η σφαγή είναι η χειρότερη του είδους έπειτα από αυτή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ το 2012, οδηγώντας τον Αμερικανό πρόεδρο να πει: «Πότε για τ’ όνομα του Θεού θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων;»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να επισκεφθεί την πόλη του Τέξας πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Δυο χρόνια από την δολοφονία Φλόιντ στις ΗΠΑ

Η σημερινή ημερομηνία είναι συμβολική, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, που πυροδότησε ιστορικές διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού.

Στις 25 Μαΐου 2020 ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας Αφροαμερικανός, πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία.

Στις 10 Μαΐου 2022 ένας 18χρονος λευκός Αμερικανός πυροβόλησε και σκότωσε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, σε μια συνοικία όπου διαμένουν κυρίως Αφροαμερικανοί, προτού παραδοθεί στην αστυνομία. Οι αρχές έκαναν λόγο για «έγκλημα μίσους» και μια πράξη βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα.

«Γιατρειά»

«Αν το έθνος είναι να γιατρευτεί, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι θανατηφόρες αλληλεπιδράσεις με τις αρχές επιβολής του νόμου επηρεάζουν δυσανάλογα τους μαύρους ή ανθρώπους με σκούρο δέρμα», τόνισε ο Λευκός Οίκος. Το κείμενο, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και μήνες, προβλέπει μια σειρά μέτρων που θα αφορούν τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Το διάταγμα δημιουργεί μητρώο με πειθαρχικές διαδικασίες και αναφορές αστυνομικών, γενικεύει τη χρήση καμερών που φορούν οι αστυνομικοί και απαγορεύει, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, τις τεχνικές στραγγαλισμού ή πίεσης της καρωτίδας.

Αλλά αυτοί οι ομοσπονδιακοί περιορισμοί δεν θα επιβληθούν σε Πολιτείες και στις τοπικές αρχές στις ΗΠΑ που έχουν πολύ εκτεταμένες αστυνομικές και δικαστικές εξουσίες. Γι αυτό, θα χρειαζόταν ένας νόμος, με ψήφιση από το Κογκρέσο, τον οποίο όμως ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν κατάφερε να περάσει.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν κατάφερε επίσης να περάσει μια νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων, από την απαγόρευση των όπλων μέχρι την επιβολή ψυχιατρικών και εγκληματικών ελέγχων για τους πελάτες κατά την αγορά όπλων. Η επέτειος της δολοφονίας Φλόιντ, η σφαγή στο Τέξας αλλά και η ρατσιστική σφαγή στο Μπάφαλο, είναι σκληρές υπενθυμίσεις της αδυναμίας του Μπάιντεν να τηρήσει τις υποσχέσεις του για κατευνασμό.

Θεσμική παράλυση

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο θεσμικό τοπίο: παρά την εικόνα του πανίσχυρου προέδρου, ένας Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι τίποτα σπουδαίο αν δεν μπορεί να ενεργοποιήσει, εκτός από την εκτελεστική εξουσία, τους νομοθετικούς και δικαστικούς μοχλούς.

Ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ορισμένοι από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του είναι απρόθυμοι να δυναμιτίσουν τους κανόνες της ειδικής πλειοψηφίας που θα τους επέτρεπαν να αναγκάσουν, σε ορισμένα θέματα, τον αποκλεισμό της Ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ένα Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει μια αποφασιστικά συντηρητική πλειοψηφία. Σε όλα αυτά προστίθεται η προσωπικότητα του 79χρονου Δημοκρατικού, κεντρώου κατά βάθος, ο οποίος θα ήθελε να κυβερνά με συναίνεση – κάτι που στη σημερινή Αμερική μοιάζει αδύνατο.

Ενώ οι ΗΠΑ βιώνουν από την αρχή του έτους μια έκρηξη στον αριθμό των περιστατικών με επιθέσεις ενόπλων, ο πρόεδρος, για παράδειγμα, δεν έχει ακόμη καταφέρει να διορίσει διευθυντή στην κύρια ρυθμιστική αρχή αυτού του τομέα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση