08:49
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:49
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ηχούν τα κύμβαλα του πολέμου στην Ουκρανία – «Αποσύρετε τα στρατεύματα τώρα» λένε οι ΗΠΑ στη Ρωσία

Αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ουκρανία / Φωτογραφία: Photo by Artur Voznenko on Unsplash

Αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ουκρανία / Φωτογραφία: Photo by Artur Voznenko on Unsplash

01.02.2022
19:16
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2022 • 8:58
Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και οι ΗΠΑ υπόσχονται οικονομική, διπλωματική, αλλά και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης από τη Ρωσία

Μια ανάσα πριν ηχήσουν τα κύμβαλα του πολέμου φαίνεται πως βρίσκεται η Ουκρανία, παρά το γεγονός πως η Μόσχα έχει δηλώσει σε όλους του τόνους πως δεν σκοπεύει να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και οι ΗΠΑ υπόσχονται οικονομική, διπλωματική, αλλά και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης από τη Ρωσία.

Ενισχύεται ο στρατός στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ανακοινώνει πως εξοπλίζει τον απαρχαιομένο της στρατό και προχωρά στην πρόσληψη 100.000 στρατιωτικών. Σε κατάσταση διάλυσης πριν από οκτώ χρόνια, ο ουκρανικός στρατός έχει εκσυγχρονιστεί με τη βοήθεια των Δυτικών από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Σε μια επίσκεψη στο Κίεβο, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πως η Βαρσοβία θα βοηθήσει την Ουκρανία με προμήθειες αερίου και όπλων, καθώς και με ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια.

«Ζώντας δίπλα σε έναν γείτονα όπως η Ρωσία, έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε στους πρόποδες ενός ηφαιστείου», τόνισε.

«Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό» επειδή «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία» της Ουκρανίας, δήλωνε ωστόσο σε συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την περασμένη εβδομάδα. «Η πιθανότητα μιας επίθεσης υπάρχει, δεν εξαφανίστηκε και δεν ήταν λιγότερο σοβαρή το 2021» αλλά «δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από όση υπήρχε» πέρσι, διαβεβαίωσε.

Δυσαρεστημένος ο Πούτιν με τη Δύση

Νωρίτερα, σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως οι προτάσεις της Ρωσίας για την ασφάλεια «αγνοήθηκαν» από τη Δύση.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον Ούγγρο ηγέτη, Βίκτορ Όρμπαν. Η Δύση δεν ικανοποίησε τα δύο βασικά αιτήματα της Ρωσίας για την ασφάλεια, υποστήριξε ο Ρώσος.

Τα αιτήματα αυτά αφορούσαν στην απαίτηση της Μόσχας να απαγορευτεί στην Ουκρανία η είσοδος στο ΝΑΤΟ και να περιοριστεί η ανάπτυξη στρατευμάτων και όπλων στην ανατολική πλευρά της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Αποσύρετε τα στρατεύματα τώρα»

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, ζητούν η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα της Ουκρανίας. Εάν η Μόσχα εξαπέλυε εισβολή, οι συνέπειες θα ήταν «ταχείες και σοβαρές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με το BBC. Παρόμοια ήταν άλλωστε και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, χθες, όταν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα.

Εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτή είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών, είπε ο Μπλίνκεν, στον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.

«Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

H Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες καθώς και άρματα μάχης, πυροβολικό και πυραύλους σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορά της.

Τέλος, στην Ουκρανία βρίσκεται σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, φέροντας στις αποσκευές του την υπόσχεση παροχής 88 εκατ. λιρών (118 εκατ. δολαρίων) για την προώθηση της σταθερής διακυβέρνησης και της ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση