11:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ρωσία απειλεί να κόψει το φυσικό αέριο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Σωλήνες για φυσικό αέριο

Σωλήνες για φυσικό αέριο

27.04.2022
13:21
Τελευταία ενημέρωση: 27/04/2022 • 17:27
Η Ρωσία, με τη διακοπή παροχής σε φυσικό αέριο σε Βουλγαρία και Πολωνία, απαντά στις κυρώσεις της Δύσης

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, η Gazprom (GAZP.MM), διέκοψε την Τετάρτη τις προμήθειες σε φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία επειδή δεν πληρώνουν σε ρούβλια.

Πρόκειται για την πιο σκληρή απάντηση από την πλευρά του Κρεμλίνου- μέχρι σήμερα- στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται το φυσικό αέριο από τον κύριο προμηθευτή της Ευρώπης μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να διαμηνύει πως «είμαστε προετοιμασμένοι».

«Η Gazprom ανέστειλε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και PGNiG (PGN.WA) (Πολωνία) λόγω απουσίας πληρωμών σε ρούβλια», ανέφερε η Gazprom σε δήλωση.

Από την πλευρά τους, η Βαρσοβία και η Σόφια δήλωσαν ότι η διακοπή των προμηθειών ήταν παραβίαση της σύμβασης από την Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο.

Τέρμα το φυσικό αέριο σε Γερμανία, Ουγγαρία και Σερβία αν Πολωνία και Βουλγαρία αν γίνει άντληση παράνομα

Η Gazprom, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, προειδοποίησε επίσης, ότι η μεταφορά μέσω Πολωνίας και Βουλγαρίας, που διαθέτουν αγωγούς που τροφοδοτούν τη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, θα διακοπεί σε περίπτωση παράνομης άντλησης φυσικού αερίου.

Σωλήνες για φυσικό αέριο
Σωλήνες για φυσικό αέριο

Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο είναι το επίκεντρο της απάντησης της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης που περιλαμβάνουν το «πάγωμα» εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, θεωρώντας τις κυρώσεις από δυτικές χώρες ως πράξη οικονομικού πολέμου.

Για αυτό και η διακοπή του εφοδιασμού σε Πολωνία και Βουλγαρία, σύμφωνα με το Reuters, είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα της Μόσχας στο ζήτημα του φυσικού αερίου από τότε που οι Σοβιετικοί έχτισαν αγωγούς προς την Ευρώπη από τη Σιβηρία στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Οι φορές που η Ρωσία έχει κλείσει, στο παρελθόν, τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου

Παρά τις αντιρρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης εξαρτώνονταν υπερβολικά από το σοβιετικό- και στη συνέχεια το ρωσικό- αέριο, η Μόσχα προσπάθησε για πέντε δεκαετίες να γίνει αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η Ρωσία και η Ουκρανία διαπληκτίστηκαν σχετικά με τις τιμές, με αποτέλεσμα διακοπές στον εφοδιασμό. Τον χειμώνα του 2008-2009, οι διακοπές του ρωσικού εφοδιασμού αφορούσαν ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters. Η Μόσχα διέκοψε επίσης, τις προμήθειες στο Κίεβο το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Σωλήνες για φυσικό αέριο
Σωλήνες για φυσικό αέριο

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τις υποθέσεις σχετικά με τη μεταψυχροπολεμική σχέση της Ευρώπης με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα ο Πούτιν να ζητά από τις «μη φιλικές» χώρες να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα ανοίγουν λογαριασμούς στην Gazprombank και θα πραγματοποιούν πληρωμές για εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια που θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Σε ισχύ το διάταγμα Πούτιν για το φυσικό αέριο

Έτσι, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτη πως η Gazprom εφαρμόζει το διάταγμα του Ρώσου προέδρου για την επιβολή της πληρωμής για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σημειώνεται πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν αρχικά απορρίψει το καθεστώς πληρωμής με το ρούβλι. Μόνο λίγοι Ρώσοι αγοραστές φυσικού αερίου, όπως η Ουγγαρία και η γερμανική Uniper (UN01.DE), ο κύριος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της χώρας, έχουν πει ότι θα ήταν δυνατό να πληρώσουν για μελλοντικές προμήθειες στο πλαίσιο του προγράμματος που ανακοίνωσε η Μόσχα χωρίς να παραβιαστούν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση