01:59
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:59
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα μέσω Γερμανίας: «Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας – Απαράδεκτο να την υποστηρίζετε και να παίρνετε θέση»

Όλαφ Σολτς και Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Twitter

Όλαφ Σολτς και Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Twitter

16.06.2022
13:23
Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2022 • 16:00
Η Τουρκία καλεί τη Γερμανία να μην παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδας

Η Τουρκία απάντησε στην Γερμανία μετά τις χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου από το γερμανικό ΥΠΕΞ, όπου στήριξε την Ελλάδα για τις προκλήσεις.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει πως η Ελλάδα παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, και τονίζει πως «είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος διατυπώνει αβάσιμες καταγγελίες κατά της χώρας μας».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για Γερμανία και Ελλάδα

«Είναι λυπηρά τα ατυχή λόγια του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που έκανε χθες στη συνέντευξη Τύπου, κατά της Τουρκίας με βάση τις παράνομες αξιώσεις της Ελλάδας.

Είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος να προβαίνει σε αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας, παρόλο που η Ελλάδα είναι η πλευρά που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας μας, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική χώρα μας και παρενοχλεί τα αεροπλάνα μας.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Γερμανό Εκπρόσωπο ότι η Τουρκία δεν είναι το μέρος που δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις για τις διμερείς συναντήσεις και τα Μέτρα Οικοδόμησης του ΝΑΤΟ για ένα χρόνο και ότι, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την τελευταία ένταση στο Αιγαίο, δήλωσε ότι είχε παγώσει αυτές τις συναντήσεις.

Καλούμε τη Γερμανία, η οποία ισχυρίζεται ότι καταβάλλει προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση, να μην παίρνει θέση στις διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων, να μην είναι όργανο της ανομίας άλλων χωρών και να μην κάνει μεροληπτικά σχόλια σε τομείς και ζητήματα που δεν έχουν καμία εξουσία και ευθύνη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Γερμανικό ΥΠΕΞ: «Αφορμή για ανησυχία» η επιθετική ρητορική της Τουρκίας και οι παραβιάσεις

Υπενθυμίζεται ότι χθες με ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε βάλει στο στόχαστρο την Άγκυρα με αφορμή τις προκλήσεις της.

Οι δηλώσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ δήλωσε: «Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία». Προσέθεσε δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ: «Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση